12:33 | 21/11/16
Οι Αζέροι και Ιταλοί αγοραστές ζητούν μείωση με άμεσο ή έμμεσο τρόπο του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ, απαίτηση που συνεχίζει να θεωρείται μη αποδεκτή από την ελληνική πλευρά
Δίνει μπροστά τα 300 εκατ. ευρώ για το ΔΕΣΦΑ και δεσμεύεται να δώσει τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώστο μέλλον, όταν οι προ μηνός ρυθμίσεις της ΡΑΕ, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση των ανακτήσιμων ποσών και η αύξηση στις ταρίφες, θα αρχίσουν να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς.
Αυτή είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες η τελευταία πρόταση που υπέβαλαν στην ελληνική πλευρά οι Αζέροι της SOCAR σε συνεννόηση με τους Ιταλούς της SNAM, προκειμένου να ξεπεραστεί η εμπλοκή στην ολοκλήρωση μιας από τις πιο μεγάλες σε διάρκεια ιδιωτικοποιήσεις διεθνώς.
Η απάντηση ωστόσο που πήραν οι επενδυτές, είναι πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή τμηματική καταβολή του τιμήματος, αφού συνεπάγεται αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, όπως άλλωστε και το παλαιότερο αίτημά τους για μείωση του αρχικού ποσού.
Σε αυτό το πάντα οριακό σημείο βρίσκεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ και ενώ απομένουν λίγες ημέρες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οπότε και εκπνέει η δεύτερη κατά σειρά παράταση της εγγυητικής επιστολής των Αζέρων.
Αυτό που προτείνει στην πράξη το μέρος των αγοραστών είναι μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Αφενός την ελληνική που επιμένει ότι το αρχικό τίμημα δεν μπορεί να μειωθεί, και αφετέρου τους ίδιους που συνεχίζουν να θεωρούν ότι -παρά τα όποια βήματα προόδου έγιναν τον τελευταίο ενάμισι μήνα- εντούτοις σε αυτή τη φάση η αξία της εταιρείας δεν κοστίζει πλέον 400 εκατ. ευρώ, παρά 300 εκατ. ευρώ.
Οι επενδυτές επιμένουν ότι οι προ μηνός ρυθμίσεις της ΡΑΕ κάλυψαν μόνο ένα μέρος της ζημιάς που προκάλεσε το καλοκαίρι η επίμαχη τροπολογία Σκουρλέτη, η οποία και είχε περιορίσει την περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, μειώνοντας τα ανακτήσιμα ποσά για επενδύσεις της περιόδου 2006-2015, από τα 829 εκατ. ευρώ στα 285 εκατ. ευρώ. Εν προκειμένω η ΡΑΕ κατάφερε να ανεβάσει τα ανακτήσιμα ποσά στα 326 εκατ. ευρώ, να μειώσει το χρόνο ανάκτησης στα 20 χρόνια έναντι των 40 της ρύθμισης του πρώην υπουργού Ενέργειας, καθώς επίσης και να αυξήσει το τιμολόγιο χρήσης του ΔΕΣΦΑ από το 23% στο 33,5%. Αλλά οι επενδυτές επιμένουν ότι η απόσταση έως την αύξηση κατά 68% των ταριφών που προέκυπτε πριν την τροπολογία Σκουρλέτη, και με το οποίο είχαν υπολογίσει το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ για το ΔΕΣΦΑ, δεν έχει γεφυρωθεί. Γι’ αυτό και προτείνουν να πληρώσουν τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν με βάση τις παραπάνω αλλαγές θα έχει αυξηθεί και η αξία του ΔΕΣΦΑ.
Δεδομένου ότι, όπως είπαμε, η ελληνική πλευρά δεν δέχεται την πρόταση, αυτό που απομένει για να μην ναυαγήσει η συμφωνία είναι να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας υπό τον Γ. Σταθάκη σε ριζική αλλαγή της τροπολογίας Σκουρλέτη. Αλλά η ελληνική πλευρά θεωρεί κάτι τέτοιο κόκκινη γραμμή, συνεπώς είμαστε και πάλι σε αδιέξοδο.
Θοδωρής Παναγούλης
Σχετικά άρθρα