21:21 | 6/7/17
Ριζοσπαστική πρόταση από το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη σημερινή συνάντηση
Του Δημήτρη ΜπαλήΝα μην πλήξει οριζόντια όλους του ξενοδόχους ο φόρος διαμονής που θα ισχύσει από το 2018, είναι η πρόθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Βέβαια, στόχος του Συνδέσμου είναι να μην ισχύσει καθόλου, δηλαδή να αναθεωρηθεί αυτή η δέσμευση, ωστόσο από τη στιγμή που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έσοδα 75 εκατ. ευρώ από τον φόρο διαμονής, τότε ο επόμενος στόχος είναι η ζημιά προς τους ξενοδόχους και εν γένει προς το τουριστικό προϊόν, να περιοριστεί.
Η πρόταση του ΣΕΤΕ προς τον πρωθυπουργό σήμερα, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, είναι πράγματι ριζοσπαστική και δείχνει την πρόθεση του Συνδέσμου να προστατέψει τις αδύνατες τουριστικά περιοχές. Κι αυτό διότι ο φόρος διαμονής είναι οριζόντιος, δηλαδή θα επιβληθεί από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Ήπειρο μέχρι τα Δωδεκάνησα. Όλα τα ξενοδοχεία, ανεξαρτήτως περιοχής θα πρέπει να εφαρμόσουν τον φόρο κι όπως γίνεται αντιληπτό αυτοί που θα πληρώσουν ακριβά το τίμημα, θα είναι οι ξενοδόχοι στις πιο αδύνατες περιοχές.
Επισημαίνω ότι οι ξενοδόχοι θα πληρώσουν το τίμημα, διότι θεωρητικά κάποιος θα ισχυριστεί ότι ο φόρος που θα επιβληθεί θα μπει πάνω στην τιμή δωματίου. Όμως, στην πράξη, για να είναι ανταγωνιστικοί οι Έλληνες ξενοδόχοι με άλλους ξένους, θα αναγκαστούν να αφομοιώσουν τον φόρο, δηλαδή να πωλούν με ίδιες τιμές, έχοντας μέσα τον φόρο, κάτι που σημαίνει ότι μειώνεται το έσοδο από το δωμάτιο. Υπενθυμίζω ότι αυτό έχει γίνει μέχρι σήμερα και με τις απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ και με τον ΕΝΦΙΑ.
Ο ΣΕΤΕ, βλέποντας τα στοιχεία του 2016, όσον αφορά τις αφίξεις και σε ποιες περιοχές πράγματι συγκεντρώνεται πολύς τουρισμός και δεδομένου ότι και το 2017 η αναμενόμενη αύξηση τουρισμού θα επέλθει πάλι στις ίδιες περιοχές (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνια), διότι μικρή αύξηση τουρισμού θα έχουν οι άλλες περιοχές της χώρας, εισηγήθηκε ο φόρος να ισχύσει μόνο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και μόνο για τις ισχυρές τουριστικά περιοχές. Όπως είπε το προεδρείο του ΣΕΤΕ, τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι ακριβώς τα ίδια, σύμφωνα με τη μελέτη που έκανε.
Ο ΣΕΤΕ, επισήμανε επίσης ότι το Χωροταξικό είναι μείζον ζήτημα για να γίνουν επενδύσεις, διότι όλη η Ελλάδα είναι δάσος, όπως παρουσιάζεται τώρα με τους χάρτες, ενώ θεωρεί ότι είναι ανάγκη να συνδεθεί άμεσα ο αγροτοδιατροφικός τομέας με τον τουρισμό.
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα εξετάσει με προσοχή την πρόταση του ΣΕΤΕ.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων