Ένας στους δύο νέους στην Ελλάδα στηρίζεται σε γονείς και παππούδες για χρήματα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ένας στους δύο νέους στην Ελλάδα στηρίζεται σε γονείς και παππούδες για χρήματα

13:42 | 17/7/17

Οι επτά στους 10 δηλώνουν έτοιμοι να μετακομίσουν σε άλλη χώρα

Την «οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς» δηλώνουν ως βασική πηγή του εισοδήματός τους 48% των νέων Ελλήνων ηλικίας 18-35 ετών,
σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της μεγάλης ποσοτικής έρευνας της διαΝΕΟσις, η οποία διενεργήθηκε από την MRB στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CUPESSE.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η «οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς είναι η πιο συχνή πηγή εισοδήματος συγκριτικά με τη μισθωτή εργασία που είναι στο 45%».

Οι άνεργοι νέοι Έλληνες είναι αρκετά απαισιόδοξοι. Μόνο το 15% από αυτούς θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους 6 μήνες.

Ποσοστό 29% των νέων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο στο μέλλον θα είναι χειρότερο από το βιοτικό επίπεδο των γονιών τους.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις, οι νέοι διατίθενται να μετακομίσουν σε μιαν άλλη χώρα για να βρουν εργασία σε ποσοστό 75%, καθώς το 40,9% απάντησε «ναι» στη σχετική ερώτηση και το 34,1% «ίσως». Αιτία της έντονης τάσης φυγής προς το εξωτερικό είναι οι τρομακτικά χαμηλές απολαβές τους, καθώς οι Ελληνες από 18 έως 35 ετών έχουν στην πλειοψηφία τους ως βασική πηγή εισοδήματος το «χαρτζιλίκι» των γονέων τους και όχι την αμοιβή από την όποια εργασία τους.

Οι νέοι Έλληνες δηλώνουν λίγο περισσότερο αριστεροί και πολύ λιγότερο θρησκευόµενοι (31% έναντι 54%) από τους γονείς τους.

Έχουν λίγο καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης από τους γονείς τους αλλά:

  • συμμετέχουν λιγότερο σε εθελοντικές ή συλλογικές δράσεις από ό,τι οι γονείς τους (πλην των πολιτικών δράσεων),εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς,
  • συμμετέχουν λιγότερο σε πολιτιστικά δρώμενα (43% έναντι 57%).
Οι νέοι που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, είναι κυρίως νέοι οι οποίοι δεν θεωρούνται «ενεργοί πολίτες», αντιδρούν απέναντι στους θεσμούς, δεν είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι και δεν αφιερώνουν χρόνο στην πνευματική τους καλλιέργεια.

Σημειώνεται ότι την ποσοτική έρευνα πραγματοποίησε η MRB σε δείγμα περίπου 1.500 νέων Ελλήνων από όλες τις περιφέρειες της χώρας και σε δείγμα 500 γονέων των νέων αυτών.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών