ΝΔ: Καμία εμπιστοσύνη στον Τσίπρα και την κυβέρνησή του | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΝΔ: Καμία εμπιστοσύνη στον Τσίπρα και την κυβέρνησή του

11:31 | 19/6/17

Πως αντιμετωπίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποια μηνύματα έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ ενόψει του τετ α τετ στο Μαξίμου

Μπορεί το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα να κλείδωσε για την Τρίτη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αρχής γενομένης από σήμερα, ωστόσο η ΝΔ φρόντισε να στείλει ευθύς εξαρχής το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να σημάνει αλλαγή αντιπολιτευτικής πλεύσης το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα περάσει το κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου και θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό για τις αποφάσεις του Eurogroup και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για το χαρακτήρα των αποφάσεων του Eurogroup επαναλαμβάνοντας ότι τον «χωρίζει άβυσσος» από την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα καθώς «εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους» και «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα» για συναίνεση και συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Το γεγονός αυτό άλλωστε είχε εκφραστεί και με την εκ των προτέρων αποφυγή της ΝΔ για την πραγματοποίηση του ραντεβού στο βαθμό που δεν αποσαφηνιζόταν το πλαίσιο της συζήτησης των δύο ανδρών, ενώ την ίδια στιγμή στη ΝΔ περιμένουν την προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για να δουν τον πρωθυπουργό «απολογούμενο» για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

Η ΝΔ στο εξής πορεύεται στο εξής, κάνοντας δύο παραδοχές στη βάση των εξελίξεων που σηματοδοτεί η απόφαση του Eurogroup και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης: Η πρώτη παραδοχή συνίσταται στο ότι η χώρα δεσμεύεται σε διαρκή λιτότητα (ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα) και με αβέβαιο το μέλλον ως προς τις δυνατότητες εξόδου στις αγορές μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να επιτύχει τώρα ρύθμιση του χρέους και να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η δεύτερη παραδοχή που κάνουν στη ΝΔ είναι ότι αναγνωρίζουν πως η κυβέρνηση εξασφάλισε πολιτικό χρόνο και έσπρωξε από τον ορίζοντα τις πρόωρες εκλογές.

Τούτων δοθέντων στη ΝΔ προετοιμάζονται για έναν «μίνι αντιπολιτευτικό μαραθώνιο» με σταθμό την επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό και η ιδιαίτερη διαχωριστική γραμμή την οποία αναδεικνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μεγαλύτερη ένταση τώρα είναι η ανάγκη μιας «μεγάλης φιλελεύθερης επανάστασης αλλαγής» με επιθετικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν την πρωτοκαθεδρία στο ρόλο του ιδιωτικού τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε αναφορές προς σ’ αυτή την κατεύθυνση σε τομείς όπως η ασφάλιση, η υγεία, οι προσλήψεις στο δημόσιο και η παιδεία στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη μιας τέτοιας ατζέντας από την κυβέρνηση είναι η αιτία της αποτυχίας να πετύχει «δημοσιονομικές ανάσες» σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση.

Βεβαίως την ίδια στιγμή το γεγονός ότι διαφαίνεται για ένα ορισμένο τουλάχιστον διάστημα μια πολιτική σταθεροποίηση της κατάστασης κάνει τη ΝΔ πιο προσεκτική και μεθοδική με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τάσσεται κατά της εκδήλωσης της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια προκειμένου να μην ανοίξει «ο ασκός του Αιόλου» και να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις, χωρίς αυτό φυσικά να αναιρεί την οξύτατη κριτική της ΝΔ προς την κυβέρνηση για θέματα ασφάλειας, εγκληματικότητας και «ανομίας».

Παράλληλα όμως και στα εθνικά ζητήματα η ΝΔ θα τηρήσει μια προσεκτική στάση χωρίς να δίνει περιθώρια παρερμηνειών για τη στάση της. Δηλαδή το γεγονός ότι θα αναδεικνύει την ανάγκη χάραξης εθνικής γραμμής σε σειρά ανοιχτών μετώπων της εξωτερικής μας πολιτικής όπως κάνει πχ με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ζητώντας να μην αθετηθεί η «πολιτική του Βουκουρεστίου» ή αντίστοιχα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό κατηγορώντας την Τουρκία για «αντιπαραγωγική στάση» δεν οδηγεί και σε γραμμή «εθνικής συνεννόησης» τουλάχιστον με τρόπο που θα οδηγούσε σε αναίρεση του αιτήματος της ΝΔ για «πολιτική αλλαγή».

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών