00:15 | 24/11/16
Αγεφύρωτο είναι πια το χάσμα μεταξύ της περιφερειακής αρχής και μερικών δημοτικών αρχών σε σχέση με τα απορρίμματα
Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα τεκταινόμενα της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ.Μερικοί δήμαρχοι και αιρετοί οι οποίοι βρίσκονταν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης ζήτησαν τον λόγο για να τοποθετηθούν για να εισπράξουν την άρνηση του προεδρείου, του περιφερειάρχη αλλά και της πλειονότητας των συμβούλων. Ύστερα από τη μεγάλη ένταση που δημιουργήθηκε, οι δήμαρχοι αποχώρησαν από την αίθουσα φανερά απογοητευμένοι και έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής έκανε λόγο για «πραξικόπημα ενάντια στους αιρετούς εκλεγμένους που εκφράζουν το σύνολο της Περιφέρειας. Πρέπει να σας πούμε ότι στην πρόταση που έχουμε καταθέσει στον ΦΟΔΣΑ εκπροσωπούμε την πλειοψηφία, και αριθμητικά αλλά και ως παραγόμενο προϊόν. Δυστυχώς, με τρόπους και τερτίπια κάποιοι θέλουν να διαχωρίσουν τους πολίτες, Να φανεί ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ αιρετών α'και β' βαθμού. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Ζητήσαμε τον λόγο να καταθέσουμε τις απόψεις μας για να ενημερωθούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι επί των πραγματικών δεδομένων.
Η εισήγηση να πάει σε πανεπιστήμια της Ευρώπης ως εκτός θέματος»Δημιούργησαν πρόβλημα αφαιρώντας τον λόγο από τους αιρετούς δημάρχους και αποφασίζουν επί μιας ΣΜΠΕ που είναι πλαστή, που δεν συνάδει με τον ΠΕΣΔΑ του ΦΟΔΣΑ. Καταγγέλλω τη διαδικασία για εμάς δεν έχει κανένα νόημα αυτή η απόφαση, όπως έχουμε δηλώσει και στον ΦΟΣΔΑ που είναι αρμόδιος, δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει»
Θα πάρουν όλη την ευθύνη οι περιφερειακοί σύμβουλοι για το τέλμα.Στη συνέχεια, ο κ. Παυλής ανέφερε ότι οι δήμαρχοι ενδιαφέρονται για την προσωρινή διαχείριση που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να στηρίξουν, όπως είπε, τη λύση του προβλήματος.
Έχει παρέλθει πενταετία και η Περιφέρεια δεν έχει δώσει λύση
«Αυτή καθεαυτή η λύση είναι εκτός ΕΣΔΑ, ως εκ τούτου είναι κάλπικη. Αυτά θέλαμε να μεταφέρουμε στους περιφερειακούς συμβούλους, αλλά δυστυχώς μας αφαιρέθηκε ο λόγος. Το μόνο που ξέρουν, είναι να στέλνουν τις υπηρεσίες, να εκβιάζουν την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση σαν να είναι κυρίαρχοι, ενώ ο ρόλος τους είναι άλλος. Λυπούμεθα πραγματικά γιατί ξέρουν ότι μετά τη συζήτηση θα θελήσουν να εξαπατήσουν, νομίζοντας ότι μιλάνε σε μικρά παιδιά.
Δεν θα δεχτούμε να παίζουν με τη ζωή, την τσέπη του πολίτη και το περιβάλλον.Ακολούθως, ο κ. Παυλής κατηγόρησε για μεθοδεύσεις την περιφερειακή αρχή, αποκαλύπτοντας ότι από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες γνωρίζει ότι τα εκατομμύρια του ΣΔΙΤ δεν χάνονται την 31η Δεκεμβρίου, όπως διαμηνύει η Περιφέρεια. «Πρόβλημα υπάρχει με τους στόχους που έχει βάλει η κυβέρνηση με τα υπόλοιπα χρήματα. Την ευθύνη θα την φέρει η Περιφέρεια και η κυβέρνηση. Έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες, αλλά υπάρχει διγλωσσία και τριγλωσσία. Δεν υπάρχει μνημονιακή δέσμευση για να κλείσει το ΣΔΙΤ τώρα. Πρεμούρα τέτοια εμείς δεν έχουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Βαλιώτης, δήμαρχος Σπάρτης:
«Έπρεπε να ακουστεί η άποψη των δημάρχων. Με ευλάβεια εμείς ακούσαμε τις εισηγήσεις και είχαμε δικαίωμα να απαντήσουμε για αυτά. Η κωλυσιεργία των δύο χρόνων που με ευθύνη της κυβέρνησης έχει δημιουργηθεί, δημιούργησε και αυτό. Έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Βασιζόμενοι στον τοπικό σχεδιασμό να κάνουμε τις δικές μας διαχειρίσεις, να αποφασίσουμε ομόφωνα και να καθορίσουμε τον ΠΕΣΔΑ. Αυτός ο ΠΕΣΔΑ στάλθηκε στα αρμόδια υπουργεία για να γνωμοδοτήσουν. Και καλέσαμε τον μελετητή να διορθώσει.Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κορινθίων κ. Πνευματικός επέρριψε την ευθύνη για την αποσιώπηση της φωνής των δημάρχων στον περιφερειάρχη προσωπικά και στην πλειοψηφία των συμβούλων, αλλά και στο προεδρείο, με επιχειρήματα αστεία, όπως είπε.
