10:18 | 13/9/16
Κοινό στόχο των Ελληνικών Αρχών και των θεσμικών οργάνων αποτελεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, μέσα στο φθινόπωρο του 2016
Αυτό τονίζει ο Αρμόδιος Επίτροπος της Κομισιόν για θέματα Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουκαι ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τα μέτρα εξειδίκευσης της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, με βάση τη σχετική απόφαση του Eurogroup.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί υπογραμμίζει επιπλέον πως η Κομισιόν θα παράσχει τεχνική βοήθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ εξηγεί πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ήδη έχει προχωρήσει σε προσπάθειες για την «βελτίωση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας και τη μείωση του κινδύνου επιτοκίου», ενώ καταλήγει λέγοντας πως οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί εξετάζουν μεσοπρόθεσμα μία πιθανή παράταση στην διάρκεια των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαϊκών Θεσμών όσον αφορά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης καθώς και για πιθανή επιμήκυνση στις περιόδους χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους και για «κλείδωμα» των παρόντων χαμηλών επιτοκίων.
Ακολουθούν οι πλήρεις ερώτηση και απάντηση:
Ερώτηση προς την Επιτροπή Θέμα: Ελληνικό δημόσιο χρέος και Β’ αξιολόγηση
Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Ιούνιο. Σημειώθηκε ωστόσο μία καθυστέρηση έξι περίπου μηνών, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις διαφορές απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με τα απαιτούμενα μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.
Η Ελλάδα προχώρησε στην ψήφιση όλων των συμφωνηθέντων μέτρων και η εφαρμογή τους έχει ήδη ξεκινήσει. Όλες οι πλευρές επιδιώκουν η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς νέες καθυστερήσεις τον Οκτώβριο, ωστόσο οι προαναφερθείσες διαφορές μεταξύ των δανειστών παραμένουν.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Τι πρωτοβουλίες σχεδιάζει για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να επιταχυνθεί η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης;
2. Εξετάζεται η σκέψη για επιμήκυνση στις περιόδους χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους και για «κλείδωμα» των παρόντων χαμηλών επιτοκίων, κάτι που προτείνει το ΔΝΤ;
3. Μπορούν τα εναπομείναντα 19.5 δισ. ευρώ από προβλεπόμενο κονδύλι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ;
Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής (8.9.2016)
Στόχος των ελληνικών αρχών και των θεσμικών οργάνων είναι να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις για τη δεύτερη επανεξέταση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) όσο το δυνατόν συντομότερα, το φθινόπωρο του 2016. Υπεύθυνες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της επανεξέτασης είναι κατ’ ουσίαν οι ελληνικές αρχές. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα άλλα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωση, μεταξύ άλλων, μέσω της παροχής τεχνικής βοήθειας.
Ο ΕΜΣ καταβάλλει ήδη προσπάθειες για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων κατά του χρέους που περιγράφονται στη Δήλωση της Ευρωομάδας της 25ης Μαΐου 2016[1]. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη βελτίωση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας και τη μείωση του κινδύνου επιτοκίου. Η πιθανή παράταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), που μπορεί να μειώσει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, είναι δυνατόν να εξεταστεί μεσοπρόθεσμα. Ο ΕΜΣ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την υλοποίηση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δράσεων κατά του χρέους σύμφωνα με τη δήλωση της Ευρωομάδας της 25ης Μαΐου 2016.
Σχετικές ετικέτες:αξιολόγησηΚομισιόνΟικονομίαΠιερ ΜοσκοβισίEurogroup
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων