Νέο βήμα για ιδιωτικοποίηση σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Νέο βήμα για ιδιωτικοποίηση σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ

10:47 | 3/4/17
neo-vhma-gia-idiwtikopoihsh-se-deh-depa-kai-elpe

Η πρόσληψη Συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των μετοχικών ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο στις τρείς μεγάλες ενεργειακές εταιρείες ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποίηση, μεταξύ άλλων, και της ΔΕΗ

Δεν γλιτώνουν τελικά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων οι κρατικές συμμετοχές στις ενεργειακές εταιρείες (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ), καθώς το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην πρόσληψη συμβούλων που θα προτείνουν τους καλύτερους τρόπους αξιοποίησης των συγκεκριμένων μετοχικών ποσοστών.

Η απόφαση αφορά το 30% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 23% της ΕΥΑΘ, το 11% της ΕΥΔΑΠ και το 5% του ΟΤΕ.

Είχε προηγηθεί η έγκριση από το ΚΥΣΟΙΠ, η οποία και κρατήθηκε μυστική, σχεδόν του συνόλου από το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, με μοναδική εξαίρεση τα περιφερειακά λιμάνια.

Θυμίζουμε ότι στα μέσα Μαρτίου, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε τον τερματισμό του προηγούμενου διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και την εκκίνηση εντός του ίδιου μήνα της διαδικασίας πρόσληψης χρηματοοικονομικών συμβούλων, προκειμένου να συνδράμουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου διαγωνισμού.

Παράλληλα, είχε αποφασιστεί να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με τα ΕΛΠΕ για την σύναψη Μνημονίου Κατανόησης (μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) για την από κοινού πώληση του 66% των μετοχών μέσω του νέου διαγωνισμού, που θα σχεδιάσει και υλοποιήσει το ταμείο.

Οι σύμβουλοι πρόκειται να εισηγηθούν μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις για τον καλύτερο δυνατό τρόπο αξιοποίησης αυτών των τριών εταιρειών, για τις οποίες ωστόσο ο βασικός στόχος παραμένει η ιδιωτικοποίηση, και όχι η μεταφορά τους στην υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών του υπερ-Ταμείου.

Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε ότι αφορά τη ΔΕΗ. Η κυβέρνηση προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, υποστηρίζοντας ότι ως αντίβαρο επεδίωκε τη διατήρηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ στο Δημόσιο, έτσι ώστε να είναι «κλειδωμένη» η παραμονή της επιχείρησης κατά ποσοστό 51% στο Δημόσιο.

Το σενάριο αυτό ναυαγεί εάν ο Σύμβουλος που θα προσληφθεί προτείνει την πώληση του 17%, όπως άλλωστε προτείνει ήδη με το πρόγραμμά της η αξιωματική αντιπολίτευση που κάνει λόγο για στρατηγικό επενδυτή που θα πρέπει να «μπεί» στη ΔΕΗ προκειμένου να συνδράμει στην προσπάθεια ενίσχυσής της.

Θοδωρής Παναγούλης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών