Μενού διαφωνιών μεταξύ των θεσμών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μενού διαφωνιών μεταξύ των θεσμών

04:30 | 5/4/17

Τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης συζητήθηκαν στο δείπνο της ελληνικής αποστολής με τους θεσμούς - Οι επαφές θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή με στόχο τη λύση, όμως τώρα το θέμα δεν είναι να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους δανειστές, αλλά οι θεσμοί μεταξύ τους

Με μενού τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης και τη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το πόσα πρόσθετα μέτρα χρειάζεται να πάρει η Ελλάδα για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 κύλησε το δείπνο μεταξύ της ελληνική πλευράς και των θεσμών στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική αποστολή που αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γιώργο Χουλιαράκη και την υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, είχαν ένα “όχι” ιδιαίτερα ευχάριστο δείπνο στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέσελμπλουμ, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και το Εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενούα Κερέ, με παρουσία και εκπροσώπου του ΔΝΤ.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης έκανε την εκτίμηση ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να κάνει το Eurogroup της Παρασκευής να ανάψει το “πράσινο φως” για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα.

Ωστόσο, πέρα από τα θέμα του εργασιακού, η ελληνική αποστολή βρέθηκε ξανά μπροστά στην διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ σχετικά με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Οι άνθρωποι του ταμείου επέμειναν ότι θα πρέπει οι περικοπές των συντάξεων και του αφορολόγητου να γίνουν σε μια δόση από το 2019 διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει το δημοσιονομικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στόχος η λύση έως την Παρασκευή

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΕΜΣ από την άλλη επέμειναν μαζί με την Ελλάδα ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνο μπορεί να επιτευχθεί αλλά θα ξεπεραστεί κιόλας ακόμη και αν η Ελλάδα υλοποιήσει πρόσθετα μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2019 και 1% το 2020.

Στο τέλος του δείπνου έμειναν όλοι σύμφωνοι να συνεχίσουν τις επαφές με στόχο να βρεθεί κάποια λύση μέχρι και την Παρασκευή.

Το βασικό θέμα που θα καθορίσει την έκβαση και των επόμενων συναντήσεων θα είναι πια όχι τόσο η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές όσο η συμφωνία των θεσμών μεταξύ τους.

 Χθες το πρωί πάντως κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης έδινε την εικόνα του κατεπείγοντος για την τεχνική συμφωνία τονίζοντας ότι αν χαθεί κι άλλος χρόνος τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει στην οικονομία η καθυστέρηση της αξιολόγησης, θα μεγαλώσουν και άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθούν τόσο οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης όσο και το «πακέτο» των μέτρων.

Ο Γάλλος επίτροπος κ. Πιέρ Μοσχοβισί σε ακρόαση που είχε στο Ευρωκοινοβούλιο εμφανίστηκε ιδιαίτερα υποστηρικτικός στις ελληνικές θέσεις τονίζοντας ότι μια τεχνική συμφωνία θα είναι και εφικτή και απαραίτητη.

Υποστήριξε επίσης ότι είναι απαραίτητη και η διευθέτηση του χρέους αλλά και οι σύντομες αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Άφησε μάλιστα και αιχμές για το ΔΝΤ τονίζοντας ότι θα πρέπει όλοι και το ΔΝΤ να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα προκειμένου να ξεπεράσει οριστικά την οικονομική κρίση.

Συνάντηση Σόϊμπλε - Νταϊσλεμπλούμ

Στο μεταξύ η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στο ελληνικό θέμα φαίνεται ότι έχει κινητοποιήσει και το Βερολίνο. Μάλιστα σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg ο πρόεδρος του Eurogroup θα συναντηθεί την Πέμπτη μια ημέρα πριν από το άτυπη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Βαλέτας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στο Βερολίνο.

Η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup έχει ως κύριο θέμα την εκκρεμότητα του ελληνικού προγράμματος.

Ωστόσο, θα πρέπει να συζητηθεί και το τι θα γίνει και με τον ίδιο τον κ Ντάισελμπλουμ με δεδομένο ότι πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν την άμεση παραίτησή του μετά τις απαξιωτικές δηλώσεις που έκανε σε συνέντευξη του για τις χώρες του Eυρωπαϊκού Νότου. Οι βολές κατά του προέδρου του συμβουλίου υπουργών της Ευρωζώνης συνεχίστηκαν εν τη απουσία του και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από πλήθος ευρωβουλευτών που ζητούσαν κατ αρχήν εξηγήσεις και άμεση παραίτηση του μέχρι πρότινος υπουργού οικονομικών της Ολλανδίας.


Φωτό: sooc.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών