16:27 | 8/12/16
Οι δηλώσεις Τσίπρα, Αναστασιάδη, Νετανιάχου και οι συμφωνίες που υπογράφονται δείχνουν τη διάθεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ να συνεχίσουν με ακόμη πιο στενή συνεργασία - Τι συζήτησαν για Κυπριακό, Παλαιστινιακό, προσφυγικό και φυσικά, ενέργεια
Άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της στενής συνεργασίας Ελλάδας -Κύπρου -Ισραήλ, έγινε σήμερα: αυτό προκύπτει τόσο από τις συμφωνίες που υπογράφονται σήμερα, όσο όμως και τις δηλώσεις, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πρέπει να επισημανθεί, των κκ Τσίπρα, Αναστασιάδη και Νετανιάχου. Μια συνεργασία που θα συνεχισθεί με την 3η τριμερή συνάντηση Κορυφής, επί ελληνικού εδάφους τη φορά αυτή, σε μια πόλη με ιδιαίτερο συμβολισμό: τη Θεσσαλονίκη.Οι τρεις χώρες αποφάσισαν και συγκροτούν διακρατικό κέντρο συνεργασίας Πολιτικής Προστασίας: μια συνεργασία που άτυπα, αλλά ουσιαστικά, είχε ήδη ξεκινήσει με την αποστολή πυροσβεστών στην Κύπρο και το Ισραήλ. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε την περηφάνια του για τους Έλληνες πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών, χάρη στις ενέργειες των οποίων διασώθηκε η πόλη της Χάιφα από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.
Μια ιδιαίτερη πτυχή της τριμερούς συνεργασίας είναι το ενεργειακό, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να κάνει λόγο για «κοινά συμφέροντα» και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο θέμα, πυλώνα της διμερούς συνεργασίας Ισραήλ και Κύπρου. Οι μεσογειακοί υδρογονάνθρακες πρέπει να γίνουν καταλύτης σταθερότητας στην περιοχή, πρόσθεσε εξάλλου, με έμφαση, ο Ν. Αναστασιάδης. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας περιέγραψε το στόχο της κυβέρνησής του, να γίνει η χώρα μας διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου. Η συνεργασία όμως θα αφορά πάντως πολλούς ακόμη τομείς, όπως νεοφυείς επιχειρήσεις, έρευνα και τεχνολογία κ.α.
Οι κκ Αναστασιάδης και Τσίπρας αναφέρθηκαν επίσης στο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής, θέτοντας -και οι δύο ηγέτες- δύο αναγκαίους όρους: ασφάλεια για τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ, δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται στις τραγικές, ακόμη και τώρα, εξελίξεις στη Συρία, με την επισήμανση ότι το τελευταίο που χρειάζεται την ώρα αυτή, είναι επιθετικές φωνές.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας περιέγραψε εξάλλου τα αναγκαία συστατικά της λύσης του Κυπριακού, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη.
Εν κατακλείδι, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε για «πραγματική, αληθινή φιλία μεταξύ των τριών λαών μας» και έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας, «καλώς ορίσατε φίλοι μου». Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η συνεργασία υπερβαίνει των όποιων πολιτικών διακηρύξεων και ενέχει μέγιστη στρατηγική σημασία. Ενώ, ο Αλέξης Τσίπρας, τέλος, είπε πως η τριμερής είναι μια στρατηγική επιλογή. Όμως, συμπλήρωσε, η συνεργασία θα διέπεται από ειλικρίνεια, συνεπώς «και σε αυτά που διαφωνούμε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Σχετικά άρθρα