Σταδιακά 1 δισ. ευρώ σε μια διετία στις ελληνικές Μμε | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σταδιακά 1 δισ. ευρώ σε μια διετία στις ελληνικές Μμε

14:49 | 22/12/16
stadiaka-1-dis-eyrw-se-mia-dietia-stis-ellhnikes-mme

Με άμεση εντός εξαμήνου εκταμίευση 400 εκατ ευρώ, κεφάλαια ύψους 1 δισ ευρώ αναμένεται να διοχετευθούν σε μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, μέσα σε μια διετία. Αυτό είναι το Υπογράφηκαν οι συμβάσεις των τραπεζών Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ελληνικών συστημικών τραπεζών, οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, των οποίων η χρηματοδότηση – με στόχο να ανέλθει το 1 δισ ευρώ – κρίθηκε ως αναγκαία συνθήκη για την επάνοδό τους σε ανάκαμψη.

Έχοντας αυτό το σκεπτικό κατά νου, τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, - Alpha Bank, Eurobank,Εθνική και Πειραιώς – υπέγραψαν σήμερα το πρωί, συμφωνία χρηματοδότησής τους, ύψους 1 δισ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να διοχετεύσουν σταδιακά τα κεφάλαια αυτά, στην αγορά των μμε .

Σε πρώτη φάση, υπογράφηκαν τέσσερις συμβάσεις, ύψους 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσα στην επόμενη διετία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος των τραπεζών είναι η εκταμίευση να έχει ξεκινήσει νωρίτερα από ένα εξάμηνο. Η δανειοδότηση αυτή αφορά επιχειρήσεις ελληνικές, που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τη γεωργία, τη μεταποίηση, στις υπηρεσίες και σε άλλους τομείς.

Ενδιαφέρον αποτελεί ότι σε όσες επιχειρήσεις προάγουν την απασχόληση των νέων θα προσφερθούν πρόσθετα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους». Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής (δανειοδοτικό πρόγραμμα που αφορά τη στήιξη των νέων)προσφέρονται ανταγωνιστικά επιτόκια στις επιχειρήσεις που προάγουν την απασχόληση των νέων. Ειδικότερα, χρηματοδοτούνται προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, προγράμματα κινητικότητας φοιτητών και μαθητευομένων και στοχεύει στην αντιμετώπιση της έλλειψης θέσεων απασχόλησης για νέους στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Οι  συμβάσεις που υπογράφηκαν θα συμβάλουν ενεργά και αποφασιστικά στην ενίσχυση Ελλήνων επιχειρηματιών, την προώθηση της διατηρήσιμης ανάπτυξης και την τόνωση της απασχόλησης των νέων.

Η υπογραφή των συμφωνιών έγινε σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα. Τις συμβάσεις υπέγραψαν από την πλευρά της ΕΤΕπ ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer και από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών ο κ. Δημήτριος Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος,  και ο κ. Γεώργιος Πουλόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Η υπογραφή των πρώτων δανειακών συμβάσεων στο πλαίσιο αυτής της πιστωτικής γραμμής σηματοδοτεί τη συνέχιση της μακροχρόνιας συνεργασίας της ΕΤΕπ με ελληνικές τράπεζες για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδος, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Hoyer και διευκρίνισε ότι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΤΕπ είναι η εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας της χώρας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Δημ. Μαντζούνης, επισήμανε ότι η συμμετοχή της Alpha Bank στη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων για την παροχή χρηματοδοτικών λύσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποιήσεως, αναδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της Τραπέζης στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Αυτή η συναλλαγή, εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, δημιουργεί νέες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών πελατών μας, παρέχοντας παράλληλα ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο ρευστότητας. Έχουμε την πεποίθηση ότι η πολυετής  και ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και θα προωθήσει καινοτόμες πρωτοβουλίες και επενδύσεις, πρόσθεσε.

Από πλευράς του, ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, τόνισε ότι η ΕΤΕπ και η Eurobank έχουν μακροχρόνια συνεργασία. Μέσα από αυτήν, από το 2004 έχουμε διοχετεύσει κεφάλαια συνολικού ύψους 840 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις. Επιθυμούμε ιδιαίτερα να συμβάλουμε στην επιτυχία της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους», η οποία βοηθά την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την πρόκληση της διαρροής ανθρώπινου κεφαλαίου μέσα από τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους που αναζητούν εργασία, ανεφερε.

