09:45 | 23/3/17
Κρίσιμες ώρες για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Από το πώς θα καταλήξουν οι συζητήσεις σήμερα στις Βρυξέλλες, θα φανεί ποια θα είναι η συνέχεια. Τα ανοιχτά θέματα, η στάση του ΔΝΤ και το κλίμα προόδου
Οι επόμενες 24 ώρες θα κρίνουν αν τελικά μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, μέχρι και τις 22 Μαΐου ή θα ζήσουμε το θρίλερ την δόσης μέσα στο καλοκαίρι με τα προγνωστικά να λένε ότι η μέρα θα είναι πολύ μεγάλη και σε διάρκεια και σε σημασίαΠάντως παρά το γεγονός ότι τα στόματα τόσο των θεσμών όσο και της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας παραμένουν ερμητικά κλειστά πηγές από το «περιβάλλον» της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες βγάζουν ένα κλίμα προόδου.
Όχι της … «προόδου» που διαπιστώνεται απλώς και μόνο για να ειπωθεί κάτι, αλλά μιας ουσιαστικής προόδου, όπου και τα δύο μέρη συζητούν όλα τα ανοιχτά θέματα χωρίς τις εξάρσεις και τις εκρήξεις που είχαμε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα .
Τα θέματα που εξετάζονται κυρίως, είναι αυτά που ανέφερε και μετά το Eurogroup της Δευτέρας ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ: Το εργασιακό , το ασφαλιστικό (δηλαδή η περικοπή των συντάξεων για το 2020 ) και τα φορολογικά θέματα, δηλαδή η περικοπή του αφορολόγητου που θα ισχύσει από το 2019.
Τα αντισταθμιστικά μέτρα, έχουν μείνει λίγο πίσω, όπως τόνιζε πηγή κοντά στην διαπραγμάτευση με την έμφαση να έχει δοθεί στα θέματα, που υπάρχει πλήρης διαφωνία. Μια συζήτηση που θα γίνεται σε ένα προστατευμένο χώρο, μακριά απολιτικές κορώνες συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης .
Χθες, στα θέματα αυτά προστέθηκε και το θέμα της ενέργειας το οποίο η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αναβάλει επειδή δεν θέλει να δεχθεί την απαίτηση των δανειστών για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας . Ο κ. Σταθάκης βρέθηκε στις Βρυξέλλες με στόχο να συζητήσει μια συμβιβαστική λύση.
Βαρόμετρο για την συνέχεια της αξιολόγησης θα αποτελέσει η επιστροφή του επικεφαλής του ΔΝΤ κ Πώλ Τόμσεν, ο οποίος βρέθηκε από την Τρίτη στο Λονδίνο. Η επιστροφή του στις Βρυξέλλες θα σημαίνει ότι υπάρχει πρόοδος για τα θέματα, που μπορεί να καταλήξει μέχρι και το τέλος της σημερινής μέρας σε κάποιο προσχέδιο συμφωνίας
Το ιδανικό θα είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για μια επίσκεψη, η διάρκεια της οποίας δεν θα υπερβαίνει τη μια εβδομάδα, ώστε να κλείσουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες της τεχνικής συμφωνίας .
Με την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, θα υπάρχει η εισήγηση των θεσμών προς το Euro working group το οποίο με την σειρά του θα προετοιμάσει το Eurogroup της 7ης Απριλίου .
Η ελληνική πλευρά θα έχει μια μικρή χρονική άνεση για να νομοθετήσει από τώρα τα μέτρα που θα ισχύσουν για το 2019 ( θετικά και αρνητικά ) αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης που χρειάζονται επίσης να περάσουν από την Βουλή .
Η ελαστικότητα θα υπάρχει γιατί η τελική συμφωνία χρειάζεται να περάσει από το στάδιο των αποφάσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την λύση για την ελάφρυνση του χρέους.
Εκείνο που αφήνει να εννοηθεί ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στις δηλώσεις του για την Ελλάδα είναι ότι εκτός από τις αποφάσεις των ευρωπαίων θα χρειαστεί να επιταχύνει τις αποφάσεις του και το ΔΝΤ. Θα πρέπει δηλάδη η ηγεσία του Ταμείου να παραδεχθεί ότι οι συνθήκες για την ένταξη του ταμείου στο πρόγραμμα εκπληρώθηκαν και ότι είναι έτοιμη να κάνει σχετική εισήγηση στο ΔΣ του Ταμείου.
Αν δεν υπάρχει η θετική γνωμοδότηση του ταμείου, τότε Γερμανία Ολλανδία Φιλανδία Αυστρία και Σλοβακία δεν μπορούν να εγκρίνουν νέα δόση για την Ελλάδα
Αν πάλι οι προβλέψεις διαψευστούν θα γυρίσουμε - στην καλύτερη περίπτωση - στο καθεστώς των τηλεδιασκέψεων και πρακτικά του παγώματος της διαπραγμάτευσης μέχρι να υπάρξει κάποια νέα πρωτοβουλία κάποιου Ευρωπαίου αξιωματούχου.
(Φωτογραφία: Sooc.gr)
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:ΒρυξέλλεςδανειστέςδιαπραγμάτευσηΔΝΤΟικονομία
Σχετικά άρθρα