«Οι Δήμοι θα αιτηθούν αυξήσεις των τελών από 80% έως 300% για τη διαχείριση. Δεν ήθελαν να ακούσουν την ευθύνη που έχουν. Πήραν την ευθύνη το 2011 για να λύσουν το πρόβλημα μέσα σε τέσσερα χρόνια. Πέμπτη χρονιά, και δεν έχουν ολοκληρώσει ούτε καν τον σχεδιασμό. Από το 2012 τούς είχε ανατεθεί η ωρίμανση των έργων προσωρινής αποθήκευσης και διαχείρισης.
Μεθόδευσαν ένα αδιέξοδο. Χαίρονται να υπάρχουν σκουπίδια για να εκβιάζουν τις δημοτικές αρχές και τους πολίτες για να περάσει η ΣΔΙΤ.»Μετά τη νομιμοποίηση του ΕΣΔΑ, δεν υπάρχει πιθανότητα να υπογραφεί η ΣΔΙΤ και αν υπογραφεί, θα οδηγήσει σε τεράστιες αποζημιώσεις, με ευθύνη δική τους και της κυβέρνησης. Πιέζουν να υπάρχουν ΠΕΣΔΑ ή ΣΜΠΕ που να φωτογραφίζουν τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ. Η οποιαδήποτε τροποποίηση δεν μπορεί να γίνει.
Ο κ. Σκαντζός, δημοτικός σύμβουλος Βόρειας Κυνουρίας, από την πλευρά του, υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός: «Σήμερα έπεσαν οι μάσκες. Ο Τατούλης με τη στενή του παρέα φοβάται τους περιφερειακούς δικούς του συμβούλους, γι' αυτό μας αφαίρεσε τον λόγο.
Ήταν πρωτοφανής η φασιστική ενέργεια που έγινε σήμερα. Ο κύριος του έργου που είναι οι Δήμοι, να στερηθούν τον λόγο.«Ο κ. Τατούλης», συνέχισε ο κ. Σκαντζός, «δεν ήθελε σήμερα να ακουστούν οι Δήμοι στους περιφερειακούς συμβούλους. Μιλάει μόνο με την ΤΕΡΝΑ, έχουν γίνει πολλές μεθοδεύσεις και σήμερα, στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη ΣΜΠΕ. Δεν θα υπάρχει ΣΔΙΤ, το ΣΔΙΤ θα καταπέσει, επειδή βλέπετε τους εκπροσώπους των Δήμων. Ο δικός μας μικρός Δήμος έχει δώσει λύση, κάνει διαχείριση σήμερα.
Θέλω αύριο να έρθουν να πουν στον πολίτη γιατί θα τριπλασιάσουν τα τέλη. Αν έχουν τα μούτρα, να έρθουν να τους πουν γιατί θα βάλουν έναν δεύτερο ΕΝΦΙΑ.»Πιστεύω ότι οι πολίτες πλέον έχουν τον λόγο. Είναι μεγάλο σκάνδαλο η ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, και θα αποδειχθεί στα δικαστήρια. Έχουν ακόμα περιθώρια να καθήσουν να σκεφθούν, εμείς σεβαστήκαμε Δήμους και κράτος, ας καθήσουν να σκεφτούν».
Τον λόγο έλαβε μετά ο κ. Πετσέλης Χρήστος, αντιδήμαρχος Καθαριότητας Άργους - Μυκηνών: «Τη διαχείριση να την κάνουν οι Δήμοι, γιατί αυτοί έχουν τα σκουπίδια. Σκοπός είναι να έχουμε τα λιγότερα κόστη. Όταν από 45 ευρώ με την ΤΕΡΝΑ θα πληρώνουμε 120, πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Τρία πράγματα επιβαρύνουν το ζήτημα: Τα 28 χρόνια, τα σύμμεικτα που θα ελέγχει μια επιτροπή την ποσότητα και που μονομερώς θα αποφασίζει για το κόστος».
Τέλος, ο κ. Σταματόπουλος Σπ., δήμαρχος Συκιωνίων, επεσήμανε: «Θέλω να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για την πραξικοπηματική αφαίρεση του λόγου από τους δημάρχους, για να μην ακουστεί η αλήθεια. Να μην ακουστούν οι αποφάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, που μιλάνε και αυτές για τοπική διαχείριση.
Δυστυχώς, όμως, το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι εκτός θέματος. Κουβεντιάζουν για τη ΣΔΙΤ.
Πηγή: arcadiaportal.gr
Σχετικές ετικέτες:απορρίμματαΑρκαδίαΕλλάδαΠελοπόννησοςΠεριφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων