19:50 | 17/5/17
Διαφορά φάσης μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου σε σχέση με το ενδεχόμενο συμφωνίας – πακέτου για αξιολόγηση και χρέος προκύπτει για άλλη μία φορά από τις δηλώσεις αξιωματούχων, ενόψει του Γιούρογκρουπ
Αν μπορούσε να ποντάρει, όλα τα λεφτά του στις πιθανότητες συμφωνίας θα τα έβαζε ο Ευρωπαίοςαξιωματούχος που ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας ενημέρωσε πριν από λίγο τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Ο -πάντα- σιβυλλικός παράγοντας της ΕΕ αρκέστηκε να πει ότι οι πιθανότητες θα είναι 50-50, αναφέροντας αναλυτικά τις προϋποθέσεις για μια τελική θετική έκβαση. Την ίδια ώρα, όμως, η Καγκελαρία φρόντιζε να μειώσει τις προσδοκίες για την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνη, περιορίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης .
«Είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα του ελληνικού χρέους, τόσο μεταξύ θεσμών, όσο και μεταξύ χωρών», ανέφερε με νόημα ο κοινοτικός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι «αυτό που μας χωρίζει από μια τελική συμφωνία είναι το συγκεκριμένο ζήτημα, που πρέπει να ικανοποιεί όλες τις πλευρές». Ο ίδιος παρέπεμψε στην συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου του 2015, όπου γινόταν λόγος για τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα, χωρίς να μπορεί να απαντήσει ωστόσο «πόσο ακριβής θα είναι η περιγραφή των μέτρων σε αυτή τη φάση».
Το στέλεχος της ΕΕ περιέγραψε αναλυτικά τα βήματα που πρόκειται να γίνουν τις επόμενες μέρες, μέχρι και το Eurogroup. Η συνολική συμφωνία αποτελείται από το πακέτο πολιτικής που έχει ήδη συμφωνηθεί, από την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, καθώς και από την έκθεση συμμόρφωσης, η οποία προϋποθέτει μεταφράσεις εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων, προκειμένου οι θεσμοί να ελέγξουν ότι όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα έχουν ψηφιστεί. Στο τέλος, θα γίνει και μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (Debt Sustainability Analysis-DSA). Όταν ολοκληρωθεί και αυτή, τότε θα έχουμε την τελική συμφωνία-πακέτο. «Τότε η ηγεσία του ΔΝΤ θα πάει στο συμβούλιο των διοικητών του και θα λάβει την τελική απόφαση για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα», εξήγησε.
«Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν, ωστόσο έχουμε οχτώ εβδομάδες», είπε χαμογελώντας, εννοώντας σαφώς ότι οι συμφωνίες για την Ελλάδα συνήθως κλείνονται τελευταία στιγμή.
Μεγάλος πρωταγωνιστής πέρα από το ΔΝΤ θα είναι και η Γερμανία. Χθες, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας ενημέρωσε τους εκεί δημοσιογράφους. Όπως ανέφερε, η γερμανική κυβέρνηση «θα ήταν ικανοποιημένη αν από το Eurogroup της Δευτέρας προέκυπτε μια θετική απόφαση», καθιστώντας σαφές ότι η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση.
Από το... μέτωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τέσσερις πρόεδροι από τρεις πολιτικές ομάδες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση ενόψει του Eurogroup της 22ης Μαϊου. Οι Τζιάνι Πιτέλα, Πρόεδρος των Σοσιαλιστών (S&D), Γκάμπι Τσίμερ, Πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE-NGL), Σκα Κέλλερ και Φίλιπ Λάμπερτς, Συμπρόεδροι των Πρασίνων (Greens), ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να επισπεύσουν τον άμεσο προσδιορισμό των μεσοπρόσθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καλώντας παράλληλα τον Γερμανό Υπ.Οικ. Β. Σόιμπλε «να αντιμετωπίσει αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο».
Στην επιστολή της κοινής δήλωσης των τεσσάρων Προέδρων, υπογραμμίζεται ότι «περαιτέρω καθυστερήσεις δεν πρέπει να γίνουν δεκτές μιας και θα θέσουν σε κίνδυνο τα πρόσφατα σημαντικά επιτεύγματα της Ελληνικής Οικονομίας» και επισημαίνεται ότι «το Eurogroup φέρει την ευθύνη να στηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μία βιώσιμη ανάκαμψη».
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΒερολίνοΒρυξέλλεςελληνικό χρέοςΟικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων