Αποκάλυψη Αναστασιάδη: Ο Γκουτέρες νόμιζε ότι η Τουρκία είχε αποδεχθεί κατάργηση εγγυήσεων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αποκάλυψη Αναστασιάδη: Ο Γκουτέρες νόμιζε ότι η Τουρκία είχε αποδεχθεί κατάργηση εγγυήσεων

01:47 | 11/7/17

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει πως για την κατάρρευση των συνομιλιών ευθύνεται απόλυτα η τουρκική πλευρά

Τον κυπριακό λαό ενημέρωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με τα αποτελέσματα
και το ναυάγιο των συνομιλιών για το κυπριακό στην Ελβετία. Ο ηγέτης του νησιού είχε νωρίτερα απευθυνθεί για το θέμα στις πολιτικές δυνάμεις στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου.

"Όπως καλά γνωρίζετε, η Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά ήταν το αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στις 04 Ιουνίου 2017 στη Νέα Υόρκη και η οποία αναδείκνυε για πρώτη φορά ότι χωρίς την επίλυση ή την επίτευξη επαρκούς προόδου στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων δεν θα μπορούσε να αναμένεται θετικό αποτέλεσμα από την παρούσα διαδικασία" σημείωσε ο πρόεδρος.

"Στις 28 Ιουνίου, με την έναρξη των εργασιών στο Κραν Μοντανά ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κ. Φέλτμαν, που προήδρευε της Διάσκεψης, επεσήμανε πως το Κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων είναι το πλέον κρίσιμο για την εξεύρεση συνολικής λύσης, ενώ ξεκαθάρισε πως το έγγραφο που είχε παρουσιαστεί ως κοινό δεν μπορούσε να θεωρηθεί ως τέτοιο λόγω των διαφωνιών που εκφράσθηκαν" πρόσθεσε.

Ευθύνες στην Άγκυρα για το αδιέξοδο

Ο Πρόεδρος της Κύπρου απάντησε στους ισχυρισμούς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο Κρανς-Μοντανά τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους που έθεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών υπό τρεις προϋποθέσεις:

Πρώτον: Να τερματιστούν από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης οι συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος επέμβασης.

Δεύτερον: Να εξευρεθεί αποτελεσματικός μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης υλοποίησης της λύσης, με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει υποβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά

Τρίτον: Να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων με βάση την ελληνοκυπριακή πρόταση.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανέλαβε το βάρος της ευθύνης, δηλώνοντας πως τελούσε υπό την εντύπωση ότι η Τουρκία αποδεχόταν κατάργηση των εγγυήσεων, ενώ δεν συνέβαινε αυτό.

Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς

Μιλώντας απόψε σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης ανέπτυξε το ιστορικό της Διάσκεψης για το Κυπριακό, εστιάζοντας στην υποβολή της πρότασής του στις 5 Ιουλίου για τη διακυβέρνηση, με στόχο την αποτροπή του διαφαινόμενου ναυαγίου λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς στις αξιώσεις της.

Είπε ότι στη συνέχεια, στις 6 Ιουλίου και παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ανέπτυξε εν εκτάσει τις τεκμηριωμένες προτάσεις της ελληνικής πλευράς, ειδικότερα για τα θέματα που άπτονται της κατάργησης των επεμβατικών δικαιωμάτων και τουρκικών εγγυήσεων και αντικατάστασής τους από ένα νέο σύστημα αρχιτεκτονικής ασφάλειας, το οποίο θα επέτρεπε την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, καθησυχάζοντας ταυτόχρονα τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Ταυτόχρονα, εισηγήθηκε επίσης και έναν αξιόπιστο μηχανισμό παρακολούθησης εφαρμογής της λύσης.
η τουρκική πλευρά άφησε να νοηθεί πως θα επεδείκνυε ευελιξία
Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε: "Στις διαβουλεύσεις του γενικού γραμματέα που ακολούθησαν με τα μέρη, η τουρκική πλευρά άφησε να νοηθεί πως θα επεδείκνυε ευελιξία στα πλαίσια των παραμέτρων που καθόρισε ο γ.γ. του ΟΗΕ, όσον αφορά τα επεμβατικά δικαιώματα αλλά και την κατάργηση των εγγυήσεων".

Όπως είπε, η μακρά διαβούλευση που ακολούθησε και παρά τις αρχικές εντυπώσεις που είχε αφήσει η Άγκυρα, είχε ως αποτέλεσμα τον κ. Τσαβούσογλου ο οποίος "αρνείτο πεισματικά να αποκαλύψει τις τουρκικές θέσεις, ισχυριζόμενος ότι είναι γνωστές στο γενικό γραμματέα".

"Ταυτόχρονα, απαιτούσε την εκ των προτέρων ικανοποίηση των τουρκοκυπριακών θέσεων στα κεφάλαια που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ικανοποίησης της Τουρκίας στο θέμα της ισότιμης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων, όπως επίσης της ανάγκης η λύση να καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης" σημείωσε ο πρόεδρος.

"Προ του διαφαινόμενου αδιεξόδου, ο γενικός γραμματέας ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει ένα σύντομο ανακοινωθέν, που θα κατέγραφε γενικά αποδεκτές θέσεις στο κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων, όπως επίσης επί κάποιων άλλων κεφαλαίων που θεωρείτο δυνατό να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων" συμπλήρωσε.

Ανυποχώρητη η Τουρκία στο θέμα των εγγυήσεων

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε πως στις επανειλημμένες δικές του ερωτήσεις αλλά και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, αν οι πρόνοιες του τερματισμού του επεμβατικού δικαιώματος και της Συνθήκης Εγγυήσεων θα ίσχυαν από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης, ο κ. Τσαβούσογλου, αποφεύγοντας τις υπεκφυγές, αποκάλυψε πως η θέση της Τουρκίας παρέμενε αμετάβλητη. Δηλαδή, ότι το σύστημα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, όπως επίσης και το επεμβατικό δικαίωμα, θα πρέπει να διατηρηθούν με ρήτρα αναθεώρησης σε δεκαπέντε χρόνια, ενώ στο θέμα των στρατευμάτων, η απόλυτη θέση της Τουρκίας ήταν πως ο όποιος αριθμός συμφωνηθεί θα παραμείνει μονίμως στην Κύπρο.

Ο γενικός γραμματέας, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, προς αποφυγή όξυνσης μιας περαιτέρω κρίσης, ανέλαβε το βάρος των ευθυνών, δηλώνοντας πως υπό τις εξελίξεις, διαφαίνεται ότι στο θέμα του τερματισμού της Συνθήκης Εγγυήσεων και του παρεμβατικού δικαιώματος, οι όλες εισηγήσεις του καθ' όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων βασίζονταν σε εσφαλμένη αντίληψη που είχε σχηματίσει κατά τις συνομιλίες του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στο θέμα των εσωτερικών πτυχών, πέραν των άλλων διαφωνιών, η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών περιοριζόταν στην παραχώρηση μέρους της Μόρφου. "Η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά περιορίστηκαν στο να επαναλάβουν τις Τουρκικές θέσεις που έχω προαναφέρει, με εμμονή της Τουρκοκυπριακής πλευράς στη διατήρηση των δεσμών που διατηρούν με την Τουρκία" σημείωσε ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας.
στόχος και σκοπός μας η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους
«Θέλω να επαναλάβω πως στόχος και σκοπός μας μέσα από τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει, είναι η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, απαλλαγμένου από τις όποιες εξαρτήσεις τρίτων χωρών. Ενός σύγχρονου, απόλυτα εναρμονισμένου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο κράτους, που θα δίδει την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης και προοπτικής για το μέλλον για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους του», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Εκστρατεία ενημέρωσης από την Κύπρο

Εκστρατεία ενημέρωσης τυ διεθνούς παράγοντα αναλαμβάνει η Κυβέρνηση. «Η Κυβέρνηση τις επόμενες των ημερών αναλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης των ηγετών ξένων χωρών, των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με προσωπικές επιστολές του ιδίου αλλά και δραστηριοποίηση του συνόλου των διπλωματικών αποστολών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος.

«Ταυτόχρονα, σε διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο αλλά και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση θα χαράξουμε την πάρα πέρα πορεία», είπε ο κ. Αναστασιάδης. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν ήταν σε θέση να πει τι εννοεί η Τουρκία όταν λέει πως «θα αναζητήσει λύση εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών».



ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/SIGMALIVE

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών