14:56 | 1/8/17
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει τα ΑΕΙ σε χώρους ανομίας - Εγκάλεσε τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για τη στήριξη του νομοσχεδίου και υπερασπίστηκε το νόμο Διαμαντοπούλου - Επίθεση σε Βούτση, απάντηση σε Τσίπρα για νεοφιλελευθερισμό
Την κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση προανήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, επιμένοντας παράλληλα και στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη περί συζητήσεων με Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας απο την Ευρωζώνη.Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα άκρατης κομματικοποίησης των πανεπιστημίων και μετατροπής τους σε χώρους ανομίας. "Εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση, αυτό είναι το σχέδιο σας σε κάθε τομέα, να δημιουργείτε πολίτες εξαρτώμενους από το κράτος και να τους δίνετε επιδόματα", είπε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση τελευταία εβδομάδα πριν κλείσει η Βουλή ανάμεσα σε πολλά άλλα νομοσχέδια και με πολλές τροπολογίες, επισημαίνοντας ότι έχουν αθροιστεί 30 τροπολογίες σε αυτό. Εξαπέλυσε δε επίθεση προσωπικά και κατά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, υπενθυμίζοντας ότι του έχει στείλει δύο επιστολές για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, ενώ τον εγκάλεσε και για την απάντηση του όσον αφορά στο χειρισμό της "εισβολής" του Ρουβίκωνα στο χώρο του Κοινοβουλίου. "Το προάυλιο της Βουλής δε μπορεί να μετατραπεί σε χώρο για κάθε είδους διαμαρτυρία και όταν η αστυνομία κάνει τη δουλειά της να εγκαλείται απο τον πρόεδρο της Βουλής" τόνισε.
Ο κ.Μητσοτάκης απευθύνθηκε και στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, υπενθυμίζοντας ότι ως στελέχη και βουλευτές της ΝΔ είχαν στηρίξει πολιτικές για την παιδεία σε άλλη κατεύθυνση και προσθέτοντας: "Σήμερα θα ψηφίσετε ό,τι σας πουν για την καρέκλα, για ένα υπουργείο για πεντ' έξι θέσεις υφυπουργών, για ένα έδρανο στην ολομέλεια, θα έχετε κι εσέις προσυπογράψει την παράδοση της ανώτατης εκπαίδευσης στις ορέξεις του κυβερνητικού σας εταίρου".
Επιτέθηκε δε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι αναμοχλεύει τις πιο σκοτεινές πρακτικές άλλων ετών όταν η παιδεία ήταν πεδίο μικροκομματικής γυμναστικής.
Υποστήριξε ειδικότερα ότι η εκλογή αντιπρυτάνεων με χωριστά ψηφοδέλτια θα πνίξει την αποτελεσματικότητα της διοίκησης. "Αλλά η μέθοδος σας είναι γνωστή, ότι δεν ελεγχεται, στοχοποιείται και υπονομεύεται, το κάνατε στη δικαιιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές, προσπαθείτε να το κάνετε και σε εκπαίδευση", πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε επίσης τεράστιο λάθος ότι επανέρχεται η συμμετοχή των φοιτητικών παρατάξεων στη διοίκηση: "Το να έχουν οι φοιτητές γνώμη σε ζητήματα που τους αφορούν θεμιτό, εσείς όμως δε ζητάτε γνώμη αλλά συνδιοίκηση" είπε και υποστήριξε: "Θα γυρίσετε τα πανεπιστήμια στη δεκαετία του 1980, όταν πρωτοστατούσαν οι κομματικές νεολαίες".
Στο σημείο αυτό ο κ.Μητσοτάκης απάντησε στον κ.Τσίπρα που είχε κατηγορήσει τη ΝΔ ότι διαμαρτύρεται για κατάργηση διατάξεων του νόμου Διαμαντοπούλου ενώ επανέρχονται ρυθμίσεις του νόμου Γιαννάκου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερασπίστηκε την επιλογη της ΝΔ το 2011 να στηρίξει το νομο Διαμαντοπούλου, παρότι προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για θάρρος.
Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε επιπλέον τεράστιο πισογύρισμα ότι προβλέπεται με το νόμο Γαβρόγλου αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών μόνο για εγκλήματα κατά της ζωής. "Δηλαδή θα πρέπει να συνέλθει το πρυτανικό συμβούλιο να αποφασίσει το νομικό χαρακτήρα του αδικήματος και μετά να κληθούν οι αρχές" είπε, διερωτώμενος πιοις θέλει να προστατέψει η κυβέρνηση.
Υποστήριξε δε ότι με την κατάργηση των επιτυχημένων όπως είπε συμβουλίων ιδρυμάτων και την αντικατάσταση από ακαδημαϊκά συμβούλια θίγεται το αυτοδιοίκητο και εγείρεται σοβαρό ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Ο κ.Μητσοτάκης υπεραπίστηκε την αξιολόγηση ως το μόνο εργαλείο επιβράβευσης όσων αποδίδουν και συνετισμού όσων δεν σέβονται τα χρήματα των φορολογούμενων. "Αυτό που εσείς χαρακτηρίζετε ως νεοφιλελεύθερο γίνεται παντού στον κόσμο. Διότι δεν έχει κανένα νόημα η αξιολόγηση εάν δεν έχει συνέπειες και δεν επιβραβεύονται οι καλοί", πρόσθεσε απαντώτας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού περί νεοφιλελευθερισμού.
Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις Τσίπρα ότι βλέπει χαμογελαστά προσωπα λέγοντας ότι υπάρχουν μόνο στη φαντασία του και τον κάλεσε "βγείτε λίγο έξω από τους προστατευμένους χώρους όπου κινείστε". Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό αντί να ειρωνεύεται όπως είπε τις δικές του περιοδείες να πάει να μιλήσει εκείνος τώρα στους αγρότες ανεβασμένος πάνω σε τρακτέρ όπως τότε."
Χαρακτήρισε δε την κυβέρνηση όμηρο του παρελθόντος γιατί τη συνοδεύουν οι "καταστροφικές επιλογές" του πρώτου επταμήνου του 2017. "Τρία χαμένα χρόνια δεν αντισταθμίζονται από μία ακριβή έξοδο στις αγορές" είπε και μόλις ανέφερε στη συνέχεια το όνομα του Γιάνη Βαρουφάκη, τον διέκοψαν οι έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης. "Παθαίνετε ηλεκτροσόκ κάθε φορά που λέω αυτό το όνομα" σχολίασε γελώντας και επανέλαβε την απόφαση της ΝΔ να προχωρήσει σε εξεταστική.
"Είσασταν διατεθειμένοι να συζητήσετε κάτι που ήταν ανάθεμα για κάθε ελληνική κυβέρνηση, την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Είναι και πολλά άλλα που θα έρθουν στο φως. Ολα αυτά στην εξεταστική που θα γίνει είτε με τη θέληση σας είτε χωρίς γιατί ο λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια", κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.
"Ξεκουραστείτε στις διακοπές, μετά συζήτηση για Καμμένο"
Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ ανταπάντησε στον πρωθυπουργό ότι τα όσα αναφέρει ο κ.Βαρουφάκης στο βιβλίο του δεν ήταν γνωστά και επέμεινε: "Το τι έγινε εκείνο το πρώτο επτάμηνο του 2017 δεν ξεπλένεται επειδή κερδίσατε μία ακόμη εκλογή. Διότι οι καταστροφικές συνέπειες εξακολουθούν να μας συνοδεύουν. Εχει ευθύνη προσωπική και ο κ.Βαρουφάκης, μεγαλύτερη όμως εσείς που τον διορίσατε και τον ανεχθήκατε επτα μήνες", είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό."Μια εξεταστική αφορά στο πρώτο επτάμηνο του 2017 και μία δεύτερη την περίπτωση του κ.Καμμένου" συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: "Η συζήτηση για τον κ.Καμμενο θα γίνει μετά τις διακοπές και εκεί θα πρέπει να εξηγήσετε στο σώμα γιατί υπερασπίζεστε έναν υπουργό που ομολογεί ότι έχει συνομιλήσει με ένα καταδικασμένο για ναρκωτικά. Ξέρω ότι θα είναι δύσκολη συζήτηση για αυτό να ξεκουραστείτε στις διακοπές".
Βίκυ Σαμαρά
Σχετικές ετικέτες:βουλήΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων