Μαξίμου: Απειλεί με Σύνοδο για να πάρει συμφωνία στο Eurogroup | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μαξίμου: Απειλεί με Σύνοδο για να πάρει συμφωνία στο Eurogroup

11:31 | 15/6/17

Έχοντας ρίξει όλα τα διαπραγματευτικά "όπλα" της πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων, η κυβέρνηση προσέρχεται σήμερα στο Eurogroup με βασικό στόχο να συνομολογηθεί μία συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, ώστε να μην δραματοποιηθεί η κατάσταση στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας του μηνός

Αγωνία για την έκβαση του σημερινού Eurogroup στο Λουξεμβούργο επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κοινή πεποίθηση αποτελεί στην κυβέρνηση πως η συμφωνία θα έπρεπε να είχε κλείσει… προχθές, ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος από την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.
Ωστόσο, τα μηνύματα που έφταναν ως και την παραμονή της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Αθήνα ουδόλως προϊδέαζαν για λύση, καθώς όλα δείχνουν ότι το Βερολίνο, δια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραμένει φειδωλό ως προς την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Η απόσταση χωρίζει

Μάλιστα, χθες, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαμειβομένων στην διαπραγμάτευση, με διαρροή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων παραδέχθηκε πως η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα (αλλά και το Παρίσι…) από το Βερολίνο είναι σημαντική. Η εν λόγω ανώτατη κυβερνητική πηγή υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από συμφωνία», παραδεχόμενη ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν αλλάζει την στάση που είχε στο άκαρπο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Μάλιστα, στην ίδια διαρροή τονιζόταν πως αν δεν υπάρξει μετατόπιση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τις ως τώρα διακηρυγμένες θέσεις του, τότε αναγκαστικά η ελληνική υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Σύνοδο Κορυφής: «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό (σ.σ. σημερινό) Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ''καυτή πατάτα'' θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η Μέρκελ», τόνισε χαρακτηριστικά ο εν λόγω ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, φιλοτεχνώντας εικόνα αδιεξόδου –ή, τουλάχιστον, εμπλοκής στις συζητήσεις.

Εμμένοντας στις «προειδοποιήσεις»

Πέραν της απόστασης, με την εν λόγω διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου η κυβέρνηση έθεσε και χθες στο τραπέζι των συζητήσεων την «προειδοποίηση» προς όλες τις κατευθύνσεις για πολιτική διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών. Εξάλλου, ήδη από προχθές, ο πρωθυπουργός, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είχε προαναγγείλει την παραπομπή του θέματος σε Σύνοδο Κορυφής ως «σχέδιο Β» της κυβέρνησης, ζητώντας μάλιστα την πολιτική εξουσιοδότηση των υπουργών του για να το πράξει.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι το Μαξίμου «προειδοποιεί» με Σύνοδο Κορυφής δεν σημαίνει ότι θέλει κιόλας να τεθεί το θέμα σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών. Αντιθέτως, παρότι όντως ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε εκ νέου προχθές τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για την πρόθεσή του να θέσει το θέμα στην ατζέντα της Συνόδου αν δεν εξευρεθεί λύση στο σημερινό Eurogroup, η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο. Μάλιστα, όπως παραδέχονται και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, όσο κι αν το Μαξίμου κυριολεκτεί όταν «απειλεί» με Σύνοδο Κορυφής, η καλύτερη εξέλιξη θα ήταν να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο. Άλλωστε, αρκετοί στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν ότι η έκβαση μίας τέτοιας Συνόδου Κορυφής θα ήταν… «παιχνιδάκι» για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Αντιθέτως, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, είναι προφανώς δύσκολο να «αδειάσει» τον –πανίσχυρο εσωκομματικά- Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Το τηλεφώνημα που θα κρίνει τα πάντα

Τούτου δοθέντος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο έχοντας συνεννοηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το τι αποδέχεται και τι απορρίπτει η ελληνική πλευρά, αφού οι «λύσεις» και οι λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι της συζήτησης είναι πολλές και έχουν όλες «υπέρ» και «κατά». Το βασικό για την κυβέρνηση είναι η όποια πρόταση να περιλαμβάνει πρόνοιες για την απομείωση του ελληνικού χρέους, είτε εμμέσως είτε άμεσα: είτε, δηλαδή, με την υιοθέτηση από το Eurogroup της γαλλικής πρότασης για τον «αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης», είτε με ποσοτικοποίηση των μέτρων αυτών. Ο υπουργός Οικονομικών θα εξαντλήσει τις προσπάθειες προκειμένου από την –όποια- απόφαση να απαλειφθεί η φράση «if needed» (μτφ. «αν χρειαστεί») σε ό,τι αφορά τα  μέτρα για το χρέος, ώστε να προκύψει ένα κείμενο συμφωνίας από το οποίο θα απορρέει μία σαφής δέσμευση των δανειστών για απομείωση του ελληνικού χρέους με την λήξη του προγράμματος. Συν τοις άλλοις, αρκετοί στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αν τυχόν απαλειφθεί αυτή η φράση, τότε ακόμη κι αν η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων είναι γενικόλογη, ενδεχομένως η ΕΚΤ να αποφασίσει να δώσει το «διαβατήριο» για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως και να έχει, όταν θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση, είτε αυτή αποτελέσει παραλλαγή της γαλλικής, είτε της ελληνικής, είτε της… γερμανικής, ο υπουργός Οικονομικών θα τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα, θα του εκθέσει τα «υπέρ» και τα «κατά» και θα αναμένει πολιτική εντολή σχετικά με το αν θα την αποδεχθεί ή όχι –όπως ακριβώς έγινε και την περασμένη φορά.

Ελληνικές συμμαχίες

Πάντως, αν για κάτι είναι βέβαιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό είναι πως στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η Ελλάδα δε θα είναι μόνη της. Επ’ αυτού διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ο γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λε Μερ, ενώ αντίστοιχες διαβεβαιώσεις φέρεται να έχει το Μαξίμου και από τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Ταυτοχρόνως, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν και ο πορτογάλος ομόλογός του θα στηρίξουν εκ νέου τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αν τυχόν ο υπουργός Οικονομικών αποφασίσει να απορρίψει και την πρόταση που θα τεθεί αύριο στο τραπέζι.

Διπλή ανάγνωση

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η όποια πρόταση πέσει στο τραπέζι –αν δεν είναι «φωτοτυπία» της προηγούμενης ή χειρότερη αυτής- δε θα απορριφθεί από τους Τσίπρα-Τσακαλώτο ελαφρά τη καρδία. Αντιθέτως, δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση όσοι πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα να κλείσει η ελληνική εκκρεμότητα ακόμη και με μία ανεπαρκή πρόταση, ώστε να αρχίσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για την απομείωση του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, με την Ελλάδα να εκτιμάται ότι θα βρίσκεται τότε σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του News 24/7, στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπήρξαν αρκετές τοποθετήσεις υπουργών υπέρ της αποδοχής της πρότασης στην οποία θα καταλήξει το Eurogroup, ώστε να μην υπάρξει κι άλλος χαμένος χρόνος για την ελληνική οικονομία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτή την γραμμή κινείται σχεδόν σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως και άλλοι υπουργοί…

Γιώργος Μελιγγώνης

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών