13:50 | 7/11/16
Τι αλλάζει από τις αρχές του νέου έτους
Παγίδα αναδρομικής χρέωσης για τις ασφαλιστικές εισφορές στήνει η κυβέρνηση σε βάρος επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών από το 2017.
Με το νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπεται να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος, πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, ακόμη κι αν πληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), δεν θα έχουν τη βεβαιότητα ότι τα ποσά αυτά που πλήρωσαν είναι και τα τελικά κι ότι δεν θα χρειαστεί κάποια στιγμή να χρεωθούν αναδρομικά και με επιπλέον ποσά για τις ίδιες χρήσεις.
Όπως γράφει η Ναυτεμπορική από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, με βάση το ύψος του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος κάθε επιχειρηματία και ελεύθερου επαγγελματία, οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών των φορολογουμένων δεν θα είναι οριστικές πριν παραγραφεί το δικαίωμα του Δημοσίου να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο.
Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση διενέργειας φορολογικού ελέγχου σε έναν φορολογούμενο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, αν η αρμόδια φορολογική αρχή διαπιστώσει παραβάσεις που έχουν προκαλέσει την απόκρυψη φορολογητέου εισοδήματος -όπως για παράδειγμα η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, τιμολογίων πώλησης κ.λπ.), η έκδοση ή η λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, η καταχώρηση ανύπαρκτων δαπανών στα βιβλία της επιχείρησης κ.λπ.- τότε από τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος στον οποίο θα προβαίνει ο έλεγχος, θα προκύπτει υποχρέωση του φορολογούμενου να καταβάλει όχι μόνο επιπλέον φόρο εισοδήματος, επιπλέον ΦΠΑ κ.λπ. αλλά και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό, οι ασφαλιστικές εισφορές θα αποτελούν το 20% του ετήσιου εισοδήματος.
Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι για το α’ εξάμηνο της νέας χρονιάς να αξιοποιηθούν τα εισοδήματα που υποβλήθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και αφορούν το 2015, ενώ για το β’ εξάμηνο να γίνει χρήση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς.
Σχετικές ετικέτες:ασφαλιστικές εισφορέςΕλλάδαΟικονομίαφοροδιαφυγή
Σχετικά άρθρα