Άνεμος αισιοδοξίας στις τράπεζες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Άνεμος αισιοδοξίας στις τράπεζες

13:40 | 21/4/17

Ξαφνικό μπαράζ θετικών δηλώσεων για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, που ως γνωστόν, αποτελεί την ατμομηχανή της. Θετικός ο Watsa για τη Εurobank και τις επενδυτικές επιλογές της Fairfax στην Ελλάδα

«Παράθυρο» αισιοδοξίας ανοίγει για την ελληνική οικονομία και για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που αποτελεί τη βασική της ατμομηχανή, η ξαφνική μεταστροφή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, όπως διεφάνη, στο διάλογο που είχε με τον Τζον Λίπσκι, διευθυντή του Διεθνούς Νομισατικού Ταμείου. Παράλληλα, με τις προβλέψεις Ρέγκλιγκ αλλά και Μοσκοβισί, που βλέπουν συμφωνία ως τα τέλη Μαϊου και άνοιγμα της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές.  Την ίδια στιγμή, θετικά μηνύματα από τον Καναδά, αφορούν τη Eurobank, από δηλώσεις του βασικού της μετόχου, Watsa.

«Στοχοποιήθηκε ο Πώλ Τόμσεν»  είπε με νόημα χθες, επιφανής Έλληνας τραπεζίτης, σχολιάζοντας αμέσως την επικαιρότητα και εξηγώντας την σκληρή πολιτική Τόμσεν όλα αυτά τα χρόνια, αναφορικά με την ελληνική υπόθεση.

Διόλου τυχαία προφανώς, η δήλωση Σόμιπλε ότι οι «οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της κυβέρνησης αλλά ατυχώς για το ΔΝΤ, την τελευταία διετία οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές»

Άσχετα από τους λόγους αλλαγής συμπεριφοράς του Σόιμπλε που μέχρι τώρα τηρούσε αμείλικτη και απαισιόδοξη στάση, το γεγονός είναι ένα, παρατηρούν τραπεζικοί κύκλοι :Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όχι μόνο διαπιστώνει ρεαλισμό στην ελληνική πραγματικότητα, όχι μόνο αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές πριν τις εκλογές της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά, εκφράζει την – για πρώτη φορά  - θετική πρόβλεψη, ότι θα κλείσει η συμφωνία με το ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Και μάλιστα, με την προϋπόθεση ότι θα πετύχει η χώρα το...50% των μεταρρυθμίσεων....
Ο χθεσινός διάλογος Σόμιπλε- Λίπσκι, που έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία» στην αγορά, αλλά με την...καλή έννοια, ήταν αυτό που από καιρό είχε ανάγκη το πιστωτικό σύστημα. Μια επιτέλους θετική δήλωση, από ένα σημαντικό πρόσωπο, εμπλεκόμενο στο θέμα της ρύθμισης του χρέους.
«Εχουμε ανάγκη από μια θετική δήλωση» είχε προ καιρού εμπιστευθεί σε στενό του συνεργάτη, ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας, όταν το ΔΝΤ επέμενε στις απαισιόδοξες κρίσεις του.

Και πράγματι, η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές, όταν «αποχαρακτηρισθούν» τα ομόλογά της, από τους περιορισμούς και τις εξαιρέσεις που έχουν υποστεί λόγω δανεισμού. Αλλωστε, όσο πλησιάζει η ώρα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και για τη συμφωνία, τόσο η συζήτηση για το QE και για την χρηματοδότηση πλέον εκτός ELA, θα «ανάβει».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κλάους Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του  ΕSM προβλέπει άνοιγμα της Ελλάδος στις αγορές, μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.  Και ο Ευρωπαιος Επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, προσβλέπει σε συμφωνία Ελλάδος με τρόικα μέχρι τα τέλη Μαϊου.

Στο μεταξύ, τα μηνύματα που δέχεται η χώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες από χθες το βράδι, είναι πολλαπλά.

Οι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών- Τι λέει η  Fairfax για Ελλάδα

Ενας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ο Prem Watsa από τη Fairfax που είναι ο μεγαλομέτοχος της Eurobank. Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του επενδυτικού fund Fairfax, καναδικών συμφερόντων, ο επικεφαλής Prem Watsa αναφέρθηκε στις επενδύσεις στην Ελλάδα που «προκαλούν κατάθλιψη», αλλά που αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς «σύντομα η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, θα τερματίσει η αβεβαιότητα και έτσι δεν θα ...χάσουμε άλλο από την Ελλάδα».

Η καναδική Fairfax έχει επενδύσει σε μεγάλο ποσοστό στις Eurobank, Eurolife, Grivalia, Μυτιληναίο αλλά και στο Praktiker.

Επίσης, είναι προσκεκλημένος κεντρικός ομιλιτής, στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ στις 31 Μαϊου.

Να σημειωθεί ότι εκτός του κ. Prem Watsa που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Eurobank, αμερικανός είναι και ο πρώτος μέτοχος στον Ομιλο Πειραιώς, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. Πρόκειται για τον κ. Τζον Πόλσον, του οποίου η επένδυση επίσης έχει περάσει…40 κύματα, λόγω “απαξίας” των τραπεζικών μετοχών. Και ο κ. Πόλσον όμως, φαίνεται να θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα, στηρίζοντας την επιλογή του και αυτό φάνηκε με πολύ έντονο τρόπο, στη συμμετοχή του στις διαδικασίες ανάδειξης νέας διοίκησης στην Τράπεζα Πειραιώς.

Στην Αlpha Bank, το ποσοστό της Blackrock διαμορφώθηκε στο 5,09%.

Λίλυ Σπυροπούλου

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών