Ρέγκλινγκ για Ελλάδα: Πάτε καλά, αλλά έχετε δρόμο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ρέγκλινγκ για Ελλάδα: Πάτε καλά, αλλά έχετε δρόμο

16:27 | 15/6/17

Έμμεση κριτική στις μνημονιακές πολιτικές - όπως για παράδειγμα στην υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων - επιχειρεί ο ESM , με την ετήσια Έκθεσή του

«Και η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της εφόσον εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους πιστωτές της». Αυτό σημείωσε, μεταξύ πολλών άλλων, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την ετήσια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενώπιον των υπουργών, ο επικεφαλής του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρώην μνημονιακές χώρες (Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο), οι οποίες σήμερα βρίσκονται μεταξύ των πρωταθλητών της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ειδικά για την Ελλάδα, το Report αναφέρει ότι «παρά τις αξιόλογες επιτυχίες του προγράμματος, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα αποσταθεροποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση και το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ταλανίζουν τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, η συνολική κατάσταση εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι όταν αυτά εφαρμοστούν πλήρως, μπορούν να μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 20% του ΑΕΠ και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στο 5% , ως το 2060. Σε καθαρή παρούσα αξία, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μειώνουν το βάρος του χρέους περίπου κατά 8,7% του ΑΕΠ.

Για την Κύπρο, στην έκθεση επισημαίνεται ότι απολαμβάνει τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια. Η χώρα , ωστόσο, χρειάζεται να επανεκκινήσεις τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να παγιώσει τις βελτιώσεις και να γίνει ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο για να προσελκύσει επενδύσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν σε δύο συμπεράσματα: πρώτον ενισχύουν την ανάγκη της στενής παρακολούθησης των επιπέδων του χρέους για τις χώρες με χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ. Δεύτερον, οι όροι δανειοδότησης του ESM, που μειώνει σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες, γιατί απαιτεί μικρότερη μετακύληση χρέους, κρατάει χαμηλά τα σπρεντς και βοηθά να κάνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές προσβάσιμες και ανεκτές.

Μαρία Ψαρά

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών