Οι τράπεζες δεν θέλουν να είναι 'άπιστες' | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Οι τράπεζες δεν θέλουν να είναι 'άπιστες'

17:48 | 9/2/17
oi-trapezes-den-theloyn-na-einai-apistes

Απιστία τραπεζικών στελεχών, νομικές ευθύνες εκκαθαριστών και ανάληψη ευθύνης από εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης “κόκκινων” δανείων - Όλα αυτά συνθέτουν και απαιτούν την άμεση αποκατάσταση της νομικής εκκρεμότητας - Τι περιμένουν οι τράπεζες

Το θέμα της νομικής ευθύνης τραπεζικών στελεχών αναφορικά με τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, η αποκαλούμενη στην αγορά “απιστία”, αποτελεί τη μέγιστη εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή, μαζί με τον εξωδικαστικό διακανονισμό.

Ο Νόμος περί απιστίας λοιπόν ή μη, όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις ενεργούς διαχείρισης ληξιπρόθεσμων δανείων, είναι απαραίτητη συνθήκη για την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων “κόκκινων” δανείων και αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη εργασιών των εξειδικευμένων εταιριών που θα ασχοληθούν με το χώρο.

Θεωρητικά, η νομική αυτή εκκρεμότητα αναμένεται να κλείσει σύντομα, με το οικονομικό επιτελείο να έχει ενστερνισθεί το παραπάνω σκεπτικό. Βέβαια, οι λόγοι της καθυστέρησης που έρχονται ήδη κληρονομιά από το 2016…είναι παντελώς άγνωστοι, αφού όλοι συνηγορούν στο ότι μια νομοθετική ρύθμιση και ένα θεσμικό πλαίσιο αποτελούν το Α και τ Ω για τα “κόκκινα” δάνεια.

Με απλά ελληνικά, ο Νόμος αυτός έρχεται να καλύψει και τα στελέχη των τραπεζών , αλλά και το επιτελείο των ειδικών εταιριών διαχείρισης επισφαλειών, στο να μην αντιμετωπίσουν νομική εμπλοκή ή κατηγορηθούν σε προσωπικό επίπεδο, για αποφάσεις τις οποίες υπέγραψαν. Και ταυτόχρονα είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή, διότι υπάρχει έλεγχος προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η νομική διευθέτηση της απιστίας αποτελεί αυτόνομη διάταξη, αλλά εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του εξωδικαστικού διακανονισμού, που επίσης είναι σε εκκρεμότητα, ειδικά για θέματα που αφορούν την πρακτική του λειτουργία και οργάνωση.

Παράλληλα, η διευθέτηση του θέματος της νομικής ευθύνης των τραπεζικών στελεχών έχει άμεση σχέση και με το καθεστώς εκκαθαρίσεων στο οποίο θα μπουν ως μέτοχοι πλέον οι τράπεζες, εκκαθαρίζοντας επισφαλείς επιχειρήσεις και αντικαθιστώντας τις διοικήσεις τους.
Χαρακτηριστικά, ο Νόμος αυτός θα φροντίσει ώστε να μην βαρύνεται για πράξεις του παρελθόντος ο Εκκαθαριστής που θα ορισθεί, αλλά για όσα γίνουν από τη στιγμή που θα μπει μέσα στην υπό ρύθμιση επιχείρηση και μετά.

Αναφορικά με τον εξωδικαστικό διακανονισμό απειλεί να δημιουργήσει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Από τη στιγμή που δεν ξεκινά άμεσα τη λειτουργία του και δεν έχει καν εξευρεθεί ποια θα είναι η ηλεκτρονική του πλατφόρμα, δίνει ένα επιχείρημα στους οφειλέτες, να καλυφθούν για άλλη μια φορά, πίσω από την κλασσική ατάκα του τύπου «κάτσε και θα δούμε».

Ανήσυχη πάντως για το θέμα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το θίγει στις συναντήσεις της με εκπροσώπους της κυβέρνησης, τονίζοντας την ιδιαιτερότητα και την σημασία του.
Ήδη, στις αρχές της εβδομάδος, το προεδρείο της Ένωσης, υπό τον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Καραμούζη και οι επικεφαλής των βασικών Επιτροπών της ΕΕΤ συναντήθηκαν με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και μεταξύ άλλων, συζήτησαν για τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες που πρέπει να γίνουν αναφορικά με τον εξωδικαστικό διακανονισμό επιχειρηματικών απαιτήσεων, την προστασία του καταναλωτή και τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, και φυσικά τους στόχους των τραπεζών για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων .

Μέσα σε αυτό το κλίμα και από μέρα σε μέρα, η αγορά προσδοκά με ιδιαίτερη ανυπομονησία, να κλείσουν αυτές οι δύο εκκρεμότητες. Τουλάχιστον, άμεσα η πρώτη που αφορά τη νομική ευθύνη και την απιστία.

Λίλυ Σπυροπούλου

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών