15:38 | 9/2/17
Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, επί επτά σχεδόν χρόνια που η Ελλάδα δέχεται οικονομική βοήθεια
Το 2016, η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες με ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης καιπρωτογενές πλεόνασμα επισήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σε άρθρο του στους «Financial Times», ωστόσο, υπογράμμισε πως αν υπάρχουν περαιτέρω καθυστερήσεις θα μπορούσαν να θέσουν αυτή τη θετική τάση σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, επί επτά σχεδόν χρόνια που η Ελλάδα δέχεται οικονομική βοήθεια, υπήρξαν καθυστερήσεις και δημιουργήθηκαν ανησυχίες που έφεραν την χώρα κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη, αλλά υπήρχε και μεγάλη πρόοδος στο να καταστεί η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική.
«Αλλά για πολλούς, η Ελλάδα παραμένει συνώνυμο κακών ειδήσεων. Λίγοι μείνανε λοιπόν έκπληκτοι όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι το χρέος της χώρας βρίσκεται σε μια προβληματική πορεία» δηλώνει ο επικεφαλής του ESM.
Ωστόσο, υπογραμμίζει πως αν ρίξει κανείς μια πιο καλή ματιά στα γεγονότα με μεγαλύτερη ψυχραιμία θα διαπιστώσει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι αιτία για να σημάνει συναγερμός. Μάλιστα, τονίζει πως αν ο ESM δεν ήταν σίγουρος πως θα πάρει τα χρήματά του πίσω, δεν θα δάνειζε ποτέ χρήματα στην Ελλάδα.
Στο άρθρο του ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισημαίνει πως ήδη έχουν γίνει πολλά για να διευκολυνθεί η Ελλάδα από τα χρέη που την βαραίνουν και να καταστεί το χρέος της βιώσιμο και στο μέλλον θα γίνουν ακόμα περισσότερα για να την βοηθήσουν αν και εκείνη όμως από την πλευρά της τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Επισημαίνει δε πως καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει λάβει ποτέ μεγαλύτερη μείωση του.
Τονίζει πως εάν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε, η βιωσιμότητα του χρέους είναι εφικτή.
«Γιατί το ΔΝΤ καταλήξει σε διαφορετικό λοιπόν συμπέρασμα;» αναρωτιέται ο Κλάους Ρέγκλινγκ για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι αναλυτές του ακόμα δεν έχουν κατορθώσει να συνυπολογίσουν τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης, ούτε τις εγγυήσεις που έχουν δώσει οι εταίροι της για την υποστήριξή της.
Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθυμίζει πως το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους ανήκει στον ESM, και με δεδομένες τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις ο ορίζοντας που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ «δεν είναι κατάλληλος».
Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής του ESM αναφέρει πως «η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, αλλά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση».
Σχετικές ετικέτες:Κλάους ΡέγκλινγκΟικονομίαESMFinancial Times
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων