22:19 | 4/3/17
"Μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως τις 20 Μαρτίου", η πεποίθηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στο "Spiegel Online"
«Η συμφωνία θα κλείσει και μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τις 20 Μαρτίου» είναι η πεποίθηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, σε συνέντευξή του στο «SPIEGEL ONLINE».Άλλωστε, όπως επιχειρηματολογεί σχετικά, «το Πρόγραμμα υλοποιείται και οι περισσότεροι από τους στόχους υπερκαλύπτονται». Στόχος, εν τέλει, της κυβέρνησης είναι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ένταξη στο QE και ο αποκλειστικός δανεισμός από τις αγορές μετά τη λήξη του Προγράμματος το 2018». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του εξάλλου, ο Ιω. Δραγασάκης αναφέρεται και σε έναν άλλο κυβερνητικό στόχο: «Εργαζόμαστε για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα αντιμετωπίζει το κοινωνικό πρόβλημα και θα μειώνει την ανεργία».
Κανένα σενάριο πρόωρων εκλογών
Κατηγορηματικός στο ερώτημα για πρόωρες κάλπες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντά: «Δεν υπάρχει σενάριο πρόωρων εκλογών, η κυβερνητική θητεία λήγει το 2019». Στο ερώτημα για το μέλλον της ηπείρου μας, υποστηρίζει πως «εκείνο που χρειάζεται η Ευρώπη είναι αλλαγή πολιτικής, πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη λιτότητα». Και προσθέτει: «οι πολίτες της Ευρώπης δεν μπορεί να κυβερνώνται με το μαστίγιο, αυτές είναι νεοαποικιακές λογικές».«Η ελληνική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στην εσωτερική πολιτική άλλων κρατών», επισημαίνει σε άλλο σημείο, και στο ερώτημα αν η ελληνική κυβέρνηση θα προτιμούσε να διαπραγματεύεται με «κάποιον σαν τον Μ. Σουλτς ως καγκελάριο», ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης απαντά ως εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να "σέρνεται" από την εσωτερική πολιτική άλλων κρατών. Αλλά φυσικά έχουμε τις προτιμήσεις μας, αυτό είναι ξεκάθαρο. Κατά την πεποίθησή μου μια Ευρώπη, η οποία επιμένει στην τήρηση μιας αυστηρής λιτότητας, ρισκάρει στο να την αποστρέφονται τα μέλη της. Το γεγονός μιας αλλαγής πολιτικής στη Γερμανία που θα προκαλούσε μια μετατόπιση της εξουσίας στην Ευρώπη, θα το έβλεπα πολύ θετικά», καταλήγει.
Ο κίνδυνος του Grexit έχει αποτραπεί
Αναλυτικά, ο Ιω. Δραγασάκης διαβεβαιώνει ότι «ο κίνδυνος του Grexit έχει αποτραπεί. Οι όροι οι οποίοι έχουν συνδεθεί με το πακέτο σωτηρίας έχουν εκπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Σε πολλούς τομείς έχουμε ξεπεράσει τους στόχους, στα φορολογικά έσοδα, τα πλεονάσματα στον προϋπολoγισμό, την είσπραξη ΦΠΑ».Για τον κυβερνητικό σχεδιασμό ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας ως προς το τεχνικό μέρος στις 20 Μαρτίου. Μετά, υπάρχει ακόμα χρόνος για να συμφωνήσουμε σε πολιτικό επίπεδο σε δύο σημαντικά σημεία: ποια πλεονάσματα θα πρέπει να επιτύχουμε μετά το 2018 και τι θα γίνει με την μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρoς της ελληνικής κυβέρνησης σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel».
Στρέφοντας τα «βέλη» του κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστηρίζει, «η συμμετοχή του ΔΝΤ μάλλον δημιουργεί προβλήματα . Είχαμε επιτύχει συμφωνία σχεδόν σε όλα τα θέματα με τους Ευρωπαίους εταίρους και ξαφνικά το ΔΝΤ απαιτούσε επιπλέον μεταρρυθμίσεις ύψους 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι σαν να αλλάζεις τους όρους του παιχνιδιού κατά τη διάρκειά του», τονίζει ο κ. Δραγασάκης.
Στην παρατήρηση του γερμανικού περιοδικού ότι οι σκληροί ανάμεσα στους δανειστές αισθάνονται δικαιωμένοι (όταν δεν δείχνουν εμπιστοσύνη) από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε αύξηση στους συνταξιούχους, απαντά:
«Είναι νεοαποικιακό το να πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη και οι πολίτες της μπορούν να κυβερνηθούν με το μαστίγιο. Κάτι τέτοιο δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τη δημοκρατία ή με την ανεκτική Ευρώπη. Φυσικά και πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά η επιπρόσθετη αύξηση της σύνταξης είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές το 2015. Είχαν δεχθεί ότι τα πλεονάσματα από τα έσοδα του ΦΠΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κοινωνική πολιτική. Το 2016 μπορέσαμε να αυξήσουμε τα έσοδα του ΦΠΑ από 1,0 έως 1,5 δισ. ευρώ. Από εκεί προήλθαν τα χρήματα».
Για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας εφόσον σταθεί πλέον στα πόδια της ο Γ. Δραγασάκης λέει: «Το μέχρι τώρα οικονομικό μοντέλο της χώρας μας δεν ήταν αποτελεσματικό και δίκαιο. Είχα πάντοτε την άποψη ότι δεν μπορεί να είμαστε στην ευρωζώνη μόνο λόγω των φτηνών δανείων που παίρναμε. Αυτό προκάλεσε τη φούσκα. Το τέλος των πακέτων βοήθειας δεν είναι το τέλος όλων των προβλημάτων… Χρειαζόμαστε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και θα έπρεπε να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή στην αγορά της τεχνολογίας και της έρευνας και φυσικά να αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά προβλήματα. Πρέπει να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε την ανεργία».
Για την απαίτηση των δανειστών να έχει η Ελλάδα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε: «Μετά από εποχές μεγάλης ύφεσης και υψηλής ανεργίας τα υψηλά πλεονάσματα δεν είναι εφικτά. Χρειαζόμαστε αντί για μη ρεαλιστικούς στόχους έναν συμβιβασμό. Το να ζητάς επί δέκα χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν είναι ρεαλιστικό. Είναι σαν να λες σε κάποιον "σου ορίζουμε έναν στόχο και γνωρίζουμε ότι δεν θα τον επιτύχεις, αλλά θέλουμε να σε κάνουμε να συνειδητοποιήσεις ότι δεν είσαι φερέγγυος για να λάβεις δάνεια". Σχέση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να οικοδομηθεί έτσι», διαμηνύει ο Ιω. Δραγασάκης.
Σχετικά με την αναζήτηση δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα ο κ. Δραγασάκης λέει, τέλος, «αναζητούμε τρόπους για να αυξήσουμε γρήγορα τον αριθμό των απασχολουμένων. Η Παγκόσμια Τράπεζα θα μπορούσε να βοηθήσει».
Σχετικές ετικέτες:Γιάννης ΔραγασάκηςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑDer Spiegel
Σχετικά άρθρα