Μοσκοβισί: Κανείς δεν θέλει μια νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους, υπάρχουν και άλλοι τρόποι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μοσκοβισί: Κανείς δεν θέλει μια νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους, υπάρχουν και άλλοι τρόποι

17:07 | 17/2/17
moskobisi-kaneis-den-thelei-mia-nea-diagrafh-toy-ellhnikoy-xreoys-yparxoyn-kai-alloi-tropoi

Υπέρ μιας μείωσης του ελληνικού χρέους αλλά όχι της διαγραφής του δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse»

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, κανείς δεν τάσσεται υπέρ μίας νέας διαγραφής χρέους, καθώς αυτή δεν είναι η λύση, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να μειωθεί το χρέος, ήδη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει συμβάλει σε αυτό, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί.

Ο ίδιος θεωρεί βέβαιο ότι πρέπει να μειωθεί το χρέος, προς τούτο έχουν ληφθεί βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά χρειάζονται μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Ευελπιστεί δε πως την ερχόμενη Δευτέρα θα επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αυτό, κατά την άποψη του, είναι εφικτό, θα πρέπει μόνον να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα σε ένα βιώσιμα σταθερό κρατικό προϋπολογισμό, μία οικονομική ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ δεν επιτρέπεται να αγνοείται πως ο ελληνικός λαός έχει ήδη υποφέρει πολλά με αυτή την κρίση, η ανεργία βρίσκεται σήμερα πάνω από το 20%, στη νεολαία μάλιστα πάνω από το 50% και η λιτότητα δεν μπορεί να είναι για πάντα το πρότυπο.

Σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως να για να υπάρξει λύση δεν χρειάζεται μόνον η κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά όλοι οι άλλοι εταίροι.

Παράλληλα, σε σχέση με τον εάν ο Μηχανισμός Σταθερότητας ESM θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα Νομισματικό Ταμείο για την Ευρώπη, ως «αντίποδας» για το ΔΝΤ, ο ίδιος εκτιμά πως δεν τίθεται θέμα δημιουργίας ενός αντίποδα για το ΔΝΤ, αλλά στο να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, δεν θεωρεί ως "ταμπού" τη πρόσδεση του ESM στην ευρωπαϊκή κοινοτική μέθοδο, «ωστόσο, ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό θα απαιτούσε βέβαια αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ, και αυτό σήμερα θα ήταν πολύ φιλόδοξο», ανέφερε ο ίδιος.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών