11:56 | 21/11/16
Τη στιγμή που "γέφυρες" μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν φαίνεται να υπάρχουν, στην κυβέρνηση έχουν να ανέβουν μια «διαπραγματευτική ανηφόρα» μέχρι τα Χριστούγεννα
Bάζοντας σε πρώτο πλάνο τις συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί για το θέμα του χρέους, τις εκλογές σε μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες και τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη που ξορκίζουν τις πολιτικές της λιτότητας, στην κυβέρνηση δίνουν έναν «νέο αγώνα δρόμου» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.Μπορεί το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να βάλει τις βάσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος, η οριστική έγκριση της δόσης, όμως, αναμένεται να δοθεί τις πρώτες ημέρες της νέας χρόνιας με μια τελευταία συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Στο μεσοδιάστημα θα έχει μεσολαβήσει και μια Σύνοδος Κορυφής (15-16 Δεκεμβρίου) όπου ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει όλα τα επίδικα της διαπραγμάτευσης στο περιθώριο των συνομιλιών.
Ο πρωινός καφές στο Μαξίμου αναμένεται να «τρέχει» από σήμερα σε ρυθμούς αξιολόγησης με τους επιτελείς να εξετάζουν ένα προς ένα τα νομοθετήματα που θα έρθουν στην Βουλή το επόμενο διάστημα, αλλά και πως θα ελιχθούν τόσο στο ζήτημα του χρέους όσο και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν χαμόγελα από το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το δημοσιονομικό κενό του 2017 με τον προϋπολογισμό του έτους να ενσωματώνει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,8% του ΑΕΠ.
Στο τραπέζι, όμως παραμένει το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, το οποίο εκτιμάται στο 0,4% του ΑΕΠ.
Το NEWS 247 παρουσιάζει ποια είναι τα σημεία που προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου και αποτελούν το μόνιμο αντικείμενο συζητήσεων πίσω από τις πόρτες των κλειστών συσκέψεων στην Ηρώδου Αττικού. Πολύωρες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν και μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε.
Οι δημοσκοπήσεις
Το παγιωμένο δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. έχει προκαλέσει δικαιολογημένη ανησυχία στο Μαξίμου τη στιγμή μάλιστα που το κλείσιμο της αξιολόγησης απαιτεί τη λήψη νέων «δύσκολων» αποφάσεων για τον κυβερνητικό συνασπισμό.Για να ξεπεραστεί η πτώση των ποσοστών και να μικρύνει η ψαλίδα με τη Ν.Δ., που απειλεί την εικόνα της κυβέρνησης, στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά πως πρέπει το συντομότερο δυνατόν να έρθει στο προσκήνιο το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει η ανάδειξη του κοινωνικού κράτους.
Αυτό θεωρείται αναγκαίο, καθώς πολλά είναι τα στελέχη που αναγνωρίζουν πως ακόμα και μια λύση για το χρέος δεν θα μπορέσει να κεφαλαιοποιηθεί άμεσα, καθώς δεν θα φανεί στο «πορτοφόλι» και την καθημερινότητα των πολιτών.
Το «καλό σενάριο» για την κυβέρνηση θα ήταν μαζί με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης να είναι σε θέση να ανακοινώσει και μια σειρά από επιπλέον μέτρα υπέρ της στήριξης των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν, ως ένα βαθμό, οι απώλειες και να τονωθεί το κοινωνικό προφίλ των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός που υπάρχει κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά ακόμα είναι εξαιρετικά νωρίς για να ανακοινωθεί οτιδήποτε.
Οι πρόωρες εκλογές
Από το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να ξορκίζουν σε κάθε περίπτωση το σενάριο των εκλογών που, όπως υποστηρίζουν, θέλει να συντηρεί η Ν.Δ σε μια συνεχή προσπάθεια δημιουργίας κλίματος πολιτικής αστάθειας.Για αυτό, άλλωστε εκτιμούν ότι η συζήτηση για το 18μηνο και τη λίστα παραμένει στην επιφάνεια από κύκλους της οδού Πειραιώς, ώστε να μην σταματά η πίεση προς την πλευρά της κυβέρνησης.
Σε αυτό το σημείο, πάντως πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός πως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην WSJ έθεσε ως ανώτατο χρονικό όριο τον Μάρτιο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όλα συνηγορούν πως η Άνοιξη θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο για την μελλοντική πορεία της κυβέρνησης.
