18:49 | 5/5/17
Τους επόμενους μήνες αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη της παράτασης
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθεί τελικά για τη συνταγματικότητα ή μη των συνεχών παρατάσεων, που δίδονται για την παραγραφή φορολογικών αξιώσεων. Ηδη πάντως, η αυξημένη επταμελής σύνθεση του ανώτατου δικαστηρίου έχει κρίνει ότι τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας.Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας, με τους δικηγόρους του ελληνικού Δημοσίου να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως η αντισυνταγματικότητα θα σημάνει το τέλος της διεκδίκησης χρημάτων από φοροδιαφεύγοντες.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη του Β' Τμήμα του ΣτΕ έχει αποφασίσει υπέρ της αντισυνταγματικότητας της παράτασης, υποστηρίζοντας ότι διαφαίνεται αδυναμία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τον χρόνο λήξεως της παραγραφής.
Μάλιστα, έχει κρίνει μεταξύ άλλων πως η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και οι συνεχείς παρατάσεις αντίκεινται στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου.
Την Ολομέλεια απασχόλησε η περίπτωση εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών, στην οποία, έπειτα από έλεγχο στα εισοδήματά της του έτους 2002, ο προϊστάμενος του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών επέβαλε σε βάρος της κύριο φόρο 3.986.826 ευρώ και πρόσθετο φόρο 11.102.850 ευρώ, λόγω ανακριβούς δήλωσης.
Από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώθηκε το φύλλο ελέγχου φόρου (13.12.2010) για το εισόδημα του 2002 και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αντωνία Ξυνού
Σχετικές ετικέτες:ΟικονομίαΣτΕΣυμβούλιο Επικρατείαςφορολογία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων