16:20 | 21/8/17
Αυτονόητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων κυβερνήσεων στο παρελθόν, χωρίς αυτό να παραγράφει τις δικές του μνημονιακές και αναθεωρητικές ευθύνες, λέει ο Περισσός, κάνοντας λόγο για χυδαίο αντικομμουνισμό από ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Την "αντικομμουνιστική φιέστα στην Εσθονία" καταγγέλει το ΚΚΕ και κάνει λόγο για χυδαίο αντικομμουνισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, παίρνοντας θέση στην αντιπαράθεση με αφορμή την άρνηση της κυβέρνησης να συμμετάσχει η Ελλάδα σε Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», στις 23 Αυγούστου, στο Ταλίν."Ο πρωτόγονος και χυδαίος αντικομμουνισμός, που στηρίζεται από επιτελεία της ΕΕ και στον οποίο πρωτοστατεί η ΝΔ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι από κοινού φυσικά με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση του ελληνικού λαού, όπως και όλων των λαών της Ευρώπης", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Περισσός.
"Η αυτονόητη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων ελληνικών κυβερνήσεων στο παρελθόν, φυσικά και δεν παραγράφει τις δικές του ευθύνες, αφού με τα παραπάνω κόμματα ψηφίζει τα αντιλαϊκά μνημόνια, ενώ ο αντισοβιετισμός και ο ιστορικός αναθεωρητισμός ήταν και είναι βασικό φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του", καταλήγει η ανακοίνωση.
Το ΚΚΕ αναφέρεται στο γεγονός ότι σε ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο στις 2 Απριλίου του 2009 για την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως "ημέρας για τα θύματα ολοκληρωτικών καθεστώτων" (με συμψηφισμό του ναζισμού και του κομμουνισμού), οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν κινηθεί σε εντελώς διαφορετική λογική.
Ο τότε επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και ιστορικό στέλεχος της κεντροδεξιάς, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, είχε δηλώσει πως «η ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή ολοκληρωτισμού και, παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να διατηρηθεί η μνήμη για το παρελθόν, κάτι που άλλωστε αποτελεί σημαντικό στοιχείο της Ιστορίας μας».
Είχε όμως αντιτείνει πως «οι όποιες αποφάσεις πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου δεν είναι αρμόδιες να ερμηνεύσουν ιστορικά γεγονότα. Η αποτίμηση ιστορικών γεγονότων είναι αποκλειστικό έργο των ιστορικών και μόνο». Γνωστοποιούσε δε πως οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. «καταλήξαμε στην απόφαση να απόσχουμε από την ψηφοφορία του κοινού ψηφίσματος των τεσσάρων πολιτικών ομάδων, στις οποίες ήταν και το ΕΛΚ, για την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό».
Το δε ΠΑΣΟΚ είχε δώσει αρνητική ψήφο. Η Μαριλένα Κοππά, εκπροσωπώντας τους ευρωβουλευτές του κόμματος, είχε δηλώσει: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ψήφισε εναντίον διότι το ψήφισμα αυτό προχωράει σε ανεπίτρεπτη εξομοίωση ναζισμού και κομμουνισμού. Καταδικάζουμε τις αγριότητες τόσο του ναζισμού όσο και του σταλινισμού. Θεωρούμε ότι η εξομοίωση που γίνεται δεν βοηθά στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας καθενός από τα δύο ολοκληρωτικά αυτά καθεστώτα».
Στην ψηφοφορία του 2009 στο Ευρωκοινοβούλιο αναφέρθηκε σε δήλωση του και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής τόνισε πως η ταύτιση κομμουνισμού και ναζισμού είναι «ανιστόρητη και επικίνδυνη», προσβάλλει την ιστορική συνείδηση και συλλογική μνήμη και ενισχύει ακόμη περισσότερο την ακροδεξιά ρητορική, που επιχειρείται από συγκεκριμένους κύκλους στην Ευρώπη και από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «με τη δημοκρατία, την ισότητα και την αλληλεγγύη», απορρίπτει πλήρως το σταλινικό μοντέλο, αγωνίζεται «για έναν σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία» και αναγνωρίζει τον ρόλο και τη συνεισφορά πολλών αριστερών ρευμάτων, όπως το ρεύμα του ευρωκομμουνισμού, στους αγώνες και στην πορεία για μια δίκαιη κοινωνία.
Σημείωσε πως η ακροδεξιά ρητορική και οι ανιστόρητες ακροβασίες της ΝΔ και στελεχών του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν «έντονο προβληματισμό και ανησυχία», ενώ υπογράμμισε την κριτική στάση που είχαν τηρήσει οι ευρωομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2009, όταν σχετικό ψήφισμα ταύτισης ναζισμού και κομμουνισμού είχε έρθει προς ψήφιση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση ανακοίνωση σημειώνοντας ότι κάθε απόπειρα εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό είναι ανιστόρητη και επικίνδυνη, ιδίως σε μια περίοδο που η άκρα δεξιά επιχειρεί να ξανασηκώσει κεφάλι στην Ευρώπη. Μάλιστα το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «αυτονόητη και επιβεβλημένη» την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, να μη συμμετάσχει στο συνέδριο που διοργανώνει η Εσθονία στο πλαίσιο της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα».
ΝΔ: Σκοτεινές περίοδοι της ιστορίας ο ναζισμός και ο σταλινισμός
“Η Κυβέρνηση προσβάλλει τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες που διαχρονικά προασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη” απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για “μια απόφαση που για άλλη μια φορά τονίζει την ελληνική ιδιαίτερότητα και μας οδηγεί σε μια ιδιότυπη ευρωπαϊκή και διεθνή απομόνωση” και συμπληρώνει: “Απομόνωση που δεν αξίζει στους Έλληνες πολίτες.Υπάρχουν ιστορικές αλήθειες που πρέπει να λέγονται. Ο Ναζισμός και ο Σταλινισμός είναι σκοτεινές περίοδοι της ευρωπαϊκής ιστορίας ασφαλώς καταδικαστέες από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.
Η διαφορετική ιδεολογική τους αφετηρία και η μεταξύ τους σύγκρουση, ούτε εξισώνει, αλλά ούτε και εξαγνίζει, κανέναν από τους δύο.
Η συζήτηση σήμερα στην Ευρώπη πρέπει να αφορά κυρίως το μέλλον της. Ωστόσο, ο σεβασμός στην ιστορική μνήμη και τις ευαισθησίες του κάθε Κράτους - Μέλους είναι επιβεβλημένος.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σε αυτό το θέμα επιχειρεί να "ψαρέψει" ψήφους στο χώρο της παραδοσιακής Αριστεράς, ενώ είναι προφανές ότι πλέον δεν έχει καμία σταθερή ιδεολογική και πολιτική βάση.
Άλλωστε αυτό έχει αποδειχθεί από αυτήν την Κυβέρνηση που αυξάνει τους φόρους, κόβει τις συντάξεις και ψηφίζει δύο - δυο τα μνημόνια”.
Η επιστολή, που στάθηκε αφορμή για αντιπαράθεση
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του υπουργού Δικαιοσύνης στους διοργανωτές του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», που διοργανώνεται στις 23 Αυγούστου, στο Ταλίν, στο πλαίσιο της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης:«Η πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα» μας προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά. Ειδικά σε μία περίοδο, που οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητούνται ανοιχτά από την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων και των νεοναζιστικών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, η προαναφερθείσα πρωτοβουλία είναι πολύ ατυχής.
Η Ιστορία δεν μπορεί να παραχαραχθεί παρόλο που μπορεί να γράφεται κυρίως από τους νικητές ή να αξιολογείται διαφορετικά από την οπτική των κρατών. Παρόλα αυτά, τα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα, κατέγραψαν τον στρατό της ΕΣΔΔ ως τον απελευθερωτή της Ευρώπης και των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ως λυτρωτή από την φρίκη του Ολοκαυτώματος.
Στη σκέψη και στη συνείδησή μας, το ναζιστικό καθεστώς, δηλαδή εκείνο το πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει τον ρατσισμό, το μίσος τη μισαλλοδοξία και τη μαζική δολοφονία ως τον πυρήνα της ιδεολογίας του δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τον κομμουνισμό, με την πολιτική ιδεολογία που αυτός αντιπροσωπεύει, ή να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο, απλούστατα διότι η ανθρωπότητα δεν έχει αντιμετωπίσει τίποτε παρόμοιο με τον ναζισμό και ελπίζουμε πως δε θα το κάνει στο μέλλον.
Η φρίκη που γνωρίσαμε μέσω του Ναζισμού είχε μία και μόνη εκδοχή, αυτή που περιγράψαμε παραπάνω. Ο κομμουνισμός, αντίθετα, γέννησε δεκάδες ιδεολογικά ρεύματα, ένα εκ των οποίων υπήρξε ο ευρωκομμουνισμός, ο οποίος γεννήθηκε μέσα σε κομμουνιστικό καθεστώς, την περίοδο της Άνοιξης της Πράγας με στόχο να παντρέψει τον σοσιαλισμό με την Δημοκρατία και την ελευθερία. Αυτό το ιδεολογικό ρεύμα μπόλιασε έκτοτε την πολιτική σκέψη όλης της Δυτικής Ευρώπης, έθεσε ζητήματα αναζήτησης, αποτέλεσε ένα μεγάλο εργαστήρι θεωρητικών επεξεργασιών, διαμορφώνοντας μια κουλτούρα διαλόγου, που το κατέστησαν έναν οργανισμό ζωντανό.
Θεωρούμε πως η πρωτοβουλία διοργάνωσης ενός συνεδρίου με το συγκεκριμένο περιεχόμενο και τίτλο, στέλνει ένα λανθασμένο και επικίνδυνο πολιτικό μήνυμα, το οποίο είναι προϊόν των Συμφωνιών που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναβιώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα που τόσα δεινά έφερε στην Ευρώπη, αντίκειται στις αξίες της ΕΕ και σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την οπτική της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, η οποία είναι πως ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως τα δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης.
Έχει γίνει σαφές ότι η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο εν θέματι Συνέδριο».
πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr, πηγή
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων