12:58 | 5/5/17
Συνεδριάζει αυτήν την ώρα, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες της συνεδρίασης θα ανοίξουν με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα
Στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη αποφασίστηκε, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να κατατεθούν τα αντίμετρα της συμφωνίας σε πολλά χωριστά άρθρα δηλαδή κάθε αντίμετρο και ένα άρθρο. Η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες έως τις 16- 17 Μαΐου, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο για καμία πλευρά να καταλογίσει στην ελληνική κυβέρνηση καθυστέρηση, και με αυτόν τον τρόπο να δοθεί έστω και το παραμικρό πάτημα για περαιτέρω παράταση της λύσης στο χρέος.Με την διαδικασία του επείγοντος θα ψηφιστεί στην Βουλή το νομοσχέδιο που θα αποτυπώνει την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους δανειστές. Το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου – σύμφωνα με πληροφορίες από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής – έχει ως εξής: Με δεδομένο ότι θα κατατεθεί στην Βουλή στις 10 του μήνα η επεξεργασία του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα γίνει στις 11 και 12 του μήνα. ‘Ετσι θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής στις 15 -16 Μαίου με εναλλακτική ημερομηνία τις 17 Μαίου.
Χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και απόλυτη επίγνωση της κατάστασης». «Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας. Ούτε έγιναν τον Ιούλιο του ’15, ούτε το Μάη του ’16, ούτε τώρα. Και αυτό δεν είναι ηθικό σχόλιο. Είναι η πραγματικότητα. Οι δανειστές αφενός επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα και αφετέρου έχουν συγκεκριμένο μοντέλο και στρατηγική για τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. Το μοντέλο αυτό βρίσκεται σε σύγκρουση πολλές φορές με αυτό που εμείς επιδιώκουμε για τη χώρα, για την οικονομία και για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών» είπε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Η τεχνική συμφωνία που καταλήξαμε βρίσκεται στο πνεύμα της πολιτικής απόφασης του Eurogroup της 7ης Απριλίου, με την τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος το 2019 και το 2020, με περιοριστικά μέτρα ύψους 1% συν 1% αλλά και ισόποσα μέτρα ελάφρυνσης. Με λίγα λόγια το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δηλαδή δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι είμαστε εντός των στόχων του προγράμματος.
Πηγή: ΑΠΕ
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων