13:08 | 7/11/16
Αγώνας δρόμου μετ' εμποδίων θα πρέπει να κάνει το οικονομικό επιτελείο αν θέλει να ελπίζει και μια συνολική συμφωνία για χρέος και δόση στο Eurogroup του Δεκεμβρίου - Τα 5 κωδικοποιημένα σε ομάδες θέματα της δεύτερης αξιολόγησης
Αγώνας δρόμου μετά πολλών εμποδίων και στόχο να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ ολοκληρώνοντας της δεύτερη αξιολόγηση ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να κάνει το «ανασχηματισμένο» οικονομικό επιτελείο αν θέλει να ελπίζει και μια συνολική συμφωνία για χρέος και δόση στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα αποφύγει στην σημερινή σύνοδο των υπουργών οικονομικών την κριτική των ομολόγων του για καθυστερήσεις. Τούτο διότι και όλα τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, παραμένουν ανοιχτά αλλά και το ότι η Αθήνα καθυστερεί και παλαιότερες δεσμεύσεις της ,που συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση.
Όσο για το χρόνο που έχει τρέξει μέχρι τώρα η αξιολόγηση Αθήνα και Βρυξέλλες μετρούν τον χρόνο της αξιολόγησης με διαφορετικό τρόπο. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι η δεύτερη αξιολόγηση ξεκίνησε με την επίσκεψη των θεσμών που ολοκληρώθηκε στις 27 Οκτωβρίου ενώ οι δανειστές θεωρούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται ήδη στον τρίτο μήνα της, αφού ξεκίνησε με την επίσκεψη του Σεπτεμβρίου.
Στην σημερινή συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ, θα ζητήσει από τον Έλληνα ομόλογο του ενημέρωση για την πρόοδο σε παλιά και νέα θέματα Σε ότι αφορά τα θέματα «γέφυρες» με την πρώτη αξιολόγηση ο κ Τσακαλώτος θα πρέπει να ενημερώσει το συμβούλιο:
- Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικήσεων του ΤΧΣ και των τεσσάρων εμπορικών τραπεζών για την οποία είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου- Για την σύσταση και λειτουργία του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων . Ειδικότερα θα πρέπει να αναφέρει το χρονοδιάγραμμα στο οποία σε συνεργασία με το πενταμελές εποπτικό συμβούλιο θα οριστεί ΔΣ καταστατικό λειτουργίας και θα οριστεί έδρα . Επίσης θα πρέπει να ενημερώσει για το χρόνο σύσταση της Εταιρία δημοσίων Συμμέτοχων και Περιουσίας που θα αναλάβει τις 11 εισηγμένες και μη ΔΕΚΟ . Ως νέο καθήκον, μετά τον ανασχηματισμό προκύπτει και ο διορισμός νέου διευθύνοντα συμβούλου στο ΤΑΙΠΕΔ μετά τον τοποθέτηση του κ. Στέργιου Πιτσιόρλα στο υπουργείου ανάπτυξης .
- Για την προώθηση των μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ειδικότερα την προώθηση του διαγωνισμού για την είσοδο ιδιωτών στο ΑΔΜΗΕ και την προώθηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) -. Τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης
Στα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες και απ΄ τους ευρωπαίους σχετικά με την πρόοδο που έχει γίνει από τον Σεπτέμβριο και μετά. Αξίζει να σημειωθεί ότι κωδικοποιημένα σε ομάδες τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης είναι πέντε:
1. Οι αλλαγές στα εργασιακά όπου για τους δανειστές η ατζέντα περιλαμβάνει ομαδικές απολύσεις επανεξέταση του κατώτατου μισθού αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου και επαναφορά της ανταπεργίας .2. Η υλοποίηση του ασφαλιστικού νόμου με την ολοκλήρωση έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων που εκκρεμούν από τον Μάιο αλλά και την πορεία για την σύσταση και λειτουργία του ΕΦΚΑ. Το ίδιο κεφάλαιο εντάσσεται και η εφαρμογή για πρώτη φορά σε όλη την χώρα του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης .
3. Η εξέταση των προϋπολογισμών του 2016 και του 2017 και η οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικού Σχεδιασμού (ΜΠΔΣ) 2017 -2020 που επίσης εκκρεμεί από το καλοκαίρι . Στο πακέτο των δημοσιονομικών περιλαμβάνεται και η σύσταση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων
4. Η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων . Εκτός από τα διοιητικά συμβούλια των τραπεζών τα οποία θα έπρεπε να είχαν ήδη τοποθετηθεί στην ομάδα αυτή περιλαμβάνεται η οριστικοποίηση και ψήφιση για τον εξωδικαστικό μηχανισμού διευθέτησης οφειλών για τα «κόκκινα» χρέη των επιχειρήσεων . Επίσης θα πρέπει να οριστεί χρονοδιάγραμμα και τρίμηνοι στόχοι για τον ρυθμό εκκαθάρισης δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
5. Οι αποκρατικοποιήσεις όπου μετά την σύσταση του ταμείου θα πρέπει να προχωρήσει η λειτουργία που θα καθοριστούν οι σχέση με τις τέσσερις εταιρίες ( ΤΑΙΠΕΔ ,ΤΧΣ , ΕΤΑΔ ΕΔΗΣΕ) ώστε να γίνει επιχειρηματικό σχέδιο και να ξεκινήσει η λειτουργία του. Μαζί η νέα διοίκηση που θα οριστεί για το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να αναθεωρήσει το επιχειρηματικό του σχέδιο.
Στην σημερινή συνεδρίαση το παρόν θα δώσει εκτός από την πλευρά του ΔΝΤ εκτός από την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου και Πολ Τόμσεν.
Σχετικές ετικέτες:αξιολόγησηελληνικό χρέοςΟικονομίαΣΥΡΙΖΑEurogroup
Σχετικά άρθρα