23:21 | 20/5/17
Πως έγινε η αιτία που ο Ελληνικός Στρατός κατέλαβε τον «Εσταυρωμένο» που ήταν το γερμανικό πολυβολείο - Δείτε βίντεο
Ο 100 ετών Νικόλαος Κοπάσης τιμήθηκε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Τι δεν θα ξεχάσει από τον πόλεμο. Πως έγινε η αιτία που ο Ελληνικός Στρατός κατέλαβε τον «Εσταυρωμένο»
που ήταν το γερμανικό πολυβολείο.
που ήταν το γερμανικό πολυβολείο.
Απονομή τιμητικής πλακέτας στον επιζώντα Έλληνα αξιωματικό της Μάχης της Κρήτης, Νικόλαο Κοπάση που είναι σήμερα 100 ετών, έγινε στο Πνευματικό κέντρο Χανίων με αφορμή την εκδήλωση για την Μάχη της Κρήτης.
Ποιός είναι ο Νικόλαος Κοπάσης που βραβεύτηκε (πληροφορίες από άρθρο του Αντώνη Πλυμάκη).
Γεννημένος την 27/11/1917 στην Ανώπολη Σφακίων, κατατάχθηκε τον Οκτώβριο του 1938 στο Ι4 Σύνταγμα Πεζικού και τον Απρίλιο του 1939 μετατέθηκε στον ΙΧ συνοριακό τομέα, ενώ την 23/03/1941 ονομάσθηκε έφεδρος Ανθ/γος Πεζικού.
Στις 20 Μάη του 1941 υπηρετούσε στο 5ο Ανεξάρτητο Τάγμα Πηγής Ρεθύμνης λαμβάνοντας μέρος στην επική Μάχη. Προήχθη επ' ανδραγαθία στο πεδίο της Μάχης στο βαθμό του Λοχαγού και παρασημοφορήθηκε με το Χρυσόν Αριστείον Ανδρείας, τον Πολεμικόν Σταυρό Γ' τάξεως δύο φορές, το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων και τα Μετάλλια εκστρατείας 1940 - 41 και Εθνικής Αντίστασης. Τιμήθηκε επίσης με περγαμηνές, διπλώματα και πλακέτες από πολλούς άλλους φορείς όπως την V Μεραρχία Κρητών, τις Νομαρχίες Χανίων και Ρεθύμνης και αρκετούς άλλους.
Το 1948 διορίσθηκε στην Αγροτική τράπεζα στα Χανιά όπου έφθασε ως υποδιευθυντής, ενώ για 20 χρόνια ως διευθυντής με επιτυχία στο υποκατάστημα της Αγροτικής στις Σάππες Ροδοπής, στην Κίσαμο, στην Ατλάντη στον Παλαμά Καρδίτσας, στο Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λάρισα, απ' όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1983.
Τι είπε για την βράβευση του
Ο κ.Κοπάσης, μίλησε για μια στιγμή του πολέμου που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Ο ίδιος αποτέλεσε την αφορμή που οι Έλληνες ανέκτησαν τον "Εσταυρωμένου" όπου είχε εγκατασταθεί εκεί πέρα ένα Γερμανικό πολυβολείο και προκαλούσε ζημιές στον ελληνικό στρατό. Μάλιστα ο ίδιος κατάλαβε που ήταν κρυμμένο διότι καθισμένος κάτω από μια ελιά έβλεπε τα κλαδιά να σπάνε από Ανατολική πλευρά προς Δυτική και κατάλαβε που ήταν το πολυβολείο ενώ παράλληλα είχε αντικρίσει μια κίνηση και στον λόφο.
Τα κατορθώματα του στην Κρήτη
Στο βιβλίο του Στ. Καλλονά «Μάχη της Κρήτης» αναφερόμενος στην 7η ημέρα της Μάχης στον Εσταυρωμένο Ρεθύμνης γράφει:
«Αλλά αξιωματικοί της βάσεως πυρός ανθυπασπισταί (Ευέλπιδες ΙΙ) Σερβετιάδης, ως και ο εφ. Ανθυπολοχαγός Κοπάσης, εξώρμησαν εκ της βάσεως πυρός και κατέλαβον τον Εσταυρωμένον, εκμεταλλευθέντες τα αποτελεσματικά πυρά του εκ λαφύρων όλμου, τον οποίον εχειρίζετο εις Έλλην λοχίας του πυροβολικού».
