Brexit: Ένα βαρύ διαζύγιο με 'διατροφή' 60 δισ. ευρώ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Brexit: Ένα βαρύ διαζύγιο με 'διατροφή' 60 δισ. ευρώ

10:12 | 5/4/17
brexit-ena-varu-diazugio-me-diatrofh-60-dis

Και τώρα που χωρίσαμε, τι θα γίνει με τα παιδιά; Κάπως έτσι μπορούν να συνοψιστούν όσα συζητιούνται στο Στρασβούργο αυτές τις μέρες για το Brexit

Άναψε στο Ευρωκοινοβούλιο η συζήτηση για το Brexit, ωστόσο αυτό που φαίνεται είναι πως στο τέλος της διαπραγμάτευσης, κερδισμένες θα είναι και οι δύο μεριές. Η Ευρώπη προσπαθεί να συγκροτίσει ενιαίο πλαίσιο με ευρεία πλειοψηφία για τους αποστάτες Βρετανούς, την ώρα που οι Βρετανοί ζητούν επί της ουσίας να μην είναι αλλά και να είναι ταυτόχρονα, στην ΕΕ.

Υψηλά στελέχη ευρωομάδων έκαναν λόγο για μία νέα εποχή που ανοίγεται για την Ευρώπη, αλλά και για μια κατάσταση πρωτόγνωρη μιας και ουδείς ξέρει τι σημαίνει. Άλλωστε, για πρώτη φορά η ΕΕ καλείται να προχωρήσει χωρίς ένα μέλος της, ακόμη κι αν αυτό, δεν ήταν ποτέ στη νομισματική Ένωση. Το μόνο σίγουρο, είναι πως η Βρετανία θα κριθεί να καταβάλλει τα ποσά που θα συνείσφερε στην Ένωση μέχρι το τέλος του 2019. Από εκεί και πέρα, κρίσιμο ζήτημα είναι το τί θα συμβεί στα σύνορα της Ιρλανδίας με το βόρειο τμήμα της που πάει πακέτο με την υπόλοιπη Βρετανία και το Brexit. Και φυσικά, να μην ξεχνάμε πως υπάρχει και το φλέγον ζήτημα της Σκωτίας.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα, παρομοίασε την όλη κατάσταση με ένα ζευγάρι που χωρίζει και πρέπει να διασφαλίσει τα παιδιά του. Όπου, "παιδιά", εννοούμε τους Βρετανούς που θα ζουν και εργάζονται στις χώρες της ΕΕ, αλλά και τους Ευρωπαίους που θα συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία.

 Συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο Στρασβούργο.

"Πρέπει να καταλάβουμε ποιος είναι ο κύριος υπεύθυνος για όλα αυτά", είπε, φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα τον Ν. Φάρατζ. "Πρέπει ωστόσο η έξοδος αυτή να γίνει ευκαιρία για την Ευρώπη. Πιστεύουμε πως θα βρούμε τον τρόπο να συνεχίσουμε με καλό τρόπο, με τη Βρετανία να είναι πλέον τρίτο κράτος. Ένα βασικό ζήτημα είναι τι θα γίνει με τη βόρεια Ιρλανδία και τι θα τηρήσει τελικά η Μέι".
Για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η Ευρώπη, ανέφερε πως το κοινοβούλιο θα "αντιδράσει συγκροτημένα", και πως την πορεία των διαπραγματεύσεων έχει αναλάβει να συντονίσει ο Γκι Φερχόφστατ.
"Το Brexit ήταν μια τραγωδία και για εμάς αλλά και για τους Βρετανούς πολίτες. Πρέπει να βρούμε άλλες οδούς πέραν της ενιαίας αγοράς. Αν χωρίσεις ξέρετε, τη γυναίκα σου, πληρώνεις για την κηδεμονία των παιδιών και κάτι τέτοιο πρέπει να κάνει τώρα και η Μεγάλη Βρετανία που έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτεί μέχρι το 2019 και το ίδιο θα ίσχυε για κάθε κράτος που θα έφευγε".

Βέμπερ: Όλες οι επιχειρήσεις σε ευρώ να φύγουν από το Λονδίνο μετά το Brexit

"Ο κόσμος περιμένει να πραγματοποιούμε τις δραστηριότητες σε ευρώ και όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτό σε ευρωπαϊκό έδαφος", δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σε συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο.

Αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις εάν αυτό θα περιλαμβάνει τη μεταφορά της εκκαθάρισης των παραγώγων που έχουν νόμισμα αναφοράς το ευρώ, η οποία αυτή τη στιγμή γίνεται κυρίως στο Λονδίνο.

