Το χρέος και η διαπραγμάτευση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Το χρέος και η διαπραγμάτευση

09:25 | 15/9/16
to-xreos-kai-h-diapragmateysh

"Δύσβατο" φαίνεται για άλλη μια φορά το πεδίο της διαπραγμάτευσης για την κυβέρνηση που καλείται να διαχειριστεί πολιτικά και το θέμα του χρέους

Σε δύσκολα μονοπάτια βαδίζει η κυβέρνηση, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, γιατί τόσο η υλοποίηση των προαπαιτουμένων
όσο και το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης προβληματίζουν το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Χθες το μεσημέρι τον πρωθυπουργό ενημέρωσε το οικονομικό επιτελείο με τους Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη να εξηγούν πως ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Μπορεί στο πεδίο των εργασιακών η κυβέρνηση να κερδίζει χρόνο, καθώς αναμένει το πόρισμα της επιτροπής των σοφών που θα είναι έτοιμο στα τέλη του μήνα τα μέτωπα που έχουν ανοίξει, όμως είναι πολλά. Η πρώτη με την δεύτερη αξιολόγηση έχουν  πλέον μπλεχτεί, καθώς το "παζάρι" για το υπερταμείο και την ένταξη των ΔΕΚΟ συνεχίζεται, ενώ όπως όλα δείχνουν υπάρχει κατ΄ αρχήν συμφωνία για το ακατάσχετο και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στην κυβέρνηση δεν σχολιάζουν καθόλου τις αντιδράσεις που φέρεται πως εξακολουθούν να υπάρχουν από υπουργούς στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Αντιρρήσεις φέρεται να υπάρχουν και στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το οποιο παραδέχτηκε και ο Πάνος Καμμένος.

Όλη αυτό το κλίμα επαναφέρει στο τραπέζι τη γνωστή συζήτηση που έρχεται στην επιφάνεια σε κάθε διαπραγμάτευση περί μονομερών ενεργειών χωρίς, όμως να επιβεβαιώνεται τίποτα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Με τα επιχειρηματικά δάνεια να μπαίνουν το τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο Μαξίμου εξακολουθούν να πιστεύουν πως η συζήτηση με τους θεσμούς είναι "βατή" και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνουν τις φετινές συναντήσεις με το κλίμα που είχε διαμορφωθεί πέρυσι.

Στην Ηρώδου Αττικού ξεχωρίζουν ήδη τα "αγκάθια" από τα ζητήματα που μπορούν να τελειώσουν γρήγορα και αναμένεται και ο πρωθυπουργός να  "σπρώξει" αρκετά από τα ζητήματα που έχουν μείνει πίσω στην πρώτη τακτική Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 20 - 21 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε στην κυβέρνηση ευελπιστούν να έχουν ξεκαθαρίσει το πεδίο με τη δόση των 2,8 δις. ευρώ και τα 1,7 δις., που θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες δράσεις θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Μάιο. Στόχος παραμένει η τελική έγκριση της δόσης να γίνει από το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου.

Μετά την "κρίση" Πολάκη και Βουδούρη, πάντως το θέμα του χρέους εξακολουθεί να απασχολεί το Μαξίμου, με αφορμή την αναφορά του Γιάννη Δραγασάκη στην υποεπιτροπή της Βουλής. Και μπορεί οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από την αντιπροεδρία την Τρίτη το βράδυ να "φώτισαν" λίγο το τοπίο, όμως ο "χρησμός" Τσακαλώτου πως "υπάρχουν ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν γιατί αν απαντηθούν είναι σαν να χτυπάς το φίλο σου", προσθέτοντας βεβαίως ότι "δεν είπε αυτό ο κ. Δραγασάκης", προκάλεσε νέα ερωτηματικά.

Στο Μαξίμου υπήρχε αμηχανία αν και αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως δεν υπάρχει διάσταση με τις απόψεις του Γιάννη Δραγασάκη, που όπως επισημαίνουν απλώς επανάλεβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για συνολική λύση του χρέους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει στην Κουμουνδούρου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθοριστεί η ατζέντα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα συνέλθει το Σάββατο το πρωί παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών