Μπακογιάννη: Το κόστος από την καθυστέρηση στην αξιολόγηση είναι ήδη εδώ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μπακογιάννη: Το κόστος από την καθυστέρηση στην αξιολόγηση είναι ήδη εδώ

12:31 | 9/4/17
Μπακογιάννη: Το κόστος από την καθυστέρηση στην αξιολόγηση είναι ήδη εδώ

Η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι το επιχειρηματικό κλίμα μπορεί να βελτιωθεί μόνο με πολιτική αλλαγή. Ασκεί σκληρή κριτική και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής

Η βουλευτής Α΄ Αθηνών και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής», αναφέρει ότι ακόμα κι αν το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν φθάσει έως τον Μάιο, το κόστος της μεγάλης καθυστέρησης είναι ήδη εδώ με συνέπειες στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

«Είναι κόστος στις πλάτες των Ελλήνων» λέει, χαρακτηριστικά, η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. μάς οδηγεί σε 4ο Μνημόνιο, και μάλιστα χωρίς λεφτά».

Ως προς τη ζημία στην οικονομία εξαιτίας της καθυστέρησης της αξιολόγησης, αναφέρει πως «η κυβέρνηση προέβλεπε για το 2017 ανάπτυξη 2,7%. Σήμερα, μετά την τεράστια κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση, το πιο αισιόδοξο σενάριο μιλάει για 0,5% ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι χάσαμε την ευκαιρία να αυξήσουμε το ΑΕΠ κατά 7 δισ. ευρώ», προσθέτοντας ακόμα, ότι τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές -μείωση συντάξεων και μείωση αφορολόγητου- δεν θα υπήρχαν στο τραπέζι αν είχαμε κλείσει έγκαιρα την αξιολόγηση.

Η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι το επιχειρηματικό κλίμα μπορεί να βελτιωθεί μόνο με πολιτική αλλαγή.

Σε ό,τι αφορά το μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα φέρει ανάπτυξη 4%, όπως υπόσχεται ο Κ. Μητσοτάκης, η κ. Μπακογιάννη κάνει λόγο για προώθηση, εκ μέρους της ΝΔ, του εκσυγχρονισμού και της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, της πάταξης της φοροδιαφυγής, της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και της αποδοτικότητας στην απονομή δικαιοσύνης, αποσκοπώντας στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών ή επενδυτών.

«Στη "Συμφωνία Αλήθειας" που παρουσιάζουμε στους εταίρους, εμείς μιλάμε με αξιοπιστία για τις μεταρρυθμίσεις και τους ζητούμε να δεσμευθούν σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% συν 2% πλεονάσματα είναι οι στρατηγικοί μας στόχοι, για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της ύφεσης» προσθέτει.

Επιπλέον θεωρεί ότι το ενδεχόμενο των εκλογών παραμένει ανοιχτό «επειδή έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που επανακαθορίζει τη στρατηγική της κάθε πρωί, και ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές εναντίον των μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση».

Η τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης τονίζει ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το σύνολο του πακέτου των μέτρων, εγκαλώντας τον πρωθυπουργό για εκ νέου προσπάθεια εξαπάτησης των Ελλήνων, στην οποία η ΝΔ επ' ουδενί πρόκειται να συναινέσει.

Σε ό,τι δε αφορά τα αντίμετρα, σημειώνει: «Για ποια αντίμετρα μιλάνε, αυτά που θα ισχύσουν μόνο εάν ξεπεράσουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, το οποίο ο πρωθυπουργός έχει πει ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί μετά το 2018;»

Είπε ακόμα ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, σε περίπτωση που η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα δώσει την δυνατότητα διεκδίκησης περισσότερου δημοσιονομικού χώρου και διόρθωσης λαθών και αδικιών.

Ως προς το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας και με δεδομένη την άρνηση της κ. Φώφης Γεννηματά να συνεργαστεί με τη ΝΔ, είπε ότι η καταγεγραμμένη βούληση του ελληνικού λαού, μετά τις εκλογές, θα δείξει το δρόμο, και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα βρεθούν προ των ευθυνών τους.

«Σε κάθε περίπτωση εμείς διεκδικούμε τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία και θα επιδιώξουμε κοινοβουλευτική συνεργασία με τις δυνάμεις εκείνες που είναι αποφασισμένες να στηρίξουν τις διαρθρωτικές αλλαγές για ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος» πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει περίπτωση στελέχωσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη και από στελέχη της Κεντροαριστεράς ή των κυβερνήσεων Σημίτη, η κ. Μπακογιάννη επέμεινε στην αξιολόγηση στελεχών αποκλειστικά με αξιοκρατικά κριτήρια τονίζοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο συνασπισμό αξιοσύνης. Άξια, έντιμα και αποτελεσματικά στελέχη χρειάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ για να μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, η κ. Μπακογιάννη εκφράζει την ανησυχία της για το δύσκολο της επιστροφής του προέδρου της Τουρκίας από το κλίμα εθνικού παροξυσμού που έχει καλλιεργήσει, αλλά ανησυχεί «διπλά όταν από τη δική μας μεριά του Αιγαίου ασκείται η εξωτερική πολιτική από τρία διαφορετικά κέντρα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους».

Εκτιμά ότι η θητεία του Ν. Κοτζιά θα καταγραφεί στην ιστορία ως «μια άγονη και ανερμάτιστη περίοδος, στην οποία η Ελλάδα δεν είχε παρουσία και ρόλο» και θεωρεί ότι αυτή την στιγμή «η Ελλάδα δεν διαθέτει συγκεκριμένη στρατηγική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αναλώνεται σε πατριωτικές κορόνες και δεν ασκεί υπεύθυνη, σοβαρή και ενεργή πολιτική».

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι ο Π. Καμμένος βλάπτει τη χώρα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής γιατί εξακολουθεί και πιστεύει «ότι για να ασκήσει κανένας εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, δύο χαρακτηριστικά τα οποία ο κ. Καμμένος δεν διαθέτει».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Sooc)

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών