12:42 | 19/7/17
Το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξει απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία
Το θέμα της αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών είχαν φέρει προ ημερών στην Ολομέλεια της Βουλής, με ερώτησή τους προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος καιΑγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης με τον βουλευτή Κορινθίας Χρίστος Δήμας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξει απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία στην ερώτηση που έχουν καταθέσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ένα θέμα που έχει προβληματίσει και ταλαιπωρήσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Αχαΐας και της Κορινθίας.
Στην απάντηση των υπουργείων, θα αναφέρεται πως το φαινόμενο της τρομακτικής αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών δεν οφείλεται στην υπεραλίευση και κάπως έτσι οδηγούμαστε στην κατάρριψη αυτής την άποψης που έχει επικρατήσει τον τελευταίο καιρό ως κύριο αίτιο του προβλήματος.
Ασφαλώς και έχει παίξει ρόλο η αλιεία στην ραγδαία ανάπτυξη του πληθυσμού των αντιπαθητικών θαλάσσιων ασπόνδυλων, όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες των υπουργείων, η κύρια αιτία του προβλήματος είναι οι νόμοι της φύσης. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ενδημικό φαινόμενο που κάνει τον κύκλο του κάθε οκτώ χρόνια και προκαλεί αναστάτωση στις περιοχές που εμφανίζεται.
Αναμφισβήτητα υπάρχει καταλήστευση της θαλάσσιας πανίδας στον Κορινθιακό, αλλά αυτό δεν εξηγεί μονομερώς τη γεωμετρική πρόοδο στην εμφάνιση της μέδουσας. Ούτε, επίσης η ρύπανση, που ομοίως ενέχεται σε ένα βαθμό. Φέρεται ότι κυρίως υποδεικνύονται συγκυριακοί παράγοντες, όπως η κίνηση των ρευμάτων, κάτι που δείχνει να ασπάζεται (βλ. παραπλεύρως) και ειδικός επιστήμονας με τον οποίο μίλησε η «Π».
H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μαζί με τους δήμους της περιοχής, αιφνιδιάστηκε από την μεγάλη διάσταση που έχει λάβει το θέμα με τις μέδουσες ενώ -ακόμη και σήμερα- παρά τις προσπάθειες που γίνονται, δεν έχει εντοπιστεί τρόπος άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος.
Το πρόβλημα του Κορινθιακού «ακουμπά» τέσσερις Περιφέρειες και ουσιαστικά αποκαλύπτει ένα τεράστιο κενό που υπάρχει σε επίπεδο διαπεριφερειακής συνεννόησης και συνεργασίας για το περιβάλλον. Ακουμπά βέβαια και κεντρικά την κυβέρνηση η οποία επίσης δεν έχει κάποιο έτοιμο πλάνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΚορινθίαΚορινθιακός κόλποςμέδουσεςΠελοπόννησοςΠεριβάλλοντσούχτρες
Σχετικά άρθρα