Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα

21:34 | 16/1/17

Ο σκοπός είναι το 2018 η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί εκ νέου στα δικά της πόδια

Αισιόδοξος πως «τα πράγματα πάνε καλά με την Ελλάδα» και πως «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής
δουλειάς έχει ήδη ολοκληρωθεί» εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο σαββατιάτικο φύλλο της De Tijd υπό τον τίτλο «Ντάισελμπλουμ: Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν το καλύτερο αντίδοτο απέναντι στον λαϊκισμό».

«Ο σκοπός είναι το 2018 η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί εκ νέου στα δικά της πόδια και να καταφέρει να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό» σημείωσε ο προσθέτοντας πως οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι περιορισμένες.

Παράλληλα, υποστήριξε πως «οι Έλληνες, με την έλευση του ευρώ, έζησαν πάνω από τις δυνάμεις τους».

«Την περίοδο αυτή των οκτώ ετών, ο πλούτος αυξήθηκε πάρα πολύ στην Ελλάδα και τα νοικοκυριά δαπανούσαν έως και 40% περισσότερο. Ένα μεγάλο μέρος από τα δάνειά τους προήλθε όμως από δάνεια και σε μια δεδομένη στιγμή δεν ήταν πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα να έλθουν οι χώρες της ευρωζώνης για να τους βοηθήσουν» ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Δήλωσε δε ότι «όλες οι χώρες της ευρωζώνης υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα δάνεια πρέπει κάποτε να εξοφληθούν και σε αυτό είναι σύμφωνες και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ακόμα και χώρες της Νότιας Ευρώπης». «Είναι ένα θέμα εμπιστοσύνης», κατέληξε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για ένα ενδεχόμενο «κούρεμα», διευκρίνισε πως ήδη έχει υπάρξει μία ελάφρυνση χρέους, η οποία περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση ωριμάνσεων. Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως η συζήτηση για «κούρεμα» δεν τυγχάνει μεγάλης στήριξης στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε την ανάγκη να προωθηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να τεθούν υπό έλεγχο οι μεταναστευτικές ροές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν (θα πρέπει να) σημαίνει και «περισσότερη Ευρώπη». 

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών