16:27 | 3/8/17
Αθήνα και Λισαβόνα εξέφρασαν αντίθεση σε σχέδιο της Κομισιόν για κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας. Πίσω από τις δύο μεσογειακές χώρες οχυρώθηκε και η Γαλλία, που επίσης διαφωνούσε
Έντονο παρασκήνιο κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης-Βενεζουέλας. Πληροφορίες του News 24/7 αναφέρουν ότι Ελλάδα και Πορτογαλία αρνήθηκαν να υπογράψουναπόφαση που προωθούσε η Κομισιόν, για κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας, μετά την έκρυθμη κατάσταση, τη βία και τις συλλήψεις των μελών της αντιπολίτευσης.
Πίσω από τις δύο αυτές μικρές χώρες «οχυρώθηκε» και η Γαλλία, που επίσης δεν επιθυμεί κυρώσεις. Πηγές αναφέρουν ότι στην ίδια φάση βρίσκεται και η Ιταλία, αλλά και η Γερμανία.
Η Ελλάδα υπέγραψε τελικά την κοινή δήλωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ύπατη Εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Και συναίνεσε να μην παραστεί , όπως κανένας πρέσβης της ΕΕ στην τελετή «ορκωμοσίας» της νέας κυβέρνησης που ήταν να πραγματοποιηθεί σήμερα, αλλά τελικά προσδιορίστηκε την Παρασκευή.
Την αναβολή της εναρκτήριας συνεδρίασης ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με μέλη της 545μελούς Συνέλευσης, η εναρκτήρια συνεδρίαση «θα οργανωθεί με ειρήνη και ηρεμία και ακολουθώντας όλο το αναγκαίο πρωτόκολλο την Παρασκευή στις 11.00 το πρωί» (τοπική ώρα).
Στο μεταξύ, ανακοίνωσε τον διορισμό νέου υπουργού Εξωτερικών Χόρχε Αρεάθα, πρώην υπουργού Ορυχείων που αντικαθιστά την Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία εξελέγη μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης. Η αντιπολίτευση επιμένει ότι θα διατηρήσει τις έδρες της στο Κοινοβούλιο, την ίδια ώρα που τη νομιμότητα του νομοθετικού σώματος που εξελέγη για να συντάξει το νέο Σύνταγμα έθεσε σε αμφισβήτηση και η ίδια η εταιρεία που ανέλαβε την οργάνωση και διεξαγωγή της ψηφοφορίας καταγγέλλοντας νοθεία. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Ταγιάνι ζήτησε να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία σε μέλη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ανάμεσά τους και ο Μαδούρο και να τους απαγορευτεί να ταξιδεύουν στην ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν τις εξελίξεις από πολύ κοντά. Πριν από λίγες μέρες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποδεχτεί το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών και δήλωσε ότι « εξετάζεται ένα «πλήρες φάσμα δράσεων», ως απάντηση στην κλιμάκωση της έντασης στη Βενεζουέλα. Ηδη, από την Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα των εκλογών.
Η Ισπανία ήταν η χώρα που έθεσε ζήτημα κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, επικαλούμενη την ασφάλεια των πολιτών της που ζουν εκεί. Ωστόσο η Πορτογαλία –που επίσης έχει πολλούς πολίτες της στο έδαφος της χώρας της Λατινικής Αμερικής δήλωσε την αντίθεσή της σε τέτοιο ενδεχόμενο. Στο πλευρό της στάθηκε και η Ελλάδα, παρόλο που δεν υπάρχει καν ελληνική κοινότητα στη χώρα. Διπλωματικές πηγές ενημέρωσαν το news247 ότι ο λόγος που πρόβαλε η Ελλάδα ήταν η μη παρέμβαση της ΕΕ σε τρίτη χώρα για θέματα εσωτερικής πολιτικής.
Για την επιβολή κυρώσεων χρειάζεται ομοφωνία όλων των κρατών μελών. Οπότε, Πορτογαλία και Ελλάδα έβγαλαν από τη «δύσκολη» θέση τη Γαλλία και, όπως λένε οι πηγές, την Ιταλία και την Γερμανία.
ΝΔ: Να ξεκαθαρίσει το υπουργείο Εξωτερικών ποια είναι η θέση της Ελλάδας για τη Βενεζουέλα
Με ανακοίνωση του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος καλεί την κυβέρνηση δια του υπουργείου Εξωτερικών να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της Ελλάδας για το θέμα της Βενεζουέλας και εάν είναι η χώρα μας αυτή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμφανίζεται ως υποστηρικτής του Μαδούρο.Ειδικότερα ο κ.Κουμουτσάκος αναφέρει:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η Εκπρόσωπός της για την Εξωτερική Πολιτική, δεν αναγνωρίζει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση στη Βενεζουέλα και εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις πρακτικές του καθεστώτος Μαδούρο.Εν τω μεταξύ, σημερινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι η επιβολή κυρώσεων απετράπη εξαιτίας ανησυχιών και αντιρρήσεων και της Κυβέρνησης Τσίπρα.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες είναι ασαφείς και η Κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή.
Την ίδια ώρα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν κάθε σχετικό ψήφισμα καταδίκης που έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών να διευκρινίσει επιτέλους με τρόπο επίσημο και κατηγορηματικό ποια ακριβώς είναι η θέση της χώρας μας και αν είναι αυτή που, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εμφανίζεται ως βασικός και επίμονος υποστηρικτής του καθεστώτος Μαδούρο».
Μαρία Ψαρά
Σχετικές ετικέτες:ΒενεζουέλαΠολιτική
Σχετικά άρθρα