Στο βιβλίο «Η μνήμη και η Στάχτη» της ιατρού και διακεκριμένης λογοτέχνιδας Πόπης Ντουντουλάκη, γράφει στην σελίδα 34:
«Δώσε Χριστέ μου φώτιση τσι λέξεις ν'αρμοδένω
Για άντρα λεοντόκαρδο, περίσσια προικισμένο.
Απ' τσ' Άνω Πόλης των Σφακιών το μυρωμένο αγέρα
η λεβεντιά του άνθισε στην Κρήτη πέρα ως πέρα.
Νιο παλληκάρι, στο χακί, το ναζισμό χτυπούσε.
Η μάχη δεν απόσωνε, μ' αυτός δεν εδειλιούσε.
Την πέτρα έκανε σίδερο, τον ήλιο έκανε βόλι
και τση ψυχής τη δύναμη αποθαυμάζαν όλοι.
Στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο μεγάλο έδωσε αγώνα
να τον θυμούνται οι Γερμανοί στον άπαντα αιώνα.
Κι ύστερα πάλι των Χανίων δρασκέλιζε τα όρη
να φέρει την Ελευθερία, τση Κρήτης μας την κόρη.
Άφοβος κι ανυπόταχτος, σεμνός, μπεγεντισμένος,
έγινε θρύλος τση πρεπιάς, αητός καμαρωμένος.
Κοπάσης το επίθετο, Νίκος το όνομα του,
η Παναγιά κι ο Χριστός πάντα να 'ναι κοντά του!».
Από το βιβλίο του Μ. Ροκάκη «Ιστορία της Κρήτης 1941 - 1945» και από τη σελίδα 43 αντιγράφω τους στίχους από έμμετρο:
«Κοντά στο κλεφτοπέραμα λόχο, 'χε ο Μπολότης και ήταν όλοι Σφακιανοί και διαλεχτοί στη νοιώτη. Ένας Ανθυπολοχαγός που 'ταν ανωπολήτης φοβούμαι άλλο σαν αυτό, δεν θα τον βρής στην Κρήτη. Κοπάσης το επίθετο Νίκος είν' τ' όνομά του όσους κι αν είδα στα Σφακιά δεν ξέρω ον καλλιά του».
Στο μνημειώδες σύγγραμμα του Μάρκου Πωλιουδάκη αναφέρεται:
«Επίσης στο ίδιο σημείο έδρασαν ομάδες πολυβόλων με τον Υπολ/γό Βιστάκη Αντώνιο. Επειδή οι στρατιώτες δε γνώριζαν τη χρήση τους, τα πολυβόλα χειριζόταν οι μόνιμοι Ανθυπασπιστές (Ευέλπιδες ΙΙας) Αργυριάδης και Σερβετιάδης Σοφοκλής και ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός Κοπάσης Νίκος».
Για την συμπεριφορά του Νίκου Κοπάση προς τους αιχμαλώτους ο Ακόλουθος Άμυνας της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, του έγραψε σε επιστολή: «Αξιότιμε κ. Κοπάση… Η στάση σας αποτελεί ένα εντυπωσιακό δείγμα ανθρώπινου μεγαλείου και καταδεικνύει την ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς μετά το τέλος της μάχης στο πρόσωπο του εχθρού του τον άνθρωπο και μόνο άνθρωπο, πράγμα που δεν συναντάται συχνά… Ως εκπρόσωπος νεότερης γενιάς μπορώ μόνο να σας εκφράσω τον βαθύτατο θαυμασμό και τον αμέριστο σεβασμό μου για το προσωπικό σας αυτό μεγαλείο».
Διοργανωτές της φετινής εκδήλωσης ήταν Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων – Πνευματικό Κέντρο Χανίων –5η ΤΑΞ.ΠΖ «V Μεραρχία Κρητών» – Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων/Chania Film Festival
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΚρήτηΜάχη της ΚρήτηςΧανιά
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων