12:03 | 8/12/16
Η ανεργία ανέρχεται σε περισσότερο από 23% και η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα, αναφέρει το Bloomberg - Πώς κρίνει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα
Αναδρομή στα όσα έγιναν στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας αλλά και αναφορά σε όσα αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα σχετικά με την ελληνική οικονομία, κάνει το Bloomberg.Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει πως την περασμένη βδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ προχώρησαν σε μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, ωστόσο, όπως καταγράφεται χαρακτηριστικά, τα νέα "βραχυπρόθεσμα μέτρα", είναι απλώς καλύτερα από το τίποτα. "Είναι λιγότερα από μια πειστική λύση για ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται καιρό τώρα".
Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να πείσει τους ψηφοφόρους να συνεχίσουν να δέχονται τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να βάλει τα σχέδια του προϋπολογισμού της χώρας σε μια βιώσιμη βάση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι ακόμη στο πρόγραμμα, αναφέρει το Bloomberg.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Γάλλου υπ. Οικ. Σαπέν, ο οποίος τόνισε πως "η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται στις υποχρεώσεις της και τις υλοποιεί". Ο ίδιος ανέφερε πως η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί αναγνωρίζοντας τις δικές της δεσμεύσεις και να διευκολύνει τη χώρα (την Ελλάδα δηλαδή) έτσι ώστε να ελαφρυνθεί ουσιαστικά το χρέος, σαν ανταμοιβή για τις προσπάθειες αλλά και σαν ενθάρρυνση για επενδύσεις και περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος .
Όπως γράφει το Bloomberg, η Ελλάδα δεν μπορεί να κατηγορηθεί πλέον πως δεν προσπαθεί να βοηθήσει τον εαυτό της. Το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί μετά από τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, και οι καταθέσεις επιστρέφουν, έστω και με αργό ρυθμό. Η οικονομία αναπτύσσεται συγκρατημένα. Η χώρα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού για τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους.
Οι προσπάθειες αυτές δικαιολογούν την παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων.
Όμως, η αναμενόμενη μείωση του χρέους της Ελλάδας, σε σχέση με την οικονομική παραγωγή της, κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, μέχρι το 2060, είναι κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "δειλό". Από την άλλη, η ιδέα πως η χώρα μπορεί να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα δέκα χρόνια, είναι μια φαντασίωση.
Η λιτότητα περιλαμβάνει για την Ελλάδα μικρότερες συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, άλλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και υψηλότερους φόρους. Η ανεργία ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 23%.
Νέες απεργίες και νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΕΕ, είναι μια επιδεινωμένη κατάσταση στην Ελλάδα και μια κοινωνική σύγκρουση στην Ιταλία, παρατηρεί ορθά το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Για δικό τους συμφέρον, οι πιστωτές πρέπει να λάβουν πιο αποφασιστικές αποφάσεις. Όσο το υπερβολικό χρέος της Ελλάδας δεν μειώνεται, τόσο η χώρα θα αποκλείεται από τις κεφαλαιαγορές και τόσο θα αποκλίνει από τις προοπτικές που θέτει η ΕΕ.
Το να παραμείνει η Ελλάδα ικέτης, δημιουργεί διαρκή αστάθεια που πλήττει όχι μόνο την ίδια. Μια ανακούφιση ως προς το χρέος θα βοηθήσει και την Ελλάδα και την Ένωση συνολικά, καταλήγει το Bloomberg.
Σχετικές ετικέτες:ελληνική οικονομίαΜνημόνιοΟικονομίαBloomberg
Σχετικά άρθρα