Η συζήτηση που εξακολουθεί να υπάρχει έντονα στους διαδρόμους – αλλά δεν γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση – είναι πως το Μαξίμου δεν θα είχε άλλη εναλλακτική από την προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση οδηγηθεί στη λήψη νέων μέτρων. Στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην έχει μπροστά της έναν «καθαρό οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ανάμεσα στην επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων και στην συντήρηση των δυνάμεων της το δεύτερο σενάριο θα κέρδιζε σημαντικό έδαφος.
Η β' αξιολόγηση και οι βουλευτές
Μονόδρομος αποτελεί για το Μαξίμου το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης με άμεσο στόχο την αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση. Το μεσημέρι της Τετάρτης (13:00), αναμένεται να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος προκειμένου να χαραχθεί η πορεία που θα ακολουθηθεί ενόψει «σκληρών» νομοθετημάτων που θα κατατεθούν όλο τα επόμενο διάστημα στη Βουλή, αλλά και της «μάχης» του προϋπολογισμού.Στη συνεδρίαση αναμένεται να γίνει αναπλήρωση των θέσεων που είναι κενές μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ενδεχομένως, όμως να υπάρξουν και ευρύτερες αλλαγές, ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η παρουσία του κόμματος στη Βουλή ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων και ψηφοφοριών το επόμενο διάστημα.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιθυμούν να υπάρχει «ομοψυχία» στις τάξεις της ΚΟ τις επόμενες ημέρες, χωρίς «γκρίνιες» και κοινό μέτωπο απέναντι στις φωνές τις αντιπολίτευσης. Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή με κατεπείγουσες διαδικασίες ίσως και δύο πολυνομοσχέδια που θα περιέχουν όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης. Ήδη περνούν στη φάση της συζήτησης σχέδια νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης πρατηρίων υγρών καυσίμων και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στα «δύσκολα» νομοσχέδια που θα έχουν να κάνουν κυρίως με τα εργασιακά, την παιδεία, ενώ «αγκάθι» αποτελούν και τα δημοσιονομικά του 2018.
Η εμμονή που παρουσιάζουν οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ για την απελευθέρωση των απολύσεων μέσω της άρσης της οποιαδήποτε διοικητικής παρέμβασης από το υπουργείο εργασίας οδηγεί μέχρι αυτή την ώρα την συζήτηση σε αδιέξοδο.
Το «μασάζ» και οι απαραίτητες διευκρινίσεις θεωρούνται απαραίτητες προς τους βουλευτές, καθώς πολύ σύντομα θα βρεθούν στις περιφέρειες τους τις ημέρες των Χριστουγέννων και αναμένεται να γίνουν και πάλι αποδέκτες παραπόνων από τους πολίτες και τη βάση του κόμματος.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο προϋπολογισμός δεν αποκλείεται να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου με τη «μάχη» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να κορυφώνεται.
Ο Σόιμπλε και το χρέος
Η μόνιμη άρνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να συζητήσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στα πρότυπα της συμφωνίας του περασμένου Μαΐου, «θολώνει» συνεχώς το τοπίο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η «σπουδή» του να προλάβει την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στο Βερολίνο και να προκαταλάβει την στάση της Γερμανίας «χτύπησε νέο καμπανάκι ανησυχίας» στο Μαξίμου που έχει στηρίξει στο συγκεκριμένο ζήτημα όλο το πεδίο των διαπραγματεύσεων.Ερωτηματικό αποτελεί αν η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι παρούσα στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς η πλευρά του Βερολίνου αναμένεται να εξακολουθήσει να παίζει το «παιχνίδι των καθυστερήσεων» μέχρι τη διεξαγωγή των Γερμανικών εκλογών του ερχόμενου Φθινοπώρου.
Την ίδια ώρα πάντως το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν θετικά την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% επί του ΑΕΠ για το 2018, δυσχεραίνει ακόμα πιο πολύ το πεδίο, με το ΔΝΤ να εκτιμά από την πλευρά του πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε επιπλέον μέτρα (απολύσεις, μείωση αφορολόγητου, περικοπή συντάξεων κλπ).
Αντώνης Αντζολέτος
Σχετικά άρθρα