Τόνισε πως "θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για το Λονδίνο. Δεν είναι κάτι θετικό όλο αυτό, αλλά είναι η απόφαση των πολιτών της Βρετανίας". Ξεκαθάρισε πως "για την ώρα συζητάμε τις λεπτομέρειες αλλά για την πολιτική κατεύθυνση της απόφασης. Οι οικονομικοί όροι θα συζητηθούν αναλυτικά με την πλευρά της Βρετανίας. Ζητούμενο είναι η ευρεία πλειοψηφία από τους ευρωβουλευτές, για να υπάρχει κοινό πνεύμα από εμάς εν όψει διαπραγματεύσεων. Το πρώτο θέμα λοιπόν είναι να βρούμε τη δική μας κοινή θέση για να προχωρήσουμε".

Ανέφερε πως "πρόκειται για κάτι νέο για εμάς. Στο Ευρωπαικό Συμβούλιο υπάρχει debate αυτή τη στιγμή για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης και αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα. Η κυρία Μέι δείχνει να σέβεται τις υποχρεώσεις εξόδου και ως προς τα χρήματα που πρέπει να καταβάλλει η Μεγάλη Βρετανία".

Στη συνέχεια δήλωσε πως "οι Βρετανοί πολίτες πρέπει να καταλάβουν τι σημαίνει να φεύγεις από την Ευρώπη. Φεύγω σημαίνει πως φεύγω κι από την ενιαία αγορά, από την κοινή ασφάλεια, από την κοινή έρευνα, από τα κοινά σύνορα. Οι Βρετανοί έδειξαν πως δεν εκτιμούν τα ενιαία σύνορα και αυτό είναι λειτουργικό πρόβλημα για τη Βρετανία".

Από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, η Γκάμπι Ζίμερ τόνισε πως "θα ληφθούν υπόψη όλες οι αντίθετες φωνές εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Βασικό ζήτημα είναι η Βόρεια Ιρλανδία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις των χωρών θα παραμείνουν σε καλό επίπεδο και πως θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ". Επίσης, τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να έρθει σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, ανεξάρτητα με το τί θα γίνει ως προς το ζήτημα της ενιαίας αγοράς.

Είναι πολλά τα λεφτά Μπόρις

Υπενθυμίζουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε την Παρασκευή 31 Μαρτίου, δυο ημέρες μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας από την Τερέζα Μέι, τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου της για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι συζητήσεις για το μέλλον της σχέσης των δύο πλευρών, μπορούν να ξεκινήσουν πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας. Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί "επαρκείς πρόοδοι" στη συμφωνία.

Οι 27 χώρες μέλη είναι έτοιμες να καθορίσουν στη διάρκεια των προκαταρκτικών συνομιλιών "μεταβατικές ρυθμίσεις" για να περιοριστεί η αβεβαιότητα μετά το Brexit και πριν τεθεί σε εφαρμογή το επίσημο διαζύγιο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, από την πρώτη στιγμή, έχει κάνει σαφές πως θέλει να προχωρήσει γρήγορα και να μπορεί να διαπραγματευτεί παράλληλα μια συμφωνία που θα καθορίζει και τη μελλοντική σχέση Λονδίνου - ΕΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο. Όμως οι 27 δεν συμφωνούν και θέλουν να είναι εκείνοι που καθορίζουν τον ρυθμό των συζητήσεων.

Οι τρεις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις είναι ήδη γνωστές. Επιθυμεί να ξεκαθαρίσει την τύχη των περισσότερων από 3 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των περισσότερων από ένα εκατομμύριο Βρετανών που ζουν σε χώρα μέλος της ΕΕ, αλλά και να άρει τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ.

Οι 27 θα ζητήσουν επίσης να τηρήσει τις οικονομικές της δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, οι οποίες σύμφωνα με όσα γράφουν τα αγγλικά μέσα κυμαίνονται μεταξύ 55 και 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που βέβαια δεν αποσαφηνίζει στο ακέραιο η πλευρά της ΕΕ. Ωστόσο το Λονδίνο "δεν αναγνωρίζει τα συχνά πολύ μεγάλα ποσά που κυκλοφόρησαν στις Βρυξέλλες", όπως προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον τόνισε την "άνευ όρων" δέσμευση της χώρας του στην ασφάλεια της Ευρώπης, η οποία δεν θα γίνει αντικείμενο "παζαριού" στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Όπως καταλαβαίνετε από όλα τα παραπάνω, μπορεί το Brexit να ενεργοποιήθηκε, ωστόσο βρισκόμαστε ακόμη, μόλις στην αρχή.

(Φωτογραφία: AP Images/Matt Dunham)

Χρήστος Δεμέτης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών