15:29 | 7/3/17
Πρόκειται αναμφισβήτητα για το σημαντικότερο εργαλείο της κουζίνας
Εάν ρωτήσετε έναν σεφ, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα προσπαθούσε να σώσει εάν το σπίτι του πιάσει φωτιά, οι περισσότεροι θα σας απαντήσουν πιθανότατα, ότι θα ήταν τα μαχαίρια τους .Πρόκειται αναμφισβήτητα για το σημαντικότερο εργαλείο της κουζίνας, ενώ ένα κοφτερό μαχαίρι κάνει την προετοιμασία ενός γεύματος πιο απολαυστική διαδικασία και σε κάθε περίπτωση είναι πιο ασφαλές από ένα ατρόχιστο μαχαίρι.
Όταν κάποιος διαθέτει ένα καλά ακονισμένο και καλής ποιότητας μαχαίρι - συνήθως πρόκειται για το μαχαίρι του σεφ - είναι πολύ καλύτερα από το να έχει πολλά μέτρια μαχαίρια στην κατοχή του.
Μπορεί να χρησιμεύσει στο φιλετάρισμα του ψαριού, στο σωστό κόψιμο του κρέατος, στην κοπή του ποδιού ενός αρνιού και σε πολλές ακόμα χρήσεις .
Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τους βασικότερους τύπους μαχαιριών και τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους .
Μαχαίρι ξεφλουδίσματος: Είναι ένα από τα μικρότερα σε μέγεθος μαχαίρια, το οποίο χρησιμεύει για την προετοιμασία των μικρών λαχανικών και φρούτων. Το μικρό του μέγεθος βοηθάει στην τελειοποίηση και στην απόδοση σχήματος σε φρούτα και λαχανικά.
Μαχαίρι του σεφ: Χωρίς αμφιβολία το σημαντικότερο όλων των μαχαιριών, μπορεί να έχει πολλαπλή χρησιμότητα. Κάποιες φορές το μήκος της λεπίδας μπορεί να διαφέρει, ωστόσο είναι απαραίτητο για τις περισσότερες δουλειές σε μία κουζίνα. Είτε πρόκειται για μεγαλύτερα φρούτα και λαχανικά, είτε για την προετοιμασία του κρέατος .
Μαχαίρι για το ψωμί: Η οδοντωτή λάμα ενός μαχαιριού ψωμιού σημαίνει ότι μπορεί να κόψει τόσο μαλακά όσο σκληρά ψαμιά. Έχει μια πολύ μακριά λεπίδα και είναι επίσης πολύ χρήσιμο για τον τεμαχισμό ή σερβίρισμα κέικ καθώς και για άλλα ψημένα αγαθά.
Μαχαίρι Santoku: Είναι ένα μαχαίρι ιαπωνικής προέλευσης το οποίο είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα είδη των τροφίμων. Οι μικρές εσοχές δίπλα στο άκρο της λεπίδας του επιτρέπουν να γλιστράει στα τρόφιμα ευκολότερα και το αμβλύ με στρογγυλεμένες άκρες τελείωμα, βοηθά στην εξισορρόπηση του μαχαιριού, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερο σαν μπαλτάς.
Μαχαίρι Chinese chef: Οι Ευρωπαίοι σεφ έχουν μία ποικιλία λεπίδων να επιλέξουν, ωστόσο στην Κίνα αρκετοί μάγειρες έχουν συχνά μόνο μία. Μοιάζει με μπαλτά, και χρησιμοποιείται για το τεμάχισμα και την κοπή όλων των τροφίμων.
Boning Knife: H λεπτή λεπίδα του είναι ειδικά σχεδιασμένη για την αφαίρεση του κρέατος από τα οστά με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες. Είναι άκαμπτο και ικανό να μειώσει δραστικά την αντίσταση των συνδετικών ιστών.
Μαχαίρι για φιλετάρισμα: Έχει εύκαμπτη λεπίδα και χρησιμοποιείται κυρίως για το φιλετάρισμα του ψαριού.
Μαχαίρι σκαλίσματος: Είναι πολύ μακρύ και κοφτερό μαχαίρι με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σημείο, το οποίο είναι ιδανικό για σκάλισμα σε αρθρώσεις και άλλα σημεία του κρέατος. Τα περισσότερα έχουν μία απλή άκρη, μερικά όμως μπορεί να είναι οδοντωτά για να βοηθήσουν στο πριόνισμα του κρέατος.
Πηγή: supply.gr
Σχετικά άρθρα