Ο κ. Λ. Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, υπογράμμισε οτι σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική ανάκαμψη έχει κρίσιμη σημασία για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση της ανεργίας, είναι καθήκον μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι συμβάσεις που υπογράφουμε σήμερα, σε αυτό ακριβώς κατατείνουν. Οι λύσεις που αξιοποιούν την ευρωπαϊκή και την τοπική τεχνογνωσία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε χρηματοδότηση. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα δίνει κίνητρα για την απασχόληση νέων αποτελεί άλλο ένα ανεκτίμητο χαρακτηριστικό αυτής της πρωτοβουλίας, διότι, για να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, χρειάζεται να κρατήσουμε στη χώρα μας τα νέα ταλέντα και να διασφαλίσουμε ότι, όταν θα έλθει η ανάπτυξη, όχι μόνο θα συμπεριλαμβάνει, αλλά και θα βασίζεται και θα προωθείται από τους νέους. Η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα αναδεικνύει τον κοινό μας στόχο, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας και η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προσβλέπει στη συνεργασία της με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης για τη γρήγορη και ουσιαστική αξιοποίηση αυτής της πιστωτικής γραμμής, πρόσθεσε.

Ο κ. Γ. Πουλόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, είπε επίσης ότι οι επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ήταν πάντα στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Τράπεζας Πειραιώς. Είμαστε υπερήφανοι για το ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες αποτελούν ζωτικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, είναι βασικός τομέας των εργασιών μας. Χαιρετίζουμε την νέα πιστωτική γραμμή που παρέχει η ΕΤΕπ, η οποία πιστεύουμε ότι είναι καίριας σημασίας για πολλά σημαντικά επενδυτικά σχέδια. Η Τράπεζα Πειραιώς θεωρεί ότι η στήριξη της διατηρήσιμης ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία αποτελεί βασικό καθήκον της. Είμαστε πεπεισμένοι για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας και το μέλλον των ελληνικών ΜΜΕ και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πρόσθεσε.

Η παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα

Καθοριστικός ο ρόλος των επενδύσεων στην επανεκκίνηση της οικονομίας, τόνισε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στις νέες συμφωνίες.

Χαρακτηρίζοντας σημαντικό το γεγονός που ξανανοίγουν γραμμές χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ για μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, ο κ. Στουρνάρας, διευκρίνισε ότι η
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ανάσχεσης της ύφεσης και ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στην ανάγκη επενδύσεων, επεσήμανε ότι οι νέες επενδύσεις θα διευρύνουν την εξαγωγική βάση και ταυτόχρονα θα βελτιώσουν την ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών, διευκολύνοντας την καινοτομία και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, αυξάνοντας παράλληλα τη συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής της ελληνικής οικονομίας. Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει το δυνητικό προϊόν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την υπογραφή της συμφωνίας για τη χορήγηση ρευστότητας προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες συμβάλλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, επανεισάγει στο πεδίο εφαρμογής αυτής της πολιτικής επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και διευκολύνει τη συμμετοχή επιχειρήσεων σε νέους τομείς, όπως η γεωργία και η αγροδιατροφή», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, παρά τα όποια προβλήματα, το υψηλό κόστος προσαρμογής και τις συχνές οπισθοδρομήσεις, τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν από το 2010 και έπειτα, πέτυχαν, σε μεγάλο βαθμό, να αντιστρέψουν τις ιδιαίτερα δυσμενείς τάσεις που επικρατούσαν και να βελτιώσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, επιτεύχθηκε:

• Πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή. Την περίοδο μάλιστα 2013-2016, το πρωτογενές έλλειμμα εξαλείφθηκε και καταγράφηκαν πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης για πρώτη φορά από το 2001. H δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσια από αυτή που πέτυχαν άλλα κράτη-μέλη, τα οποία εφάρμοσαν παρόμοια προγράμματα.

• Ανάκτηση των μεγάλων απωλειών της ανταγωνιστικότητας σε όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας της περιόδου 2000-2009.

• Εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, που το 2008 είχε ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ.

• Αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 19% το 2009 σε 32% σήμερα.

• Ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, με αποτέλεσμα να αντεπεξέλθει με επιτυχία στην κρίση και τη φυγή των καταθέσεων, έχοντας σήμερα επαρκή κεφάλαια, προβλέψεις και εξασφαλίσεις, τα οποία αποτελούν αναγκαίες (αλλά όχι και επαρκείς) προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

• Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κυρίως στην αγορά εργασίας αλλά και στην αγορά προϊόντων, καθώς και στη δημόσια διοίκηση.

• Ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2016, με αποτέλεσμα να αναμένεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης για όλο το έτος, για πρώτη φορά μετά το 2014.

• Ανακοπή της αύξησης (και ελαφρά μείωση) του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2016, για πρώτη φορά μετά το 2014.

H προοπτική εξόδου από την κρίση και η επιστροφή σε διατηρήσιμη και εξωστρεφή ανάπτυξη είναι πλέον και πάλι ορατές, τόνισε. «Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας, θα δράσει ως καταλύτης στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και θα θέσει τις βάσεις για μία πιο βιώσιμη ανάπτυξη.

Βασική προϋπόθεση όμως για όλα αυτά είναι η άμεση περάτωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, η οποία θα συμβάλει στη συνέχιση των καλών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης».


Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών