ΝΔ: Συμφωνία ακούμε, συμφωνία δεν βλέπουμε | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΝΔ: Συμφωνία ακούμε, συμφωνία δεν βλέπουμε

09:27 | 11/4/17

Ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης, υπάρχει προσχέδιο λένε στη ΝΔ, ενώ φοβούνται πως ο Αλέξης Τσίπρας στόχο έχει το φόρτωμα της εφαρμογής των μέτρων στον Κυριάκο Μητσοτάκη με προσφυγή στις κάλπες το 2018

Θολό εξακολουθεί να είναι το τοπίο της διαπραγμάτευσης κατά τη ΝΔ που δεν συμμερίζεται την κυβερνητική αισιοδοξία ότι η δεύτερη αξιολόγηση οδεύει προς το κλείσιμό της.

Το μόνο που θεωρούν βέβαιο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι έρχεται τέταρτο μνημόνιο με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση Τσίπρα και πως η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα είναι η χειρότερη δυνατή ως προς τα μέτρα που θα περιλαμβάνει. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η παρέμβαση Κικίλια που μίλησε για μέτρα «πέραν του κοινοβουλευτικού βίου της κυβέρνησης χωρίς χρηματοδότηση».

Η επίσημη γραμμή του Μοσχάτου είναι ότι τελικά στη Μάλτα δεν υπάρχει συμφωνία για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά ένα προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης –επισήμως τουλάχιστον- δεν αντιμετωπίζεται ως δεδομένο που δρομολογεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, πολύ δε περισσότερο ότι είναι απλά ζήτημα χρόνου όπως εμφανίζεται από την κυβέρνηση.

Σειρά κορυφαίων γαλάζιων στελεχών, αλλά και στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εμφανίστηκαν μετά την ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους  με το σκεπτικό ότι ακόμα «δεν υπάρχει συμφωνία». Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη (Σκάι), ο οποίος υποστήριξε ότι «ακόμα αξιολόγηση δεν υπάρχει. Αυτό που έγινε είναι ότι μπήκε ένα πλαίσιο και ορίστηκαν κάποια βήματα για να έχουμε αξιολόγηση».

Αυτή η γραμμή ουσιαστικά δίνει το χρονικό περιθώριο στη ΝΔ να αποκωδικοποιήσει καλύτερα τα δεδομένα και πολύ περισσότερο τις προθέσεις του πρωθυπουργού και του μεγάρου Μαξίμου καθώς σ’ αυτό το πεδίο οι εκτιμήσεις διίστανται στο εσωτερικό της ΝΔ ακόμα και εντός του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς γίνονται διαφορετικές αναγνώσεις για το τι πραγματικά έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας.

Η βασικότερη ανησυχία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη ΝΔ είναι να φορτωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ο «επόμενος» την εφαρμογή των μέτρων και ως εκ τούτου να περιορίζονται εκ των προτέρων ο αντιπολιτευτικός λόγος της ΝΔ.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ για τη δημοσιονομική πολιτική  Στέλιος Πέτσας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει συμφωνία. Συμφώνησαν ότι θα συμφωνήσουν, βάζοντάς μας σε μια μαραθώνια προεκλογική περίοδο που ολοκληρώνεται στο τέλος του 3ου Μνημονίου, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018» (Αθήνα 9.84), προβαίνοντας μάλιστα στην εκτίμηση ότι «όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές τόσο το καλύτερο», διότι ότι εάν τα μέτρα εφαρμοστούν το 2019 και οι εκλογές γίνουν το 2018, τα περιθώρια για αλλαγή στο μείγμα πολιτικής θα είναι ασφυκτικά.

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «πονηρό» τον Αλέξη Τσίπρα καθώς όπως είπε, περνάει τα μέτρα το ’19 για να προσδιορίσει περίπου στο μυαλό του τον βέλτιστο εκλογικό χρόνο για αυτόν κάπου κοντά στο φθινόπωρο του ‘18. «Στήνει μια παγίδα για μας» ανέφερε χαρακτηριστικά (ΑΝΤ1) σημειώνοντας ότι το ’19 υπάρχουν ευρωεκλογές, το ’20 και το 2020 προεδρικές εκλογές, και περιγράφοντας το αφήγημα Τσίπρα ως εξής: «θα σας έχω φεσώσει τα μέτρα από τότε, θα αναγκαστείτε να πάρετε τα μέτρα που εγώ έχω υπογράψει και, κατά συνέπεια, εγώ θα σας ξαναρίξω».

Χωρίς να αλλάζει κάτι ουσιαστικό στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ είναι πολύ πιθανό, στο βαθμό που τελικά το προσχέδιο ή το πλαίσιο συμφωνίας μετατραπεί και επισήμως σε συμφωνία και δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις, η ΝΔ να ενσωματώσει στη ρητορική της το ζήτημα της αποφυγής των μέτρων θέλοντας να ενισχύσει το αίτημά της για άμεση προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να έχει το περιθώριο της «επαναδιαπραγμάτευσης» της συμφωνίας.

(Φωτογραφία: SOOC)

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών