Γερμανία: Η ΕΚΤ πρέπει να σταματήσει την αγορά ομολόγων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γερμανία: Η ΕΚΤ πρέπει να σταματήσει την αγορά ομολόγων

13:13 | 3/11/16
germania-h-ekt-prepei-na-stamathsei-thn-agora-omologwn

Η επιτροπή σοφών του Βερολίνου φαίνεται πως πιέζουν για περισσότερη λιτότητα, επικρίνοντας την πολιτική Ντράγκι που όπως ισχυρίζονται καθυστερεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη

Η πολιτική εύκολου χρήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επέτρεψε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να καθυστερήσουν μεταρρυθμίσεις "κλειδί", αναφέρουν οι Γερμανοί σοφοί σε γνωμοδότηση της Τετάρτης, ζητώντας από τον Μάριο Ντράγκι να περιορίσει τις μαζικές επενδύσεις.

"Το εύρος της ποσοτικής χαλάρωσης στη ζώνη του ευρώ δεν είναι πλέον η ενδεδειγμένη, δεδομένης της οικονομικής ανάκαμψης" δηλώνει το συμβούλιο Γερμανών ειδικών επί των οικονομικών στην ετήσια αναφορά τους προς την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. "Η ΕΚΤ θα έπρεπε να μειώσει την ταχύτητα με την οποία αγοράζει ομόλογα και να τερματίσει την εν λόγω πρακτική νωρίτερα" σημειώνουν.

Η κριτική αυτή ασκείται στον Ντράγκι, που ανέλαβε την αγορά κρατικών και επιχειρηματικών ομολόγων αξίας άνω του ενός τρις ευρώ, με στόχο να ανοίξει τη ρευστότητα στο οικονομικό σύστημα. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα 80 δις ευρώ το μήνα, καθώς η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει αναιμική.

Οι Γερμανοί σοφοί όμως φαίνεται πως έχουν διαφορετική άποψη: "Ακόμη και η γερμανική κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε επαρκώς την οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών για μεταρρυθμίσεις με γνώμονα την αγορά" σημειώνει ο πρόεδρος του συμβουλίου των σοφών Christoph Schmidt.

Στην έκθεση τους οι Γερμανοί προβλέπουν ανάπτυξη 1,6% το 2016 και 1,4% το 2017 στην ευρωζώνη, ενώ κάνουν αναφορά στην αναγκαιότητα για επιπλέον μεταρρυθμίσεις μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου που θέτει εκτός ΕΕ την Βρετανία. Όπως σημειώνουν τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα θα αυξηθούν χωρίς μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν στους ψηφοφόρους την αίσθηση πως οι κυβερνήσεις τους διαθέτουν τον έλεγχο, διορθώνουν τα οικονομικά της Ένωσης και απαντούν στις διεθνείς προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και η τρομοκρατία.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ειδικοί του Βερολίνου μίλησαν με τα θερμότερα λόγια για την αμφιλεγόμενη CETA, ενώ συστήνουν να ενταθούν οι πιέσεις για την αντίστοιχη ευρωατλαντική οικονομική συμφωνία με τις ΗΠΑ, την TTIP.

Λευτέρης Σαββίδης

Πηγή:AFP

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών