12:22 | 4/3/17
Από τη Συρία στην Ελλάδα με τα δύο της παιδιά ενώ ήταν έγκυος και οι δυσκολίες που συνάντησε
«Η ιστορία μιας μάνας ή μιας ηρωίδας;». Με αυτή την εισαγωγική φράση, οι Γιατροί του Κόσμου παρουσιάζουν την ιστορία μιας γυναίκας
που ταξίδεψε από τη Συρία μαζί με τα δύο της παιδιά ενώ ήταν έγκυος. Γέννησε σε καταυλισμό στην Αττική, έμεινε άστεγη, αντιμετώπισε προβλήματα υγείας η ίδια και το βρέφος της, για να καταφέρει να επανενωθεί έπειτα από μια μεγάλη περιπέτεια με τον σύζυγό της στη Γερμανία.
που ταξίδεψε από τη Συρία μαζί με τα δύο της παιδιά ενώ ήταν έγκυος. Γέννησε σε καταυλισμό στην Αττική, έμεινε άστεγη, αντιμετώπισε προβλήματα υγείας η ίδια και το βρέφος της, για να καταφέρει να επανενωθεί έπειτα από μια μεγάλη περιπέτεια με τον σύζυγό της στη Γερμανία.
Η ιστορία της, όπως παρουσιάστηκε από τους Γιατρούς του Κόσμου:
«Η ιστορία μιας μάνας ή μιας ηρωίδας;
Η κ. R.M. είναι πρόσφυγας από την Συρία. Ταξίδεψε με τα 2 ανήλικα παιδιά της ενώ ήταν σε κύηση 8 μηνών. Γέννησε στην Ελλάδα κατά την περίοδο διαμονής της σε καταυλισμό προσφύγων στην Αττική. Τότε, οι Γιατροί του Κόσμου της είχαν παράσχει ιατρική φροντίδα και είχαν διασφαλίσει την πρόσβαση της σε προγεννητικό έλεγχο και σε μαιευτική κλινική κατά το διάστημα παραμονής της σε καμπ της Στερεάς Ελλάδας.
Δυο μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της, η R.M. βρέθηκε άστεγη μαζί με τα 3 παιδιά της στην Πλ. Βικτωρίας για παραπάνω από 1 εβδομάδα. Όπως η ίδια αναφέρει, ομοεθνείς της την έδιωξαν από καμπ στην Αττική μετά από απαίτησή τους να τους δώσει χρήματα για να συνεχίσει να διαμένει εκεί.
Aφού αποχώρησε από το καμπ, διέμεινε για 3 εβδομάδες σε διαμέρισμα στην Αθήνα όπου είχε παραχωρηθεί σε φιλική της, ομοεθνή, οικογένεια που είχε επιλεγεί για το πρόγραμμα relocation. Στο διαμέρισμα έμεινε μαζί με άλλες 2 οικογένειες, δηλαδή συνολικά ζούσαν 13 άτομα σε ένα διαμέρισμα 2 δωματίων. Τρεις εβδομάδες μετά, αναγκάστηκε να φύγει από το διαμέρισμα όταν η άλλη οικογένεια που έμεναν μαζί ταξίδεψε για τη χώρα προορισμού της.
Έτσι, η R.M. βρέθηκε ξανά άστεγη μαζί με τα παιδιά της. Το βρέφος αντιμετώπιζε δερματικές αλλεργίες και σοβαρό αλλεργικό άσθμα ενώ η μητέρα παραμελημένα γυναικολογικά προβλήματα και επεισόδια κρίσεων πανικού.
Η οικογένεια εντοπίστηκε ξανά μέσα από κινητό κλιμάκιο με εθελοντές των ΓτΚ και παραπέμφθηκε στην κεντρική κοινωνική υπηρεσία. Μέσα από τις δράσεις των Γιατρών του Κόσμου, η οικογένεια έλαβε ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη ενώ στεγάστηκε άμεσα στο Κέντρο Υποδοχής Ευάλωτων Αιτούντων Άσυλο των ΓτΚ SOAM in Greece.
Το Φεβρουάριο του 2017 η R. M. ολοκλήρωσε τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης και ταξίδεψε στη Γερμανία για να βρει το σύζυγό της που μένει εκεί».
Σχετικές ετικέτες:Γιατροί του ΚόσμουΕλλάδαπρόσφυγεςπροσφυγικό
Σχετικά άρθρα