12:45 | 4/3/17
Στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών το μεσημέρι του Σαββάτου θα βρεθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη
Αν υπάρξει επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέχρι την επόμενη Παρασκευή, τόνισε εν τω μεταξύ ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο 2ο Οικονομικό Forum των Δελφών, αναφορικά με τις διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη στην Αθήνα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.Τσίπρας: Ξεκινάει η αρχή του τέλους της λιτότητας
Βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο πρωθυπουργό, το μεσημέρι της Παρασκευής.Τόνισε ότι θέτουμε ως σημαντική προτεραιότητα την κοινωνική Ευρώπη, γιατί χωρίς αυτή το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα θα βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση. «Θέλουμε ισχυρό και δεσμευτικό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων"» είπε και σημείωσε ότι από αυτή την έννοια είναι πολύ σημαντική η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι στη χώρα που εφαρμόστηκε η πιο ισχυρή λιτότητα, ξεκινάει η αρχή του τέλους αυτής της πολιτικής.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι συμφώνησαν με τον κ. Καζνέβ ότι το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο πρέπει να αποκατασταθεί και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.
Το Ταμείο ευθύνεται για την καθυστέρηση της συμφωνίας
Στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών βρέθηκε στο επίκεντρο. Ο Γ. Δραγασάκης επέρριψε σαφείς ευθύνες στο ΔΝΤ.Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα «Τομσεν statistics» και έβαλε στο στόχαστρο το ΔΝΤ τονίζοντας ότι το Ταμείο ευθύνεται για την καθυστέρηση της συμφωνίας. Έκανε λόγο για εκβιασμούς, αλλά και αποκλίνουσες απόψεις από την πλευρά των δανειστών, αλλά εκτίμησε ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει σύντομα.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση είχε οργανωθεί και είχε στόχο να κλείσει η συμφωνία νωρίτερα, ωστόσο το Ταμείο προέβαλε αιτήματα εκτός συμφωνίας τορπιλίζοντας τις συζητήσεις. Δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει ότι το κυβερνητικό έργο έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης.
Ένα θέμα που ακόμα εμποδίζει την επίτευξη της συμφωνίας, κατά τον Γ. Δραγασάκη, είναι το εξωδικαστικό ζήτημα των δανείων.
Η απασχόληση επί τάπητος
Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, με τους εκπροσώπους των δανειστών, την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αντωνοπούλου ανέλυσε στους θεσμούς το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, το έτος, για την τριετία 2018-2020.Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, οι θεσμοί κατανοούν ότι η ανεργία αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, θεωρούν ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας είναι στοχευμένος, αναγνωρίζουν την τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας και ότι μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης, οι οποίοι, όμως, διερευνώνται, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης (αναλυτικά...)
Οι προτάσεις του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ για την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος τέθηκαν την ίδια ημέρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς από τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ο επικεφαλής της ΔΕΗ παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών τη στρατηγική της επιχείρησης για άνοιγμα της αγοράς με δημιουργία και πώληση θυγατρικών εταιριών στις οποίες θα μεταφερθούν πελάτες της ΔΕΗ. Το σχέδιο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή (σήμερα επελέγη ο σύμβουλος της διαδικασίας που θα είναι ο οίκος Pricewaterhousecoopers ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η διαδικασία για την επιλογή και νομικού συμβούλου, με στόχο το εγχείρημα να ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο. Και στο βαθμό που θα στεφθεί με επιτυχία, να ακυρωθεί στην πράξη η αναγκαιότητα για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που είναι το εργαλείο το οποίο έχει επιλεγεί επί του παρόντος για το άνοιγμα της αγοράς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εκπρόσωποι των θεσμών άκουσαν "με ενδιαφέρον" το σχέδιο της ΔΕΗ ενώ έθεσαν και εκείνοι από την πλευρά τους την ανάγκη η απελευθέρωση της αγοράς να προχωρήσει με ασφάλεια. Στο ερώτημα δε γιατί δεν ανοίγει η αγορά, από πλευράς ΔΕΗ παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μεγάλο μέρος των καταναλωτών (οφειλέτες, υψηλή τάση, ειδικά τιμολόγια κ.α.) παραμένουν αναγκαστικά στη ΔΕΗ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παναγιωτάκης διαβεβαίωσε ότι στόχος και της ΔΕΗ είναι να προχωρήσει η απελευθέρωση καθώς η ανισορροπία ανάμεσα στα μερίδια που έχει η επιχείρηση στην παραγωγή και τη λιανική είναι εις βάρος της. Τόνισε δε ότι η ΔΕΗ έχει απευθύνει πρόσκληση προς τους ανταγωνιστές της στη λιανική να συνεργαστούν στο σχεδιασμό των θυγατρικών και ότι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε αυτές ως παθητικός μέτοχος προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά πελατών σε αυτές.
Στη σημερινή συνάντηση δεν συζητήθηκαν θέματα πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή ιδιωτικοποίησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ούτε οι εξελίξεις σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ. Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν το επόμενο διήμερο.
Σχετικές ετικέτες:ΟικονομίαEuroworking Group
Σχετικά άρθρα