Διεθνείς τιμές και φόροι: Η “τέλεια καταιγίδα” στις τιμές των καυσίμων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Διεθνείς τιμές και φόροι: Η “τέλεια καταιγίδα” στις τιμές των καυσίμων

08:17 | 3/1/17
diethneis-times-kai-foroi-h-teleia-kataigida-stis-times-twn-kaysimwn

"Φωτιά" στις τιμές των καυσίμων πανελλαδικά - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Κατακόρυφη άνοδο παρουσιάζουν οι τιμές των καυσίμων πανελλαδικά, μετά και την αναπροσαρμογή των φόρων από την 1η του έτους.

Τα πρώτα στοιχεία για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ, δείχνουν ότι τα καύσιμα έχουν πάρει παντού φωτιά:

• Τέσσερα λεπτά έχει αυξηθεί πανελλαδικά η τιμή της βενζίνης (από 1,52 στα 1,58 ευρώ).
• Δέκα ολόκληρα λεπτά έχει ανατιμηθεί το ντίζελ κίνησης (από 1,18 στα 1,28 ευρώ).
• Και εννέα λεπτά έχει ακριβύνει η τιμή στο υγραέριο κίνησης (από 72 σε 81 λεπτά).

Περαιτέρω επιβαρύνσεις συνεπάγεται η αύξηση των φόρων για την νησιωτική Ελλάδα, όπου εκτός των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αυξήθηκε και ο ΦΠΑ από 17% σε 24%.

Και όλα αυτά, όταν είχε προηγηθεί η μεγάλη αύξηση τιμών το τελευταίο δεκαήμερο λόγω των ανοδικών τάσεων στο αργό πετρέλαιο, που εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν.

Στη χειρότερη θέση όλων βρίσκονται οι χιλιάδες οδηγοί, που επένδυσαν σημαντικά ποσά για την αγορά των ακριβότερων αυτοκινήτων diesel κίνησης και οι οποίοι θα κληθούν από το κράτος να πληρώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση στον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Το ίδιο ισχύει και για όσους μετέτρεψαν τα αυτοκίνητά τους σε υγραεριοκίνητα, καθώς και εκεί έχουμε σημαντική αύξηση του ΕΦΚ.

Είναι γεγονός ότι οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σημαντική αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα στη χειρότερη στιγμή, καθώς τους τελευταίους μήνες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του 2017.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του 2016 το πετρέλαιο είχε πέσει κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα κινείται πάνω από τα 56 δολάρια έχοντας μάλιστα κάνει ένα πρόσφατο ράλι 9 δολαρίων από τα μέσα Νοεμβρίου όταν βρισκόταν  ακόμη κάτω από τα 47 δολάρια. Καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση της διεθνούς τιμής (η οποία ωστόσο αναφέρεται ενδεικτικά αφού στη χώρα μας η διακύμανση των τιμών των καυσίμων εξαρτάται από τις τιμές που διαμορφώνονται για τα πετρελαϊκά προϊόντα στην περιοχή της Μεσογείου) ήταν η απόφαση του ΟΠΕΚ να αποφασίσει τη μείωση κατά 1,7 εκατ. δολάρια της παγκόσμιας παραγωγής, για διάστημα 6 μηνών (με δυνατότητα παράτασης για ακόμη 6). Η συμφωνία εφόσον εφαρμοστεί με επιτυχία από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ αλλά και από τις χώρες εκτός καρτέλ που έχουν συμφωνήσει να συμμορφωθούν, αναμένεται να οδηγήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2017, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, την τιμή του αργού στην περιοχή των 60 -65 δολαρίων το βαρέλι.

Στο ίδιο εκείνο διάστημα λοιπόν, οι Έλληνες καταναλωτές καυσίμων θα κληθούν να απορροφήσουν όχι μόνο τις αυξήσεις τιμών στη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αλλά επιπρόσθετα και την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, του περίφημου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.


Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών