14:30 | 19/6/17
Συνάντηση είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στη χώρα μας, ενώ στη συνέχεια παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου κατά την οποία έγιναν αναφορές σε όλα τα επίμαχα θέματα
«Οι προκλήσεις και η παραβατικότητα της Τουρκίας δεν βοηθούν στη θετική ατζέντα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ και σημείωσε πως το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας.
Όπως επισήμανε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφώνησαν να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να προλαμβάνονται εντάσεις και όχι να καταστέλλονται. Επίσης, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μίας λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο το λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων.
Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου του τουρκικού κυβερνητικού -όπως χαρακτηρίζεται- Μέσου Hürriyet, αναφορικά με τη μη έκδοση των τούρκων αξιωματικών, με το δημοσιογράφο να λέει χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα», ο πρωθυπουργός απάντησε -μεταξύ άλλων- πως στην Ελλάδα οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γίνονται σεβαστές.
«Στην Ελλάδα, υπάρχει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία. Η ελληνική Δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη και τις αποφάσεις τις είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, εμείς τις σεβόμαστε. Εκκρεμεί το ζήτημα των προσφυγών αναφορικά με το άσυλο αλλά και επ’ αυτού θα αποφανθεί η ελληνική Δικαιοσύνη.
»Από πλευράς μας, από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε ξεκάθαρα απέναντι στους πραξικοπηματίες και απέναντι στην απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας. Η βούλησή μας να συνεργαστούμε με τις τουρκικές Αρχές για την τήρηση της νομιμότητας είναι δεδομένη πάντοτε μέσα στα πλαίσια του διεθνούς Δικαίου», ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ο τούρκος πρωθυπουργός στην ίδια ερώτηση απάντησε: «Θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν οι επίδοξοι πραξικοπηματίες στην Τουρκία. Φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών σε κάθε κράτος Δικαίου και βεβαίως η Δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά πιστεύουμε ότι οι πραξικοπηματίες δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Κυπριακό
«Εργαζόμαστε προκειμένου να υπάρξει μια διέξοδος στο Κυπριακό. Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Υπάρχει διάθεση να ανοίξουμε δρόμο ακόμη κι όταν μπροστά μας υπάρχουν αδιέξοδα. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε και από τη σημερινή μας συνάντηση» είπε ο πρωθυπουργός, με τον κ. Γιλντιρίμ να σημειώνει:«Συμφωνώ. Πρέπει να συνεχίσουμε και να ανοίξουμε δρόμους. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε θα βρούμε δρόμο. Έχουμε την πολιτική βούληση για την επίλυση του Κυπριακού. Το Κυπριακό όμως δεν είναι ζήτημα του ΟΗΕ. Το Κυπριακό αφορά τους ε/κυπρίους και τους τ/κυπρίους. Ο ΟΗΕ συμβάλλει στην επίλυση και τον ευχαριστούμε. Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει πάντως να είναι δίκαιη και βιώσιμη. Εμείς ως πρωθυπουργοί θα συμβάλλουμε με κάθε δυνατό και θετικό τρόπο ώστε να ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες που κάνουν οι δύο κοινότητες».
Όσα διημείφθησαν στο Μαξίμου
Υποδεχόμενος τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως αποτελεί σταθερή πεποίθησή της Ελλάδας ότι η καλή σχέση συνεργασίας των Ελλάδας-Τουρκίας είναι προς όφελος και των δυο χωρών, προσθέτοντας πως υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.Συνεχίζοντας, παρατήρησε ότι και οι δυο χώρες πέρασαν το τελευταίο διάστημα δυσκολίες, όμως κανένας, ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα του άλλου, και τόνισε πως στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ό ένας τον άλλο.
«Βεβαίως υπάρχουν μπροστά μας και προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αφού επισήμανε ότι οι δύο χώρες αντιμετώπισαν δυσκολίες το προηγούμενο διάστημα, αλλά, ως καλοί γείτονες, καμιά δεν προσπάθησε να επωφεληθεί από τις δυσκολίες της άλλης, υπογράμμισε: «Στις δυσκολίες οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον και αυτό κάνουμε».
Ξαναπιάνουμε το νήμα της συνεργασίας προς όφελος των λαών μας. Υποδοχή του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Αθήνα. pic.twitter.com/GmMb9TDtlK— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 19 Ιουνίου 2017
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια μοίρα, υπογραμμίζοντας ότι οι ευκαιρίες συνεργασίας που έχουν η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύ περισσότερες από τα υπάρχοντα προβλήματα.
«Είμαστε γείτονες. Έχουμε ένα ρητό στα τουρκικά που λέει ο γείτονας χρειάζεται και τη στάχτη από τα ξύλα που καίει ο άλλος γείτονας. Αυτή την καλή γειτονία χρειαζόμαστε, στα πάντα εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον» είπε ο κ. Γιλντιρίμ, μόλις πήρε το λόγο.
«Το ότι βρισκόμαστε στην ίδια γεωγραφική περιοχή σημαίνει ότι μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα» συνέχισε και προσέθεσε: «Έχουμε θέματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με λογική, με ψυχραιμία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γνωρίζουμε τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, έχουμε προβλήματα και εμείς, ιδιαίτερα στα νότια σύνορά μας, στη Συρία εξελίσσεται ένας εμφύλιος πόλεμος εδώ και χρόνια, και πιστεύω ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από τέτοιες καταστάσεις μπορούν να επιλυθούν με αλληλεγγύη, με καλή θέληση και να βρούμε μία λύση για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα θετικά που μπορούν να κάνουν με τη συνεργασία τους οι δύο χώρες, οι ευκαιρίες είναι περισσότερες από τα υπάρχοντα προβλήματα και σημείωσε:
«Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τις οποίες πιστεύω μέσα σε ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο και με μια αντίληψη καλής γειτονίας, διαλόγου και δικαιοσύνης θα μπορέσουμε να επιλύσουμε.
» Συμφωνώ μαζί σας, είμαστε και οι δύο μηχανικοί και ως προς αυτό έχουμε έναν πολύ πραγματιστικό, έναν θετικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων, μπορούμε να αναλύσουμε τις συντεταγμένες και να βρούμε τη λύση που χρειάζεται. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες προκλήσεις οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων. Ευελπιστώ ότι η παρούσα επίσκεψη θα συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων, τόσο των εμπορικών, όσο και των ανθρωπίνων».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογο του στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου και είχαν τον πρώτο διάλογο ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση ακολουθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο κυβερνήσεων και στη συνέχεια οι κ.κ. Τσίπρας και Γιλντιρίμ θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΜπιναλί ΓιλντιρίμΠολιτικήΣΥΡΙΖΑΤουρκία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων