Αναζητώντας στηρίγματα και συμμαχίες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αναζητώντας στηρίγματα και συμμαχίες

09:40 | 19/12/16
anazhtwntas-sthrigmata-kai-symmaxies

Η ελληνική πλευρά αναζητά συμμαχίες ανάμεσα στις χώρες που αντέδρασαν στην επιβολή της "ποινής" για το χρέος σε χρόνο ρεκόρ και χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης όπως παραδέχθηκαν κάποιοι από αυτούς

Στην αναζήτηση συμμαχιών που θα επιτρέψουν στο Eurogroup του Ιανουαρίου να ξεπαγώσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση έχει μπεί ήδη το υπουργείο για να αποφύγει την αναβολή των πάντων για τον Απρίλιο.

Η αυριανή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης θα αποτιμήσει κατ  αρχήν τις μέχρι τώρα συνομιλίες στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης .Θα πρέπει επίσης να καταλήξει σε μια εισήγηση σχετικά την λύση που θα δοθεί για το θέμα των μέτρων που αφορούν το βοήθημα σε 1,6 εκ συνταξιούχους και την αναστολή των αυξήσεων του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα (οι οποίοι είναι και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) αποφάσισαν την Πέμπτη με βάση την προκαταρκτική θέση που εξέφρασαν οι θεσμοί για τα μέτρα να παγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μέχρι και τον Ιανουάριο. Αν η απόφαση δεν αναβληθεί για να εξεταστεί σε άλλη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας στις αρχές του επόμενου χρόνου τότε το πιο πιθανό είναι η εισήγηση να προτείνει την επανεξέταση του θέματος μόλις επικυρωθούν τα μέτρα του ελληνικού προϋπολογισμού από την Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο.

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τους θεσμούς η διανομή του μερίσματος των 617 εκ ευρώ δημιουργεί κινδύνους για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 μια τέτοια απόφαση θα παγώσει έως τότε την δεύτερη αξιολόγηση κρατώντας παράλληλα ανενεργά και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντοπρόβσκις αναφερόμενος στο θέμα , μιλά για επίσημα στοιχεία που θα πρέπει να υπάρχουν από την Eurostat για τα λυθεί το θέμα των παροχών αλλά εκφράζει την ελπίδα όλες οι πλευρές να λειτουργήσουν «εποικοδομητικά» και να βρεθεί νωρίτερα λύση.

Σε αναζήτηση συμμαχιών

Η ελληνική πλευρά αναζητά συμμαχίες ανάμεσα στις χώρες που αντέδρασαν στην επιβολή της «ποινής» για το χρέος σε χρόνο ρεκόρ και χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης όπως παραδέχθηκαν κάποιοι από αυτούς. Ο Γάλλος το υπουργός οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν τόνιζε μεταξύ άλλων ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι συνδεδεμένα με την πρώτη αξιολόγηση η οποία έχει ολοκληρωθεί . Σημείωνε ακόμη ότι υπάρχουν πολλές απόψεις για τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα πριν επιβληθεί η ποινή .

Ο πάντοτε συναινετικός και ήπιος Γάλλος Επίτροπος κ. Πιέρ Μοσχοβισί απάντησε με άρθρο του Financial Times δήλωνε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε αιώνια λιτότητα κριτικάροντας με ένα τρόπο και την απόφαση της 5ης Δεκεμβρίου για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και για το πάγωμα των μέτρων του χρέους με αφορμή το πακέτο παροχών καλώντας όλους να σταματήσουν «τα σκιώδη παιχνίδια για την Ελλάδα».

Το κύμα αυτής της δυσαρέσκειας απέναντι στην μεθόδευση του Βερολίνου θα προσπαθήσει να «εκμεταλλευτεί» η ελληνική πλευρά προκειμένου να αντιμετωπίσει τόσο αύριο όσο και στο Eurogroup του Ιανουαρίου την ομάδα χωρών που επηρεάζει ο κ. Σόιμπλε.

Τα επιχειρήματα

Παράλληλα βέβαια η Ελληνική πλευρά θα αναπτύξει σε κάθε περίπτωση την επιχειρηματολογία όσο την κατηγορούν για όλες τις πτυχές του θέματος συγκεκριμένα:

- Στο θέμα της μονομερούς ενέργειας η οποία έγινε χωρίς ενημέρωση των θεσμών και χωρίς πιστοποιημένα στοιχεία η απάντηση είναι ότι το θέμα της διανομής μερίσματος είχε συζητηθεί και είχε γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς . Τούτο με δεδομένο ότι οι θεσμοί οποία τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι κατά τι υπερδιπλάσιο από το στόχο του προγράμματος ( 1,09% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ) και έκλεισαν το θέμα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

- Σε ότι αφορά το χρόνο απόδοσης του βοηθήματος το ελληνικό επιχείρημα είναι ότι αν περίμενε τα στοιχεία του 2016 από την Eurostat οι δαπάνες θα καταγράφονταν το 2017 δημιουργώντας ισόποση τρύπα στα δημοσιονομικού του επόμενου χρόνου η οποία θα ήταν μεν λογιστική αλλά θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο διαπραγματεύσεων.

- Σε ότι αφορά την λύση του θέματος το υπουργείο οικονομικών σχεδιάζει να προτείνει να αποτελέσουν βάση για την αξιολόγηση ης επίπτωσης των μέτρων για το πρωτογενές του 2016 να αποτελέσουν τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού που θα εκδοθούν στις αρχές του επόμενου χρόνου . Στην συνέχεια αν το αποτέλεσμα για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το αναμενόμενο τότε οι θεσμοί να πιστοποιήσουν εκ νέου ότι τελικά δεν επηρέασαν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και να ξεπαγώσουν χρέος και αξιολόγηση.


Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών