Σοκ από το ΔΝΤ: Πιο νωρίς τα μέτρα αργότερα τα αντίμετρα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σοκ από το ΔΝΤ: Πιο νωρίς τα μέτρα αργότερα τα αντίμετρα

09:42 | 22/7/17

Μείωση του αφορολόγητου έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά και μετάθεση των αντίμετρων για το 2023 προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία

Όχι στην επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, «στοπ» στους συμβασιούχους του Δημοσίου, μεγαλύτερη κάλυψη τραπεζών στους πλειστηριασμού, είναι μερικά από αυτά που αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα , η έκθεση προμηνύει ένα «θερμό» Φθινόπωρο, με αμφίβολα τα χρονοδιαγράμματα της τρίτης αξιολόγησης, καθώς αμφισβητούνται βασικές παραδοχές των όσων ψηφίστηκαν μόλις πριν από ενάμιση μήνα.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι «περιμένει την πλήρη εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου το 2019», τινάζοντας στον αέρα τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, που κατάφερε μετά κόπων και βασάνων να μεταθέσει το εν λόγω μέτρο το 2020. Όπως αναλύεται στην έκθεση του ΔΝΤ, το «ψαλίδισμα» της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ, δηλαδή του αφορολογήτου κατά περίπου 3.000 ευρώ, συνεπάγεται ότι εφεξής θα καλύπτει το 35% των μισθωτών και των συνταξιούχων, έναντι 55% που καλύπτονται αυτή τη στιγμή.

Επιπλέον, το νέο αφορολόγητο θα καλύπτει το 40% του μισθού ενός μέσου εργαζόμενου, αντί 60%, μείωση που σύμφωνα με το Ταμείο δεν είναι αρκετή, καθώς ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται περίπου στο 22%.

Η Ανησυχία των αναλυτών του Ταμείου είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των φορολογούμενων με εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο, λόγω της έξαρσης της μερικής και περιστασιακής απασχόλησης, επισήμανση που ανοίγει το «παράθυρο» για νέα μείωση του αφορολογήτου ορίου.

«Βόμβα» ρίχνει το Ταμείο και για τα αντίμετρα , καθώς αναφέρει ως βασικό του σενάριο ότι οι ψηφισμένες μειώσεις συντελεστών φυσικών- νομικών προσώπων, η μείωση της έκτακτης εισφοράς και το υπόλοιπο «πακέτο» κοινωνικών δαπανών, δεν θα ισχύσουν παρά μόνο το 2023, όταν χαμηλώνει ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αγκάθια βάζει όμως το Ταμείο και στα Εργασιακά, καθώς ζητάει την επανεξέταση των αλλαγών που έχουν γίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αφορούν την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Τέλος, ζητείται να προχωρήσει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Τα άλλα μέτρα

Στο πακέτο μέτρων που έχει εντάξει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης:

-Οι αλλαγές στο δημόσιο τομέα. Το Ταμείο περιμένει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει κόφτη στον αριθμό των συμβασιούχων ο οποίος αυξήθηκε σημαντικά όπως τονίζεται το 2016 ώστε το ελληνικό δημόσιο να παραμείνει εντός στόχων στο μισθολογικό κονδύλι για το 2017 -2018

-Στα ληξιπρόθεσμα. Το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει 7 δισ ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες μέχρι και το τέλος του προγράμματος.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών