Από το Παρίσι, νέα προσπάθεια για λύση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Από το Παρίσι, νέα προσπάθεια για λύση

14:07 | 9/1/17
apo-to-parisi-nea-prospatheia-gia-lush

Το Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν θα συναντήσει την Τετάρτη στη γαλλική πρωτεύουσα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μία προσπάθεια να ξεπαγώσει η διαπραγμάτευση εν όψει του EWG της Πέμπτης

Από το Παρίσι ξεκινά την Τετάρτη το νέο γύρο επαφών με υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και στελέχη της ΕΕ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μία προσπάθεια να ξεπαγώσει η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση να κλείσει αν όχι μέσα στον Ιανουάριο, το αργότερο το Φεβρουάριο.

Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντήσει στη γαλλική πρωτεύουσα το Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν, στο πλαίσιο της απόφασης που είχε ληφθεί σε σύσκεψη στο Μαξίμου στις 3 Ιανουαρίου για πρωτοβουλίες με στόχο να ξαναζεσταθεί το κλίμα, μετά την εμπλοκή που είχαμε πριν από τα Χριστούγεννα -με παρέμβαση του Βερολίνου - με το μπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος λόγω των παροχών του πρωθυπουργού.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσακαλώτος θα έχει επικοινωνία εκτός από τον κ.Σαπέν και με το Γάλλο επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά κ Πιέρ Μοσχοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Παντοάν,αναζητώντας συμμάχους για την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Η Γαλλία, αλλά και η Ιταλία είναι βεβαίως οι κύριοι σύμμαχοι της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση. Είναι όμως και δύο χώρες με ρευστή πολιτική κατάσταση, καθώς η μεν Γαλλία μπαίνει σε προεκλογική περίοδο εν όψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου, η δε Ιταλία βρίσκεται σε μία μεταβατική κατάσταση μετά την κυβέρνηση Ρέντσι και επίσης αναμένται να οδηγηθεί σε κάλπες.

Αυτό αυξάνει τη χρονική πίεση, καθιστώντας ακόμη πιο αναγκαίο για την ελληνική πλευρά να επανεκκινήσει και να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση.

Αν και η επίσημα η κυβέρνηση τονίζει ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του μήνα, ο πραγματικός στόχος είναι να έχουμε συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Πρώτος στόχος του υπουργείου οικονομικών είναι να υπάρξει ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος μέχρι και την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας Ευρωζώνης (Euro working group) στις 12 του μήνα η οποία θα επικυρωθεί και από μια τυπική συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Παράλληλα ο υπουργός οικονομικών αλλά και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα προσπαθήσουν κατά την συνεδρίαση του EWG να έχουν μια θετική δήλωση για την πορεία της αξιολόγησης που θα δώσει το εισιτήριο για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την συνέχιση των απευθείας διαπραγματεύσεων κάτι που ακόμη βρίσκεται ακόμη στο αέρα.

Οι συμμαχίες εντός του Eurogroup εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν ώστε στο eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να οριστικοποιηθεί και το θέμα με μεσοπρόθεσμο στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ.

Θα πρέπει δηλαδή να ξεκαθαριστεί ποιο ακριβώς θα είναι το διάστημα για το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ . Ένας από τους στόχους της ενημερωτικής εκστρατείας του υπουργού οικονομικών είναι να γίνει αποδεκτό το μικρότερο δυνατό διάστημα δηλαδή τα 3 χρόνια και όχι τα πέντε χρόνια που επιμένουν οι «σκληροί» του Βορρά.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών