Τα πέντε μεγάλα στοιχήματα που θα μετρήσουν το “μπόι” του Γιώργου Σταθάκη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τα πέντε μεγάλα στοιχήματα που θα μετρήσουν το “μπόι” του Γιώργου Σταθάκη

12:05 | 7/11/16

Η εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων στον ηλεκτρισμό χωρίς να καταρρεύσει η ΔΕΗ, η διαχείριση του "πακέτου" 17% της ΔΕΗ που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ, η ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, η ομαλή απελευθέρωση της αγοράς αερίου και βέβαια η τύχη της επένδυσης της "Ελληνικός Χρυσός" στη Χαλκιδική είναι τα πέντε μεγάλα ζητήματα που "κληρονομεί" ο νέος υπουργός Ενέργειας

Παρά το κοινώς νομιζόμενο, κατά την περίοδο που ο Πάνος Σκουρλέτης είχε το «τιμόνι» στο Υπουργείο της οδού Μεσογείων - υπό την πίεση προφανώς και των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών και λόγω των υποχρεώσεων που συνεπάγεται η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. - , προχώρησαν πολλά από τα θέματα του τομέα της Ενέργειας, κυρίως σε ρυθμιστικό και θεσμικό επίπεδο. Κάποια, δε, από αυτά, παρέμεναν εκκρεμή επί χρόνια, χωρίς να τα «ακουμπούν» υπουργοί που «ορκίζονταν» στις μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο ο νέος Υπουργός Γιώργος Σταθάκης έχει να αντιμετωπίσει πέντε τουλάχιστον θέματα υψηλής πολιτικής και οικονομικής φόρτισης παραλαμβάνοντας σήμερα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όλα απαιτούν διαχειριστική δεινότητα, αλλά και σαφή στρατηγική στόχευση.

Συρρίκνωση της ΔΕΗ

Το γεγονός ότι, με μάχες οπισθοφυλακής που έδιναν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, είχε καθυστερήσει επί πολλά χρόνια η χώρα μας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μοντέλου απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού που έχει δρομολογηθεί από την Ε.Ε., έχει τώρα μεγαλύτερα και πιο οδυνηρά αποτελέσματα: Πρέπει με «συνοπτικές διαδικασίες» και συγκεκριμένο «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα, να συρρικνωθεί το μερίδιο και ο ρόλος του δεσπόζοντος παίκτη, της ΔΕΗ, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το στοίχημα εδώ είναι να μην συνοδευτεί η συρρίκνωση της ΔΕΗ με κατάρρευση της ίδιας της επιχείρησης, κατάρρευση που φοβούνται πλέον (αλλά και απεύχονται) ακόμα και οι ανταγωνιστές της.

Πώληση του 17% της ΔΕΗ

Σήμερα το δημόσιο έχει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ, εκ των οποίων το 17% έχει «περάσει» στο ΤΑΙΠΕΔ και είναι μέσα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ο απερχόμενος Πάνος Σκουρλέτης είχε αμφισβητήσει έντονα την ορθότητα της πώλησης του 17%, ειδικά μετά τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί με τις δημοπρασίες τύπου NOME, την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ κ.λπ. Η αμφισβήτηση αυτή, άλλωστε, υπήρξε η «σημαία» της διαφοροποίησής του και ίσως η αιτία που έφυγε από το ΥΠΕΝ. Το στοίχημα για το Γιώργο Σταθάκη είναι κρίσιμο καθώς η πώληση του 17%, μετά την πολιτική αναβάθμιση του θέματος από τον Πάνο Σκουρλέτη, έχει καταστεί πλέον η Λυδία λίθος επί της οποίας θα δοκιμάζεται το αριστερό ανάστημα και η αντοχή κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, ίσως και της ίδιας της κυβέρνησης.

Αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Το σήριαλ της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους της SOCAR και στους Ιταλούς της SNAM φαίνεται ότι θα τελειώσει στο τέλος του μήνα, είτε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας είτε με την κατάρρευσή της. Το τελευταίο διάστημα οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν με τον πρώην σύμβουλο του πρωθυπουργού και νυν υπουργός επικρατείας αρμόδιο για την εφαρμογή του προγράμματος Δ. Λιάκο, ωστόσο εκτιμάται ότι ο Γιώργος Σταθάκης  θα έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στις τελικές συζητήσεις, αφού για να ολοκληρωθεί η πώληση του 66% φαίνεται ότι θα χρειαστούν κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις. Το στοίχημα εδώ του νέου υπουργού είναι να κλείσει το deal (που έχει προϋπολογιστεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων) χωρίς να αποσυρθεί ή τουλάχιστον χωρίς να γίνουν μεγάλες «εκπτώσεις» στην τροπολογία που είχε εισαγάγει στη Βουλή ο κ. Σκουρλέτης για να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις στα τέλη του δικτύου φυσικού αερίου.

Απελευθέρωση στο αέριο

Η αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται, ρυθμιστικά και επιχειρηματικά, εκεί που κάποια χρόνια πριν βρισκόταν η αγορά ηλεκτρισμού. Παρόλα αυτά η απαίτηση των δανειστών είναι να υπάρξει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς πλήρης απελευθέρωση και περιορισμός του ρόλου της ΔΕΠΑ. Το στοίχημα εδώ είναι να συνδυαστεί η απελευθέρωση της αγοράς με τη διατήρηση από πλευράς της ΔΕΠΑ της δυνατότητάς της να επενδύσει στην επέκταση του δικτύου, αλλά και να συμμετέχει στα μεγάλα διεθνή projects που ενδιαφέρουν τη χώρα.

Επένδυση στη Χαλκιδική

Μετά την προ ολίγων ημερών νέα άρνηση του Πάνου Σκουρλέτη να αποδεχθεί την τεχνική μελέτη της μεταλλουργίας για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, είναι σαφές ότι το μήνυμα που εστάλη στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ήταν αρνητικό. Το στοίχημα εδώ για τον κ. Σταθάκη είναι να πείσει ότι πράγματι επιθυμεί την πραγματοποίηση της επένδυσης και ότι η επίκληση της νομιμότητας δεν γίνεται για να αποτρέψει την πρόοδο των εργασιών αλλά για να τηρηθούν πράγματι οι περιβαλλοντικοί όροι. Και όλα αυτά χωρίς να δυσαρεστήσει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τα οποία η αντίθεση στη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα έχει εμβληματικό χαρακτήρα.


Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών