17:29 | 17/2/17
Ένταση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
Με τραγούδια και βίντεο, που ετοίμασαν μαθητές, αλλά και αντιδράσεις από μέλη ομάδας της άκρας δεξιάς το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου υποδέχθηκε σήμερα 9 παιδιά προσφύγων.
Παρόντες στην έναρξη λειτουργίας της συγκεκριμένης ΔΥΕΠ (Δομή Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων) ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.
Παρόντες στην έναρξη λειτουργίας της συγκεκριμένης ΔΥΕΠ (Δομή Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων) ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.
Λίγη ώρα πριν φτάσουν στο σχολικό συγκρότημα τα 9 προσφυγόπουλα, που διαμένουν στην Δομή φιλοξενίας Δερβενίου - Αλεξίλ, σημειώθηκε ένταση όταν 15 άτομα, επιχείρησαν να αλυσοδεθούν μπροστά από την αυλόπορτα του σχολείου και να αποτρέψουν την είσοδο των παιδιών, η οποία τελικά έγινε ανεμπόδιστα, παρουσία διμοιρίας των ΜΑΤ.
Τα μέλη της αυτοπροσδιοριζόμενης ως «Πατριωτικής Ένωσης Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου» παρέμειναν στο σημείο και μετά την είσοδο των παιδιών των προσφύγων, που μετά τις εκδηλώσεις υποδοχής από τους Έλληνες μαθητές, μπήκαν στις σχολικές αίθουσες για μάθημα.
Για «μεμονωμένη αντίδραση» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας. «Δεν γνωρίζω αν αυτά τα άτομα ήταν γονείς ή κάτοικοι, αλλά πρόκειται για μεμονωμένη αντίδραση. Το πρόγραμμα προχωράει κανονικά, τα παιδιά μπήκαν στις αίθουσες, έγινε μία ωραία γιορτή, δώσανε στα παιδιά δώρα.
Κάθε μέρα ανοίγει ένα ή και περισσότερα σχολεία. Μέχρι το τέλος του μήνα το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί και όλα τα παιδιά των προσφύγων θα έχουν ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι μία νίκη της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε φασιστικές και ακραίες αντιλήψεις», δήλωσε ο κ. Παντής στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από την πλευρά του, ο κ. Ανανιάδης σημείωσε ότι κάποιοι γονείς του συγκεκριμένου σχολείου ήταν αντίθετοι και στην τελετή υποδοχής και στη λειτουργία της ΔΥΕΠ. Υπενθύμισε δε ότι και σε άλλα σχολεία είχαν υπάρξει αντίστοιχες αντιδράσεις, που αντιμετωπίστηκαν στη συνέχεια και όταν κρίθηκε αναγκαίο υπήρξε και παρέμβαση Εισαγγελέα, όπως στην περίπτωση γονέων στον Προφήτη, που δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Βίντεο: oraiokastro24.gr
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΘεσσαλονίκηπρόσφυγεςπροσφυγικόσχολείαΩραιόκαστρο
Σχετικά άρθρα