09:01 | 17/10/16
Μετά τα βήματα που έχουν ήδη γίνει αλλά και τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι θα γίνουν ακόμη κάποιες επιπλέον διορθωτικές κινήσεις
Ολοκληρωμένη θα πρέπει να θεωρείται επί της αρχής η συμφωνία της ελληνικής πλευράςμε τους Αζέρους και Ιταλούς επενδυτές για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που έγιναν την Παρασκευή μεταξύ του συμβούλου του πρωθυπουργού Δ. Λιάκου και των απεσταλμένων στην Αθήνα της ιταλικής εταιρείας Snam, με τη συμμετοχή του εκπροσώπου της Socar Anar Mammadov μέσω τηλεδιάσκεψης.
Είχαν προηγηθεί την Πέμπτη επαφές των Ιταλών με το Υπουργείο Ενέργειας, αλλά και κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή του κ. Λιάκου, των στελεχών του Υπουργείου Ενέργειας και της SNAM.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα βήματα που έχουν ήδη γίνει αλλά και τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι θα γίνουν ακόμη κάποιες επιπλέον διορθωτικές κινήσεις, η συμφωνία για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Το συμπέρασμα από τις συζητήσεις είναι ότι η πλευρά των Αζέρων έκανε και εκείνη προσαρμογές, αποδεχόμενη για παράδειγμα τη μείωση του Μέσου Σταθμισμένου Κόστους Κεφαλαίων (WACC) στο 9,22%.
Όσο για τα "κλειδιά" που θα ξεκλειδώσουν τη συμφωνία, αυτά αφορούν:
• Στην αύξηση κατά 35% του τιμολογίου χρήσης δικτύου του ΔΕΣΦΑ, αντί για 68% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, και 23% που είχε εισηγηθεί αρχικά η ΡΑΕ.• Στον επανακαθορισμό της απόδοσης ή μέσου σταθμισμένου κόστους κεφαλαίων (WACC) στο 9,22% από 10,06% και τον περιορισμό της χρονικής περιόδου ανάκτησης των εσόδων περασμένων ετών, δίνοντας έτσι μεγαλύτερο βάρος στην περίοδο ως και το 2026.
• Σε αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς που δικαιούνται να λάβουν οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2006-2015. Η ρύθμιση Σκουρλέτη το είχε περιορίσει δραστικά, από τα 829 στα 285 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό, ενσωματώνεται και η φετινή χρονιά, που σημαίνει ότι θα διαμορφωθεί τελικά σε περίπου 326 εκατ. ευρώ.
• Σε μείωση του χρόνιου ανάκτησης του παραπάνω ποσού από τους αυριανούς μετόχους του ΔΕΣΦΑ. Η αρχική ρύθμιση μιλούσε για ανάκτηση σε 40 χρόνια, ενώ τώρα θα πέσει στα 20 χρόνια. Ταυτόχρονα η ανακτήσιμη διαφορά, για το χρόνο που μεσολαβεί μέχρι να ανακτηθεί, θα προσαυξάνεται όχι μόνον βάσει πληθωρισμού αλλά και με συντελεστή από 0 έως 5% το χρόνο, ανάλογα με το κόστος δανεισμού που θα έχει ο ΔΕΣΦΑ κάθε χρόνο.
• Σε σημαντική μερισματική απόδοση επί των κερδών στους αυριανούς μετόχους του ΔΕΣΦΑ. Ο νόμος για τις Ανώνυμες Εταιρείες δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για μηδενικό μέρισμα των κερδών στους μετόχους. Η συζήτηση ωστόσο γίνεται στη βάση τα μερίσματα από τα κέρδη να είναι υψηλά.
Η επικύρωση της συμφωνίας των δύο πλευρών αναμένεται πλέον να γίνει στις αμέσως επόμενες μία ή δύο συναντήσεις – πιθανόν αυτή ή την επόμενη εβδομάδα – όπου και αναμένεται να διευθετηθούν οι τελευταίες τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες για τις οποίες όπως προαναφέρθηκε υπάρχει ήδη καταρχάς συμφωνία.
Τούτων δοθέντων, η προθεσμία που έχει δοθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων (μέχρι τότε παρατάθηκε η ισχύς της εγγυητικής επιστολής) δε θα χρειαστεί να εξαντληθεί και θα προχωρήσει νωρίτερα η πώληση.
Θυμίζουμε ότι βάσει της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα καταβληθεί από τους Αζέρους της Socar ποσό 400 εκατ. Ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ, ωστόσο στη συνέχεια η εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να εγκριθεί η συναλλαγή θα παραχωρήσει ποσοστό τουλάχιστον 17% στην ιταλική Snam, η οποία είναι πιστοποιημένος διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου από την Ε.Ε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το πιθανότερο σενάριο, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες του news247, είναι να αποκτήσουν οι Ιταλοί όχι το 17% αλλά ποσοστό πολύ υψηλότερο, ακόμα και πάνω από 30%.
Θοδωρής Παναγούλης - News247.gr
Σχετικές ετικέτες:ΔΕΣΦΑενέργειαεπενδύσειςΟικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων