16:12 | 2/2/17
Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών
«Η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ) είναι πάρα πολύ σημαντικόκομμάτι του παζλ που ωριμάζει και οργανώνει τη χώρα στον συγκεκριμένο τομέα», λέει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», o Δρ. Αθανάσιος Πότσης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών. «Ήταν για εμάς ένα ζητούμενο πάρα πολλών ετών», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Πότση, σταθμός για τη συμμετοχή ελληνικών εταιριών σε προηγμένα προγράμματα ήταν «η απόφαση το 2005 η Ελλάδα να γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, της ESA» (σημ. Η Ελλάδα με το Νόμο 3308/2005 έγινε πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού), καθώς έτσι δημιουργήθηκαν οι ευκαιρίες να συμμετέχουν ελληνικές εταιρίες στην ανάπτυξη εφαρμογών και προϊόντων που προορίζονται για το διάστημα». «Αυτό», σημείωσε, «μας έδωσε ένα κίνητρο να φτιάξουμε μια βιομηχανία από την αρχή».
Συμμετοχή σε προγράμματα υψηλής τεχνολογίας
«Η Ελλάδα συμμετέχει στο μεγάλο ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης, ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και χρήσεων», επισήμανε ο κ. Πότσης, σύμφωνα με τον οποίο, σήμερα, στη χώρα μας «έχουμε περί τις 40 μικρομεσαίες εταιρίες, ιδιαίτερα δραστήριες στο χώρο των διαστημικών εφαρμογών». Το 2015 οι 40 αυτές εταιρίες έκαναν εξαγωγές που ξεπέρασαν τα 150 εκατομμύρια ευρώ με προϊόντα και υπηρεσίες για το διάστημα, σημείωσε.Σημαντικό κέρδος είναι και η παραμονή στη χώρα υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού: «Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι τα συγκεκριμένα ποσά, αλλά το ότι στον συγκεκριμένο χώρο απασχολούνται επιστήμονες συγκεκριμένης εξειδίκευσης με περισσότερα από 10 με 15 χρόνια σπουδές, επιστήμονες εξαιρετικοί τους οποίους προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε στη χώρα», εξήγησε ο κ. Πότσης για να συμπληρώσει πως στόχος των εταιριών του χώρου είναι «σιγά, σιγά να μην δουλεύουμε μόνο με την ESA» αφού τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει «εξαιρετική συνεργασία και με το Ισραήλ και την Κίνα».
Μόνο η Ευρώπη έχει τζίρο στους τομείς της διαστημικής τεχνολογίας που φτάνει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο η συγκεκριμένα βιομηχανία έχει τζίρο που ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια.
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων