Ειδικό καθεστώς για την Ελλάδα εντός ΕΕ προτείνει ο Μαριάς | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ειδικό καθεστώς για την Ελλάδα εντός ΕΕ προτείνει ο Μαριάς

17:02 | 22/5/17

Την πρόταση για τη δημιουργία Ειδικού Καθεστώτος της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του οποίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να αναλάβει καθοριστικό ρόλο μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας οι οποίοι θα ενταχθούν στο εν λόγω Ειδικό Καθεστώς, έκανε ο Ν. Μαριάς στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Η εμπειρία από τις σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με την Ιρλανδία και την Δανία, έδειξαν ότι είναι δυνατή εντός της ΕΕ η διαμόρφωση ενός Ειδικού Καθεστώτος, μιας Ειδικής Σχέσης που να διασφαλίζει πλήρη ενάσκηση της εθνικής κυριαρχίας σε ορισμένα πεδία, επεσήμανε ο  πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα-Ο άλλος δρόμος».

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, «απαιτούμε, παράλληλα με τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους, ειδικές προνομιακές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις για κλάδους όπως η γεωργία-κτηνοτροφία, η ενέργεια, η ναυπηγική βιομηχανία» καθώς και «παρεκκλίσεις από τις ρυθμίσεις για την οικονομική διακυβέρνηση και το Σύμφωνο Σταθερότητας, με παράλληλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών».

Υπενθύμισε επίσης ότι η πρόταση αυτή συνδυάζεται και με τις θέσεις του κινήματός του. Το Ειδικό Καθεστώς, συνέχισε, θα διαμορφωθεί στη βάση ενός Σχεδίου που θα εκπονήσει κυρίαρχα η Ελλάδα και θα λάβει νομική μορφή αντίστοιχη με την Απόφαση της ΕΕ του Φεβρουαρίου 2016 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση.

Επιπλέον απαιτείται πλήρης και ολοσχερής κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας και απόσυρση της μετοχής της από το Χρηματιστήριο.

Αναφερόμενος στην ποσοτική χαλάρωση, ο ίδιος υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συμμετάσχει στο διάστημα 2015 και 2016 με το ποσό των 42,5 δισ. ευρώ, αγοράζοντας ομόλογα Διεθνών Οργανισμών όπως είναι η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο ESM.

Κατήγγειλε δε, ότι η ποσοτική χαλάρωση «στην ουσία λειτουργεί υπέρ των οικονομιών του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, καθώς το 90% των 1,6 τρισ. ευρώ που έχει μέχρι στιγμής δαπανήσει ο Ντράγκι για το QE έχουν επενδυθεί κατά 60% στη Γερμανία, κατά 20% στη Γαλλία και κατά 10% σε Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Φινλανδία αφήνοντας “στα κρύα του λουτρού” τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών